Revistă print și online
Scriitori. Viața și opera, Cuvânt înainte de James Naughtie, traducere de Andreea Popescu, Litera, 2021.
Rezultat al unui efort colectiv, cartea-album, editată de o companie a Penguin Random House și preluată în română de Litera, te impresionează de la prima pagină prin calitatea grafică și editorială. Este un album despre scriitori, cu informații varii, cuprinzând nume de referință ale literaturii universale, respectiv, 80 de scriitori. Fotografii, note biografice, detalii insolite, atmosferă de epocă – toate într-o singură carte, uriașă, lucrată impecabil. De la Dante Alighieri la Saramago sau Mo Yan, albumul prezintă nume sonore, așezate cronologic și oarecum pe curente și perioade, punând alături de mărturisiri capitale, de citate, de însemnări biobibliografice – și fotografii, coperte princeps ale unor opere-manifest sau chiar timbre care au elogiat figura vreunui ilustru scriitor. Prefața entuziastă a lui James Naughtie (prezentator de știri BBC) face o bună intrare în carte, iar eleganța fiecărei pagini te conectează la istoria atât de pătimașă a unor oameni care au scris. (Doina Ruști)
Gheorghe Tașcă, Un economist în misiune diplomatică la Berlin (1930-1932), Ed. Vremea, 2021
Carte de memorii, în două volume, Un economist... reproduce de fapt consemnările lui Gheorghe Tașcă, bunicul Alexandrei Filotti, confiscate de Securitate și recuperate pentru editare recent. Notele, aproape zilnice, se întind din 1924 până în 1949. Analitice, pe alocuri cu portrete, însemnările de față constituie în primul rând un document de epocă. (OPTm)
Achille Mbembe, Brutalism, traducere de Ciprian Mihali, Andreea Rațiu, IDEA Design & Print, 2021
Cartea aduce o analiză interesantă a contemporaneității, ca epocă de rapt, distrugere și brutalism, o eră a deșeurilor, a resturilor istoriei, pornind de la sociologie și ajungând în zona antropologiei culturale. Abuzul de putere, cu toate efectele lui nocive, manifestate atât în economie, cât și în psihologia colectivă, are consecințe incalculabile asupra transformărilor speciei. (OPTm)
Deon Meyer, La femme au manteau bleu, trad. din afrikaans de Georges Lory, Collection Série Noire, Romans d'enquête, Gallimard
Colecția Série Noire a Editurii Gallimard a publicat recent o carte care explorează domeniul artelor plastice și creează ițe ce îi leagă pe coloniștii olandezi din secolul al XVII-lea de Africa de Sud contemporană. Treisprezece persoane care călătoresc împreună se opresc la un moment dat pentru a vedea panorama orașului Sir Lowry și observă un trup de femeie atârnat de un perete. Ceea ce atrage atenția autorităților este că femeia a fost spălată cu apă de javel (înălbitor). Situația se complică în momentul în care se află că aceasta a fost o americancă, expertă în căutarea unor tablouri dispărute.
Omar El Akkad, What Strange Paradise, publicat la McClelland & Stewart, 2021
Un copil și o adolescentă care vorbesc limbi diferite se luptă să supraviețuiască după ce se găsesc unul pe altul pe o insulă. Amir este singurul supraviețuitor al unui vas care s-a scufundat fiindcă era prea aglomerat, pasagerii fiind migranți care și-au părăsit casele pentru a-și îmbunătăți traiul. Vänna va face tot posibilul să aibă grijă de acest copil. În paralel cu acest plan narativ se află capitole care narează aventura individuală – cum au ajuns cei doi pe insulă. Romanul a primit Scotiabank Giller Prize Winner, pe 2201.
Prozatoare, autoarea romanelor Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Logodnica (2017), este cunoscută mai ales prin trilogia fanariotă, compusă din Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Omulețul roșu (2004), Mămica la două albăstrele (2013), Paturi oculte și Zavaidoc în anul iubirii (2024), plus peste 300 de povestiri. 40 de titluri traduse în peste 15 limbi. Debut: Dicționar de simboluri din Opera lui Eliade (1997). Între cele mai recente romane traduse: The Book of Perilous Dishes (2022, 2024, Londra), A malom kísértete (2024, Budapesta) și Dorëshkrimi fanariot (2024, albaneză). Are titlul academic de profesor univ. dr., cu specializarea în istoria culturii și civilizației universale pentru film. Premii: premiul pt. Proză al Uniunii Scriitorilor /2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009. doinarusti.ro https://doinarusti.ro