OPTm
nr.crt.

Opt alegeri după copertă​

Alegem sau nu o carte după copertă? Uneori, da. Ca să verific ipoteza, am dat câteva căutări pe net, și-am ales ceea ce mi-a sărit în ochi, ceea ce mi-a incitat interesul. Pe unele aș vrea să le citesc într-un viitor apropiat, deoarece dacă m-aș ghida după titlu și după copertă - aș zice că sunt interesante.


Șarpele din Essex de Sarah Perry


Această carte m-a dus cu gândul la o poveste fantastică, o alegorie despre societatea contemporană, sau poate despre o lume populată de ființe mitologice. De aceea, chiar mi-aș dori s-o citesc pentru a afla cu adevărat despre ce este vorba de fapt.


În umbra pașilor tăi de Vitali Cipileaga

pare, privind coperta, o carte despre emoții. Ce mi-a atras atenția este că pe copertă, cu siguranță, sunt personajele principale ale romanului, un bărbat și o femeie, ce par că formează un cuplu, iar femeia este dincolo de copertină, poate în Paradis.


Orbitor, I, de Mircea Cărtărescu

Nu mi-am dat seama dacă am remarcat-o pentru că știam foarte bine coperta sau pentru că mi-a scormonit curiozitatea. Mă refer la acel prim moment în care nu realizezi încă despre ce e vorba, ci doar ești atras de culori, de traiectoria unei linii. În tot cazul, e o copertă frumoasă, asemenea unei călătorii tulburătoare în lumea visului.Când ți se pune pata de Wendelin Van Draanen


Când am văzut pentru prima oară cartea pe raftul librăriei mi s-a  părut că a fost aranjată invers, puiul de pe copertă inducându-mă în eroare. După care am citit titlul, care te face să zâmbești. Coperta este destul de simplă, dar puiul este un element cheie, capabil să declanșeze curiozitatea, te face să citești cartea pentru a vedea care este legătura între imagine și conținut.Fetița din scrisoare de Emily Gunnis

Scris atrăgător, clar și imagine misterioasă - iată o combinație care te duce imediat cu gândul la un roman cu poveste bine conturată, cu personaje, cu deznodământ.


Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr

N-o poți ignora, îți sare imediat în ochi datorită contrastului, dar și pentru că te duce imediat cu gândul la cărțile apărute în ultima vreme, cu titlul pe toată coperta, în special la thrillere.Permite-mi să te mai iubesc puțin - Ela E.H.


O copertă lucrată, care te oprește în loc, dar pe care n-aș citi-o, din cauza titlului siropos. E multă ostentație în coperta asta, se roagă prea mult de tine s-o citești.Argintul preschimbat - Naomi Novik


Are demnitate, în toată înzorzonarea ei, cu toate crenguțele dintre litere, te face s-o deschizi, sperând că vei găsi o poveste fantastică. Abia după aceea am citit că e o carte premiată și m-am uitat la numele autoarei.

Pompilia CHIFU

Doctorand în studii filologice, Universitatea Dunărea de Jos, Galați

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Mihail VICTUS scrie proză cu suspans, cu personaje bine alcătuite, cu acțiune și mai ales cu final. Iar toate acestea poartă amprenta scriitorului, făcând din povestire o carte de vizită distinctă. Punctul forte îl constituie alcătuirea in crescendo a subiectului, odată cu acele detalii care dau narațiunii atmoseferă și substanță. Cu tramă polițistă, "Cenușă sub tălpi” are stil și inteligență epică, dar mai ales, lucru mai rar, pentru un scriitor tânăr - o construcție foarte convingătoare. Proză modernă, cerebrală, scrisă cu talent.

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

 

 

 Despre trup

Anatomii, redute, fantasme

de Victor Ieronim Stoichiță

Recomandată de Bogdan TĂNASE

Humanitas

 

 

 

 

 

 

 

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația scriitoarei  J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații. 

 

 

 

 

 

Catrinel POPA recomandă

 

https://culturaindirect.ro/category/literatura/

Cultura in direct, MNLR

 

 

CĂRȚI

 

 

 

 

 

 

 

Gonzalo Giner - La bruma verde

Romanul La bruma verde a obținut premiul Fernando Lara pentru roman chiar anul acesta. Succesul lui Giner a venit din 2008, odată cu El sanador de caballos. Noua carte e despre două femei: Bineka, adoptată de o familie de cimpanzei, și Lola, care călătorește în Congo să-și salveze prietena răpită. Este un thriller ecologist, în care cele două luptă împotriva corupției, și, în același timp, e o carte de dragoste în selva africană.

 

Alexandra NICULESCU

 

 

 

 

 

ÎN CURÂND

 

 

 

Fernando Aramburu – Utilidad de las desgracias y otros textos

Coming soon: apare în cinci zile. Ar părea că sunt vreun fan Aramburu, de-l recomand atâta, și, de fapt, poate sunt. Noua carte are doar 352 de pagini, deci la jumătatea Patriei și reunește articole de-ale scriitorului. Despre ce sunt? Să vedem: copilăria lui în San Sebastián, experiența ca profesor în Germania, ritualurile lui când se apucă de scris, plimbări și călătorii, ce l-a fascinat pe el la Camus (aici mă gândesc iar la Pamuk pentru că are și el pagini întregi dedicate aceluiași scriitor). E o carte cu multe detalii din cotidian, ca dragostea pentru păsări, veverițe și literatură.

Alexandra NICULESCU

 

 

 

 

În curând, la Hyperliteratura

 

 

 

 

 

 

 

 

RECOMANDĂRI OPTm

În umbra omului, la ART

 

 

 

 

 

 

ediția 2020, elefant.ro

 

 

 

 

 

 

FOTOGRAFII

de Bianca ZBARCEA

 

To One in Paradise

by Edgar Allan Poe

 

 

 

And all my days are trances, And all my nightly dreams Are where thy grey eye glances, And where thy footstep gleams— In what ethereal dances, By what eternal streams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editura Arthur, noua siglă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apariție editorială la Budapesta

Numărul 4/2020. Revista Szépirodalmi Figyelő apare fără întrerupere din 2002

 

 

 

 

In numărul curent, semnează

 

 

 

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © fictiunea.ro