Revistă print și online
Câteodată mă întreb dacă literatura a dat toate marile titluri posibile și dacă se mai pot găsi surse pentru a scrie romane. Cărțile pe care le prezint astăzi sunt extrem de diferite una de cealaltă și mi-au demonstrat încă o dată că aproape orice amintire sau experiență are tot dreptul să devină subiectul unei cărți. Inclusiv conturile pe care activăm în mediul online...
Rețele de socializare sunt mai mult decât atât. În alte timpuri, demodate poate, oamenii ieșeau în lume participând la baluri, unde toată lumea spiona pe cineva. Acum postăm pe diferite conturi și profiluri cele mai de soi fapte ale noastre. Ședințele de bârfe nu mai au loc în foaier, ci pe messenger sau în cadrul festiv al unui apel telefonic.
Romanul Instagrammable, de Éliette Abécassis, publicat la Editura Grasset, ne amintește de celebrul roman Liaisons dangereuses. Scriitoarea își propune să depene câteva dintre ițele generațiilor de la începutul mileniului, care nu cunosc lumea fără a avea un smart phone și s-au avântat în zbor periculos pe banalul Instagram.
Sacha, Solal, Lou, Léo și Jade simt că rețelele de socializare le vor oferi ceea ce nu găsesc în preajma adulților. Cartea a apărut în martie, 2021.
Dacă aveți impresia că asasinatele și crimele au fost epuizate, vă înșelați. Așa acum am pățit și eu având impresia că Hercule Poirot e cel mai prolific detectiv. În luna aprilie, Penguin a publicat un roman care le aduce cititorilor o Londră a începutului de secol XIX, terorizată de un om pe care nimeni nu îl cunoaște...
What the Devil Knows vine cu povestea unui criminal pe care toată lumea îl credea mort. Întemnițat a fost un om nevinovat, iar după sinuciderea sa, nimeni nu se aștepta ca detectivul cazului să fie omorât în același fel precum fuseseră ucise două familii întregi în anul 1811.
Romanul face parte din seria Sebastian St. Cyr Mystery, alături de titluri precum Who Speaks for the Damned, Why Kill the Innocent și altele cu titluri la fel de captivante. Și el e cad, a apărut în aprilie, 2021.
Câștigător al Premiului Faulkner pentru Ficțiune în 2020, Sea Monsters: a novel de Chloe Aridjis ne spune povestea unei adolescente pe nume Luisa care nu se mai întoarce acasă, ci încearcă să prindă urma unor pitici ucrainieni în Mexicul anilor ’80. Tatăl ei o caută, în vreme ce ea se stabilește pe o plajă din Oaxaca. Narațiunea capătă accente hipnotice și se transformă într-o serie de rituri de trecere pentru această adolescentă debusolată. Luisa dorește să întâlească pe cineva care "îi va promite, în ciuda tuturor, să rămână un mister".
La Simon & Schuster a apărut o carte care sondează prietenia și forța ascunsă a secretelor. The End of the Day, semnat de Bill Clegg, povestește despre liniștea pe care o poate aduce iertarea. Forța acestui roman stă în puterea personajelor de a pune întrebări. Trecutul bântuie, chiar dacă unii încearcă să i se abstragă.
"Detaliat și cu empatie, Clegg se pricepe să descrie dedesubturile relațiilor", spune J. Ryan Stradal despre această carte într-un articol publicat de The New York Times.
Anne Sinclair nu avea o părere prea bună despre cărțile de memorii. Cu Passé Composé (Perfectul compus), autoarea, jurnalistă de profesie, face exact ceea ce a refuzat o vreme îndelungată: să povestească despre propria copilărie, care ar fi putut-o învăța să lupte, despre bucuriile vieții și oamenii pe care i-a cunoscut.
Jurnalistă de profesie, Anne Sinclair a fost gazda uneia dintre cele mai cunoscute emisiuni a postului de televiziune TF1. Raftul ei cuprinde cărți precum My Grandfather's Gallery: A Family Memoir of Art and War, In the Shadows of Paris: The Nazi Concentration Camp That Dimmed The City of Light sau Calle La Boétie 21.
Diana Alexandra