Revistă print și online

Oameni și școli

Intr-o tara cu prea putine scoli noi, un ONG a inceput sa le renoveze pe cele existente. 

82% dintre scolile din Romania au nevoie urgenta de reparatii 

Intr-o Europa debusolata, mai fracturata ca oricand, cu o evolutie economica discrepanta intre Vest si Est, dar cu reguli si ordonante de urgenta preluate aproape la unison, totusi, doar Romania si Letonia au interzis complet accesul copiilor in scoli.

Un tablou al sistemului de invatamant, astazi

In Romania ultimilor 30 ani s-au construit sub 400 scoli, insa s-au inchis cateva mii. Pana in 2013 erau 1,800 scoli inchise si 1,500 comasate; probabil ca numarul acestora s-a dublat intre timp. Situatia exacta nu se stie, fiindca, odata ce scolile au fost date in grija primariilor in 1998, Ministerul Educatiei nu a mai monitorizat din punct de vedere logistic ce se intampla cu aceste institutii.

Intr-o tara cu 14,000 localitati (dintre care doar 319 sunt orase, restul sunt comune si sate) au mai ramas cel mult 21,000 scoli (iar Institutul National de Statistica spune ca doar 7,204 au personalitate juridica); adica 1,5 scoli per localitate. Mai exact: 82% dintre aceste cladiri au fost construite inainte de 1970, 16% pana in 1989 iar 2% dupa Revolutie.

Conform unei anchete realizata acum 2 ani de Banca Mondiala, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale, 1 din 6 scoli nu are acces la o sursa autorizata de alimentare cu apa, 1 din 10 scoli nu are sistem centralizat de incalzire iar 1 din 4 scoli inca utilizeaza soba drept principala sursa de incalzire. 

Scoala "online" intr-o tara in care jumatate dintre scoli nu au toalete functionale

Conform unui studiu realizat anul acesta de IRES, 32% dintre copiii inscrisi in invatamantul preuniversitar nu au acces individual la un dispozitiv dedicat functional (laptop, tableta, desktop) pentru scoala online. Iar cele 250,000 tablete promise de guvern nu stim daca vor ajunge nici la inceputul anului 2021. 

In curand se implineste un an de cand copiii nu au avut acces la educatie in forma sa originala. Ce se intampla acum cu scoala online este o pseudo-educatie dupa parerea tuturor partilor implicate - parinti, copii, profesori, specialisti – absolut toti fiind nepregatiti pentru aceasta schimbare brusca. Cine sunt victimele? Copiii nostri.

Ce si-a propus guvernul in urmatorii 6 ani?

Sa reabiliteze cca 2,500 scoli si sa construiasca 180 gradinite, 40 campusuri scolare si 30 camine studentesti investind cca 2,2 miliarde euro (bani europeni). Ca sa nu va sperie atatea zerouri, simplificam prin a spune ca intentioneaza sa cheltuiasca in medie 0,5 milioane euro pentru modernizarea unei singure scoli.

Ce reuseste sa faca pentru sistemul de invatamant un ONG care a coalizat 70 companii private?

Asociatia BookLand reuseste cu 0,5 milioane euro sa renoveze si doteze 14 scoli in mediul rural anul acesta (10 fiind finalizate deja). Avandu-l ca model pe reformatorul invatamantului romanesc, Spiru Haret - vizionarul care a construit 2,500 scoli in 10 ani si care si-a dovedit respectul fata de locuitorii din mediul rural facandu-le educatia accesibila -, fara sa dispuna de vreo linie de finantare, doar coalizand in aceasta initiativa altruista 70 companii, BookLand a mai inaugurat luna trecuta inca 3 scoli, pe langa cele 7 finalizate in vara:

  1. Giurgiu – 1 scoala in satul Sadina

  2. Vrancea – 1 scoala in comuna Gura Calitei

  3. Mehedinti – 1 scoala in comuna Livezile

La Scoala Primara nr. 2 din satul Sadina, jud. Giurgiu s-a inlaturat parchetul vechi, s-a turnat sapa noua si o pardoseala poliuretanica moderna, s-au zugravit toti peretii si s-au adus 100 bancute scolare si 4 catedre noi.

"Multumita acestor renovari a fost posibila asigurarea tuturor conditiilor favorabile inceputului de an scolar la nivelul cerintelor actuale." marturiseste directoarea scolii, doamna Dobre Constantina.

La Scoala Gimnaziala din comuna Livezile, jud. Mehedinti, echipa Bilka Steel a contribuit cu absolut tot necesarul de materiale si servicii necesare refacerii integrale a acoperisului: achizitie cherestea, cutie transport materiale pe santier, servicii manopera, cazarea firmei prestatoare de servicii reparatie si montaj si, evident, invelitorile de tabla. In plus, in scoala s-au inlocuit usile, corpurile de iluminat, s-au zugravit peretii, s-a reparat parchetul, s-au modernizat toaletele si s-au adus produse de curatenie si birotica pentru un an intreg.

