Revistă print și online

Portret de artist: Alexandra Filotti

Arhitectă de formație, Alexandra Filotti (n. 1947) a emigrat în 1983 în Statele Unite ale Americii unde a descoperit tradiția textilă a meșteșugului de patchwork quilting. Trecând apoi prin München și Praga, s-a repatriat în 2005. De atunci s-a dedicat cu fervoare pasiunii care aștepta să fie pusă în practică. A fost membră a Asociației Române de Patchwork înființată de Alexandrina Popescu, participând la expozițiile de grup găzduite de Casa de Cultură "Friedrich Schiller". După autodizolvarea asociației, Alexandra Filotti și-a continuat activitatea independentă trecând prin toate etapele tradiției de quilting: tradițional, modern și contemporan, abordând tehnici diverse. Aceasta explică diversitatea exponatelor care au făcut obiectul a două expoziții personale:

2016 – Centrul Socio-Cultural "Jean Louis Calderon"

Mai 2023 – Muzeul ASE

Recent, are o expoziție la TNB, în hol, care cuprinde lucrările de mari dimensiuni realizate în ultimii 10 ani. Destinația lor practică este de cuverturi de pat decorative sau de interpretarea în tehnica de patchwork quilting a ceea ce erau tapiseriile sau păretarele. Complexitatea unui quilt constă în interferența și suprapunerea sau alăturarea culorilor, a imprimeurilor, a geometriei compoziției și, în final, a designului cusăturii de matlasare. Fiecare quilt este un unicat.

Materialele folosite pentru fețele unui quilt sunt bumbac 100% importat din SUA, unele fiind imprimeuri clasice fabricate cu această destinație specială, altele sunt imprimate manual în Indonezia în tehnica "batik". Umplutura dintre cele două straturi textile din bumbac este fie poliester, fie bumbac. Ea asigură volumul pentru desenului cusăturilor care asamblează cele trei straturi.

Adriana POPESCU

Cu o carieră diplomatică îndelungată, secretar literar, implicată în numeroase programe culturale internaționale, Adriana Popescu este director comunicare și de relații internaționale la Teatrului National I.L.Caragiale din Bucuresti.