Revistă print și online
Am fost atrasă la un moment dat de romanele Agathei Christie și am și citit câteva dintre ele, fiind marcată de multitudinea spațiilor în care au fost plasate. În același timp mi-a plăcut prestația lui David Suchet în rolul lui Hercule Poirot și am rămas cu o oarecare atracție față de această sferă a ficțiunii. Așadar, propun să începem cu un astfel de roman, urmat de altele, două, plasate în secole diferite. Iar fără legătură, adaug și un roman care tratează destinul unei femei nevoite să se descurce singură în viață, mai mult ca elogiu adus Agathei Christie și altor scriitoare.
New York, 1913; expoziția cubistă care declanșează controverse și a cincizecea aniversare a discursului lui Abraham Lincoln pentru eliberarea sclavilor. Jane Prescott ar dori să se bucure de zilele sale libere, dar trebuie să descopere cine este ucigașul uneia dintre prostituatele protejate de unchiul ei și să o ajute pe angajatoarea ei să realizeze costumele unei piese de teatru dedicate celebrării Proclamației Emancipării de la 1863. Romanul face parte din seria Jane Prescott, alături de A Death of No Importance și The Death af a New American, fiind urmat de The Death of a Showman.
Roman distins cu Mystery Writers of America / Minotaur Books First Novel Award și nominalizat la Edgar Allan Poe Award și Anthony Awards, Murder in Old Bombay ne trimite cu gândul la celebrul detectiv Sherlock Holmes ale cărui povești le citește căpitanul Jim Angnihotri pe un pat de spital. La scurt timp după ce află despre moartea a două femei (în urma căderii dintr-un turn cu ceas), Jim intră în familia lui Adi Framji (verișorul uneia dintre femei) și investighează cazul. El nu dorește decât să își schimbe viața după ce a fost rănit într-un masacru de la granița de nord a Indiei. Site-ul Mistery Tribune apreciază acest roman datorită intrigii captivante, personajelor bine conturate și datelor istorice.
The Sleeping Nymph / Painted in Blood o are în centrul său pe Teresa Bataglia, care cercetează un caz straniu: pe un tablou de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial este găsită o mostră din țesutul unei inimi umane. Criminalista italiancă ajunge cu investigațiile într-unul dintre cele mai izolate locuri din Italia, Valea Resia. Aici, Teresa și colegii ei sunt întâmpinați de o inimă așezată pe un stâlp. Protagonista trebuie să facă față presiunii cazului, dar și reîntâlnirii cu o persoană pe care își dorea să nu o mai vadă și care devine superiorul ei. Volumul este nominalizat la Sue Grafton Memorial Award/ 2021, care face parte din Premiile Edgar Allan Poe.
Stranger in the Shogun’s City este un volum biografic, finalist la Pulitzer Prize și al National Book Critics Circle, câștigător, în 2020, al prestigiosului National Book Critics Circle Award și al the PEN/Jacqueline Bograd Weld Award pentru sectiunea biografie.
În Japonia secolului al XIX-lea, fiica unui sacerdot budist, Tsuneno, redefinește statului vieții de femeie prin căsniciile terminate cu divorț. Această femeie consideră că este stăpâna vieții sale și pornește pe jos spre capitală, unde se angajează la biroul unui magistrat. Cu acest prilej, autoarea trasează orașul, aspect care conferă valoare cărții. Pe Kirkus Review am găsit această mențiune, care m-a determinat să mă opresc un pic mai mult la această carte: "Istoricul Stanley oferă o cunoaștere adâncă a culturii japoneze unui vibrant portret al acestei națiuni asiatice, centrat pe eforturile unei femei sfidătoare." (t.n.)
Diana Alexandra