OPTm
nr.crt.

Touch Me Not - 9 nominalizări la GOPO

Filmul Touch Me Not a fost un real deschizător de drumuri și doborâtor de recorduri: primul film, din istoria de 70 de ani a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, care a câștigat atât marele premiu - Ursul de Aur – cât și premiul pentru Cel Mai Bun Debut, Adina Pintilie fiind a șasea femeie care câștigă marele trofeu și prima regizoare româncă premiată la Berlinală.

Selectat și premiat la peste 50 de festivaluri prestigioase din întreaga lume, filmul a fost  distribuit în cinematografe în peste 40 de țări. 

Expunerea internațională i-a oferit o platformă solidă pentru deschiderea căii pentru un dialog transformativ la o scară largă. Aflat la limita dintre documentar și ficțiune, dintre realitate, auto-reflexivitate și imaginație, a deschis un spațiu de meditație și de transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, pentru a deveni mai mult decât un film: o experiență care te face să reflectezi și să-ți pui sub semnul întrebării ideile preconcepute. 

Pe 24 martie a.c. filmul va intra în competiția Premiilor Gopo ale cinematografiei românești cu 9 nominalizări la cele mai importante categorii, inclusiv pentru Cel mai bun film și Cea mai buna regie, fiind unul dintre filmele cu cele mai multe nominalizări alături de La Gomera regizat de Corneliu Porumboiu, Heidi regizat de Cătălin Mitulescu și Monștri regizat de Marius Olteanu.  

Câștigătorii fiecărei secțiuni vor fi votați de cei peste 400 de profesioniști din toate sectoarele domeniului cinematografic autohton. Touch Me Not este unul din filmele care promit să se întoarcă acasă cu statueta Gopo, recomandându-l pentru aceasta principalel lui calitățI: redefinirea filmului de autor, sfidarea limitelor genului și metacinematografia. În afară de acestea, filmul Adinei Pintilie abordează o tema încă tabu, a explorării sexualității, într-un mod care ocolește vulgaritatea care a atrage, autoarea privindu-și personajele în cel mai natural mod posibil, cu înțelegere și autoreflexivitate.  

Gabriela SUCIU

Lector univ. dr. la Universitatea Națională de Teatru și Cinematografie "IL Caragiale", București, producător, distribuitor și analist de piață cinematografică, Gabriela este implicată în numeroase proiecte internaționale.

Opt începuturi

"Hai că ești gigea. Mă bag lângă mata, să moară Stalin."

Radu Paraschivescu

Cartea săptămânii

Adolescentul de FM Dostoievschi

https://carturesti.ro/carte/adolescentul-636060994

Recomandări

Recomandări

Scriitori la Carusel

Scriitori la Carusel

 

Carte recomandată de Anca Șurian Caproș (RRA)

 

 

 

Cărți de la Black Button, recomandate de Cristina Bogdan

 

 

Graffiti: o carte despre inscripțiile de pe ziduri, semnată de Cristi Nedelcu

 

 

Tudor Giurgiu, la premierea filmului “Parking"

 

Cătălin Ghiță, la autografe

 

 

 

 

 

CE SPUNE LUMEA BUNĂ

 

Vă mulțumesc pentru revistă, al cărei număr trimis l-am și parcurs.

Am găsit contribuții ale unor autori (Doina Ruști, Răzvan Țupa, soții Cernat...) pe care îi prețuiesc și îi citesc când am ocazia. Pe alții îi descopăr acum cu interes. Vă mulțumesc și pentru amabilitatea (dacă nu iluzia) de a crede că mi-aș mai putea găsi locul printre autori încă tineri, la cei 85 de ani ai mei.

Cât despre articole și fragmente de literatură - toate prea succinte, poate -, fac o mărturisire referitoare la primul. Sunt și eu de părere că o țară fără un partid de stânga autentic (PSD-ul e, bineînțeles, impostor) este una cu viață politică șchioapă. Personal, mă atrage cel mai mult social-democrația care, din păcate, e atât de costisitoare încât nu poate guverna multă vreme (nici în Suedia nu s-a putut). În schimb, ea lasă în urmă realizări legislative neprețuite. E destul să spun că în Franța unele datează din 1936.

Încă odată, va mulțumesc.

LIVIUS CIOCÂRLIE

Copyright © fictiunea.ro