Revistă print și online
De fiecare dată când aud pe cineva spunând: "Am ajuns la aeroport și nu aveam ce să citesc așa că mi-am ales o carte la întâmplare de acolo", nu mă pot abține să nu-mi dau ochii peste cap. Presupun că meticulozitatea cu care îmi fac de obicei bagajele în minte, cu aproape o săptămână înainte să plec în orice fel de călătorie, și anxietatea care se adună pe măsură ce ziua "cea mare" se apropie mă fac să privesc această afirmație cu scepticism și rezervă. Însă, așa cum viața își pregătește capcanele și se uită satisfăcută și amuzată cum cădem în ele, ironia sorții m-a ajuns în 2018.
Mergeam prin aeroport și m-am oprit în fața unei mici librării. Curiozitatea m-a împins în cele din urmă și am intrat. Nu mi-am ales o carte la întâmplare, așa cum era procedeul turistic, pentru că rotițele minții, mereu puse pe treabă, nu mă lasă niciodată să fiu spontană, dar m-am decis destul de repede. M-am oprit asupra cărții Vrabia Roșie de Jason Matthews. Știam că este vorba despre lumea spionajului și cum pe mine întotdeauna mă intrigă secretele și suspansul, am considerat-o o alegere bună.
Am citit-o în patru zile, fără să pun la socoteală zilele excursiei, deși mintea îmi aluneca mereu la povestea Dominikăi Egorova.
Cartea descrie povestea acestei frumoase și distinse rusoaice născută într-o Rusie comunistă. Ea provine dintr-o familie de intelectuali care încearcă să supraviețuiască crudului sistem. Părinții săi observaseră că de mică arătase un talent excepțional pentru balet, iar când o întrebau cum de poate dansa atât de precis pe fiecare notă, ea pur și simplu le răspundea "Văd nuanțele muzicii." Însă, după ani de muncă și dedicare, Dominika suferă un accident îngrozitor care îi va răpi dansul pentru totdeauna.
Ulterior, primește o propunere de la unchiul său Vanya, membru KGB, să devină spioană. Acceptă și e trimisă la o școală specială ("Școala de Vrăbii"), care antrenează agenții în tainele seducției pentru a găsi slăbiciunile inamicilor și a-i doborî în cel mai brutal mod: emoțional.
Soarta Dominikăi devine ca o pană în bătaia vântului, până când aceasta ajunge față în față cu agentul CIA, Nate Nash, iar de aici începe jocul spionajului.
Cartea descrie într-un mod captivant și impresionant opoziția sistemelor autoritare și liberale. Oferă informații interesante asupra KGB-ului și expune echilibrul fragil al puterii rusești. Povestea este înțesată de fire epice complexe (ca o pânză de păianjen), careezită și se înnoadă, iar cititorul poate observa perfect slăbiciunile și cotloanele întunecate ale minții umane fiind în același timp stimulat de suspansul lumii spionajului și de deliciile unei povești de dragoste cu detalii picante.
Ceea ce mi-a plăcut în mod special este abilitatea de a încorpora și de a descrie talentul neobișnuit al Dominikăi de a "vedea" culorile oamenilor. Autorul transformă sinestezia într-un detector de minciuni, într-o balanță a adevărului și, uneori, într-o vulnerabilitate care o umanizează pe Dominika.
De asemenea, inserția unor detalii gastronomice la finalul fiecărui capitol (rețete de mâncare menționate în capitolul respectiv), reprezintă o alegere insolită, dar foarte inteligentă, pentru că cititorul poate astfel să tragă aer în piept înainte de a se aventura în următorul capitol și poate urmări ceva aparent banal, obișnuit, dar cu un considerabil impact asupra poveștii.
Așadar, Vrabia Roșie este o lectură perfectă pentru pasionatul de mister, seducție și politică; pentru cel ce dorește să iasă din cotidian și să se arunce într-o mare de minciuni, speranțe, perseverență și suspans.
Cât despre mine, pot spune că această carte mi-a dat curajul să rezist, când simt că mă încearcă un val de spontaneitate.
La aceeași înălțime este și filmul (regizor Francis Lawrence, cu Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Mary-Louise Parker)
Vrabia Roșie de Jason Matthews, Editura METEOR PRESS;Trad. Mihaela Adina Eros
Traducătoarea lui Max Brallier (seria Ultimii copii de pe Pământ), masterandă la traductologie (MTTLC), Universitatea din București.