Revistă print și online
La Craiova lumea este foarte agitată și inventivă. N-ar sta în casă sub nicio amenințare, prin urmare, chiar și pe timp de pandemie, mulți au găsit metode să se plimbe în mod legal. În plus, nu prea vezi lume tristă pe-acolo. În orașul ăsta, unde viața se derulează la cote înalte, trăiește și Adriana. Printre lucrurile ei de preț se numără o trusă de penițe, care desenează singure, niște instrumente fine, trase-n argint. Le-a primit cadou de la spiridușii-fierari din Lunca Jiului, demult, cu mult înainte de a mă naște eu. Cu penițele astea a făcut personaje din literele alfabetului, prietene foarte bune cu cine învață să citească. Inițial, a creat eroi pentru copiii de grădiniță, dar pe măsură ce fiul ei s-a făcut mare, a crescut și vârsta eroilor de ficțiune. Eu sunt cel mai bătrân.
Am apărut pe lume într-o toamnă. Adriana a trecut pe lângă Universitatea din Craiova și-a auzit un violoncel, care cânta înăuntru. A intrat, a deschis toate ușile, iar în cele din urmă a ajuns într-un amfiteatru cu multă lume. Era o seară de literatură și muzică (de unde - violoncelul lui Mircea Suchici), iar printre scriitori se numărau Cătălin Ghiță, Mihai Ene, Cristi Nedelcu și mulți alții. Pe deasupra lor pluteam eu, nenăscut încă. Și-atunci Adriana a spus:uite-l pe Zenob! Și m-a luat acasă, cu ea.
Zenob
1. Draga Adriana, cum ti-a venit ideea să mă născocești? Nu cumva m-ai visat înainte?
Probabil că multor lucruri le schițăm o formă, un contur firav, cu mult timp înainte ca un fapt concret să ne îndemne să le transpunem în realitate.
Ești pe aleea ta preferată, plină de copaci foarte înalți care par să creeze un tunel, se aud anormal de multe păsări, se mai opresc și mașini, vezi oameni, aceeași și totuși foarte diferiți. Și începi să aduni senzații, idei, culori, oamenii devin păsări, păsările devin oameni iar tu ești undeva la granița dintre realitate și vis.
Dar dincolo de imaginile care ne sunt conturate în minte, conștient sau inconștient, trebuie să existe o compatibilitate (mare) între cel care dă o foarmă verbală ideii și cel care realizează desenul/schița.
Uneori auzi sau citești o idee care rezonează cu lumea ta interioră. Cărțile, mai ales cele de ficțiune, te fac "vezi" foarte bine ce trebuie să alegi din miile de imagini care-ți umblă prin minte .
Nicio fericire nu se compară cu libertatea de-a inventa alte forme decât cele atestate cotidian.
Pe tine te-am întâlnit întâmplător, astă-toamnă, la Universitate, iar între noi a fost empatie, dacă n-ar fi demodat, aș spune dragoste la prima vedere.
Pe ce stradă locuiesc zenobii la Craiova: povesteste putin despre ea.
Zenobii, fiind ceva între om și pasăre au nevoie de mulți copaci, verdeață și libertate. Sunt foarte buni prieteni cu pisicile de pe stradă, cunosc toate florile din cartier. Tu ai un dud mare și bătrân la geam care trosnește la fiecare vânt mai puternic. De obicei nu reziști mai mult de o zi fără să colinzi strada în lung și-n lat. Până în momentul de față nu se cunosc specii înrudite cu tine. Tu ești unic prin felul în care vorbești, dar pe strada zenobilor, desigur mai sunt și alți indivizi din aceeași specie.
Deși ești unic, ai mai mulți veri, verișoare, unchi și mătuși drăguțe. În galeria mea de personaje se regăsesc spiriduși, flori și chiar literele alfabetului latin, dar desigur, numai tu faci parte din clubul perucilor verzi.
Și îmi amintești de nevoia de a-mi crea o lume imaginară în care să mă pot refugia ori de câte ori lumea reală devine prea strâmtă.
3. Mai vorbește-mi puțin despre personajele tale!
Preferatul meu este Ben din povestirea Bufnița și cărțile. El trăiește la marginea orașului, într-o căsuță plină de cărți, iar din când în când niște porumbei îi aduc vești din lume. Copiii nu mai citesc, iar Ben este trist. Dar are o idee… Idealismul lui îmi place și cred că mă exprimă destul de bine.
Urmează florile din grădina mea și dușmanul lor de moarte - pisica cenușie. De asemenea, aș mai numi aici și personajele care ilustrează Alfabetul meseriilor de Simona Epure, personaje minuscule, ascunse în interiorul labirintic al literelor.
Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".