Revistă print și online
O bună bucată de timp m-am ferit să utilizez cuvântul pandemie. Mi se părea un cumul de sunete fără nicio referință în lumea reală, în ciuda statisticilor care săltau de la o zi la alta, anul trecut pe vremea aceasta. Totuși, m-am învățat cu acest cuvânt. Titlurile pe care le aduc azi în prim-plan trimit la mai multe tipuri de neclarități, la îndoielile și întrebările ce ni le punem nouă înșine. Ele fac referire la unele momente cruciale/ de restriște din viața unui om: Covid-19 (mai nou), pensionarea, trecerea în revistă a întregii vieți, îndrăgostirea și gândul că însuși demonul te hăituiește.
Pentru a favoriza aceste revizuiri lăuntrice, haideți să începem cu un "manual", după cum îl numește scriitorul...
Vivre! Dans un monde imprévisible (Trăiește! Într-o lume imprevizibilă - 2020, reeditată în iunie 2021) este un volum prin intermediul căruia Frédéric Lenoir (filosof, sociolog și scriitor francez) ne dă o traiectorie/ soluție ce ne-ar ajuta să facem față situației haotice și dezechilibrate în care ne aflăm și să o folosim în favoarea noastră. În introducerea cărții, autorul ne spune că această lucrare vine în întâmpinarea noastră cu sfaturi și trimiteri la filosofi ca Spinoza și Montaigne, folosindu-se de cele mai recente idei din psihologie și neuroștiințe. El punctează câteva dintre coordonatele lumii, subliniind necesitatea (poate chiar obligația) de a găsi o forță interioară pentru a trăi frumos.
Lotta Elstad este o scriitoare și jurnalistă norvegiană, iar una dintre cărțile ei a fost tradusă și în limba română, Refuz să gândesc. Editura Marabout a publicat în 9 iunie 2021 romanul Une pièce à soi (O cameră a ei). El ne prezintă o secvență din viața unei femei, Anna Louisa, profesor universitar, obligată să se pensioneze din cauza unei acuzații de a fi încurajat o studentă să se prostitueze. Ea trăiește împreună cu soțul ei, într-un apartament din Oslo, dar mare lucru nu prea au în comun, după o căsnicie de patruzeci de ani. Se uită la televizor, dar decide să iasă din această stare serenă în momentul în care citește un articol semnat de studenta care a acuzat-o.
Continuăm cu Maman ne repond plus! (Mămica nu mai răspunde! - 2021), de Fabienne Blanchut, carte care te bagă în priză, întrucât te determină să-ți privești mama altfel, s-o vezi copleșită de multe ori de griji și preocupări casnice, ca pe o persoană cu drepturi depline asupra vieții ei. Zabou își sărbătorește ziua de naștere, împlinind șaizeci și doi de ani. Nu mai este tânără, dar nici bătrână nu e. Se gândește la noua viață, în care nu mai are practic nicio sarcină, mai ales că până la un moment dat a avut grijă de copii. Se întreabă dacă să îndepărteze plictisul și să se lase prinsă de fuioarele prieteniei. Toate însă pentru a se regăsi. Dar… dar!
Scris în amintirea actriței Diana Rigg (care a avut un rol în Game of Thrones), À la recherche de Mrs. Wynter (7 iunie 2021, Editura Didier Jeunesse) este un roman agreabil și simpatic. Eric Senabre ne îndeamnă încă din primele pagini să citim despre Mehdi, un îndrăgostit care pornește spre Marea Britanie, împreună cu Julia, ca s-o întâlnească pe actrița Beryl Doncaster cunoscută pentru rolul lui Mrs. Wynter în Talons hauts et veste de tweed (Tocuri înalte și sacou de tweed). Știe cum să ajungă până la ea, dar nu știe ce să-i spună după aceea.
Încheiem cu un volum sobru, care ne proiectează în cele mai adânci straturi ale forului interior. Diable. De l’Apocalypse à L’Enfer de Dante (Diavolul. De la Apocalipsă la Infernul lui Dante - 2021) este un album de artă care cuprinde explicații, repere și contextualizări ale celor mai importante obiecte de artă care îl au ca reper pe diavol și care ne arată, printre altele, că acesta nu este doar o ființă semi-umanoidă roșie, cu coadă. Fra Angelico, Ensor, Memling, Klee, Bouguereau, Cézanne sunt câteva dintre personalitățile ale căror opere sunt prezentate în cuprinsul volumului, apărut la Éditions du Chêne, în Colecția Ça c’est de l’art.
Diana Alexandra