Revistă print și online
Laurențiu Vlad, Flavia Iosef, Ciprian Handru
Lumea la un moment dat
Toader Nicoară, Curtea și societatea de curte în Țările Române, vol. I (secolele XVI-XVII), Editura Accent, Cluj-Napoca, 2021, 569 pp.
Volumul de față este întâiul dintr-o serie de trei și își propune să reconstituie felul în care au trecut prin vremuri Principatele Române/România, în ultimele aproape șase veacuri. Toader Nicoară face acest lucru pornind de la acomodarea, ușor schematizată, dar novatoare, a unor concepte specifice deopotrivă științei istorice, dar și altor domenii conexe (sociologie, științe politice etc.), precum societate războinică (Georges Duby), societate de curte (Norbert Elias) și societate civilă (Alexis de Tocqueville), cu realitățile autohtone. Aceste trei tipuri de societate sunt, în fapt, în opinia autorului, vârstele istoriei românilor din anii 1500-1900, care parcurg sfârșitul Evului de Mijloc, tranziția către prima modernitate, lumea modernă și contemporană.
Încercare temerară, precum orice sinteză istorică, originală în conceptualizare, cu referințe bibliografice extrem de bine alese, deși câțiva vor spune că s-ar putea să mai lipsească unele care însă nu ar schimba semnificativ analiza, ci doar ar adăuga detalii în sprijinul ideilor deja formulate, demersul lui Toader Nicoară pune în discuție termenii clasici ai cronologiei/periodizării istoriografiei autohtone, pentru secolele XVI-XX. Volumul I, cel care a apărut în 2020, restituie cu acribie și cu detalii luxuriante trecerea de la societatea sfârșitului de Ev Mediu războinic către primele expresii ale "civilității" societății de curte. (Laurențiu VLAD)
Povești adevărate
Dawnie Walton - The Final Revival of Opal & Nev, Simon & Schuster, 2021
Romanul prezintă debutul, ascensiunea și despărțirea unuia dintre cele mai cunoscute perechi de cântăreți de muzică rock din anii '70, Opal și Neville Charles. Englez de origine, el o descoperă pe Opal într-un bar și îi propune să cânte împreună. Din pricina unor coflicte rasiale, se declanșează niște incidente care o vor bântui mereu, iar cei doi nu vor mai colabora, însă în anul 2016 decid să reînnoade vechiul duet pentru un ultim turneu. Romanul a fost premiat la Audie 2022, la secțiunea Ficțiune.
Mistere urbane
Florin Spătaru - Greier de topaz, Litera, BPC, 2022. prefață de Doina Ruști
Artur, e un bătrân portar-psihoterapeut-confident al tuturor locatarilor de pe neobișnuita scară de bloc bucureșteană - spațiu ce capătă, sub "pana" lui Florin Spătaru atributele unui veritabil topos. Simbolic, mereu surprinzător, de fiecare dată profund. Datorită acestui topos, ne putem bucura de provocarea unor divagări naratoriale savuroase: de la cabinetul psihoterapeutei Bogdana de la Romană până la escapada africană a lui Dorinel, trecând printr-un amfiteatru familiar de la Litere, care o face pe Eliza să viseze la Parisul descoperit prin Erasmus. (Flavia Iosif)
Același stil, aceleași teme
Jo Nesbo - Omul de zăpadă, TREI, 2022
Din nou o carte dură, despre un ucigaș în serie. Noapte norvegiană, zăpadă cât cuprinde și o mamă dispărută. Plus o eșarfă roz și un inspector pus la grea încercare. Romanul e în aceeași linie, pentru același tip de cititor. Nu aduce surprize, nu evadează din gen. (Ciprian Handru)
O viață în imagini
Mircea Bunescu - Andrei Blaier. Arta de a trăi și de a iubi filmul, Noi Media Print, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Biografie a regizorului Andrei Blaier, cartea, scrisă tot de un cineast, propune, în manieră cronologică, o viziune asupra filmelor sale, de la "Lumini și umbre" la "Terente — regele bălților". Dar este, în primul rând, un album elegant, cu numeroase fotografii inedite de la filmările lui Blaier sau de la alte evenimente din Media Pro, aducând un număr considerabil de actor mari și de oameni binecunoscuți în industria cinematografiei. (Florin Spătaru)
Laurențiu Vlad, Flavia Iosef, Ciprian Handru