"Odata cu venirea anotimpului rece si ploios am simtit din plin ajutorul neconditionat al Asociatiei BookLand si al firmei Bilka. Acum poate sa ploua, am dat jos din pod toate galetile care colectau apa ce se infiltra prin acoperis. Si am continuat sa schimbam 2 usi care se mai tin intr-o balama si nu se mai inchid, sa punem si parchet, sa inlocuim si toalete si chiuvete si lampi de iluminat. Adica sa cream conditii decente, sa venim cu placere la scoala atat noi, cat si copiii!" declara directoarea scolii, doamna Sirbulescu Viorica.

La Scoala Primara Nicolae V. Balan - Lacu lui Baban, comuna Gura Calitei, jud. Vrancea, s-au inlocuit toate usile si ferestrele, aducandu-se mobilier scolar si echipamente IT.

"Preocuparea pentru obtinerea unor conditii normale de studiu pentru elevii de astazi inseamna zidirea unei temelii solide pentru elevii de maine. Un proces instructiv-educativ de calitate presupune existenta simultana a doi factori: resursa umana si resursa materiala. Recunoastem ca la ultimul dintre acestia suntem deficitari." spune directoarea scolii, doamna Toader Virginica.

O noua provocare: cum sa-i convingi pe parinti sa investeasca in sistemul educational romanesc?

Neexistand premise / antecedente legale pentru sponsorizarea directa a scolilor, parintii s-au obisnuit sa doneze inspre cazuri medicale grave si biserica. Insa, cu siguranta, viitorul propriilor copii si educatia acestora reprezinta o prioritate. Provocarea e sa ajungi sa-i informezi asupra acestei oportunitati si sa schimbi mentalitati. Deloc usor...

Asociatia BookLand s-a gandit ca aceste bariere pot fi depasite cu un mesaj concret si emotional in acelasi timp: cu sustinerea doamnei Stela Enache care a sustinut conceptul campaniei oferind gratuit drepturile de autor pentru melodia "Ani de Liceu" (compusa de sotul acesteia, Florin Bogardo), a reiterat povestea din filmul de acum 35 ani punctand situatia deplorabila din scolile romanesti din mediul rural (si nu numai). Urmare a colaborarii frumoase dintre Asociatia BookLand si Teatrul Elisabeta, la realizarea

a contribuit pro-bono regizorul Serban Puiu: "Desi sunt regizor de teatru, filmul \ imi trezeste multe amintiri placute. Invitatia venita de la Asociatia BookLand m-a bucurat, facandu-mi placere sa ma implic alaturi de echipa, parinti si copii in reiterarea povestii initiale, doar ca intr-o forma mult comprimata, respectiv 4 minute. Speram cu totii sa va placa ce a iesit, sa va aduca aminte de anii copilariei si sa realizam ca, daca lasam scolile sa sucumbe sub presiunea timpului, copiii nostri vor suferi. Ar fi pacat, cand impreuna ne putem mobiliza. O tara puternica si respectata incepe de pe bancile scolii!"

Prin aceasta campanie de strangere fonduri, Asociatia isi propune nu numai sa obtina 2 euro lunar de la parinti, ci si sa schimbe obiceiul romanilor de a dona preponderent pentru cazurile medicale. Daca doar 3% dintre copii au probleme grave medicale, 97% sunt... uitati. Cu aproape 1 din 3 copii avand parintii plecati la lucru in strainatate, este evidenta importanta educatiei si mentoratului acestora. Romania este in continuare pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata analfabetismului functional si social, 42% dintre elevi nefiind capabili sa faca rationamente elementare. Astfel ca intoarcerea copiilor la scoala este impetuos necesara pentru continuarea procesului educational si pentru a nu le rapi sansa la o viata decenta.

“A fost o mare provocare pentru noi ca pe durata acestui an pandemic sa renovam atatea scoli. Ne-a fost mult mai greu sa facem rost de banii necesari in special pentru serviciile de manopera. Daca Turbomecanica nu si-ar fi asumat acoperirea integrala a acestui tip de cheltuieli pentru ultimele 3 scoli, nu cred ca am fi reusit sa finalizam 14 institutii de invatamant anul acesta. Acum avem alaturi aproape 70 producatori/importatori care ne-au pus toate materialele/echipamentele la dispozitie. Sa va mai spunem ca anul viitor visam la 20 scoli renovate? Insa avem nevoie de tot ajutorul! Covid si-a lasat grav amprenta in performantele comerciale ale companiilor pe care ne bazam pana acum, astfel ca donatiile acestora s-au redus sau amanat pentru vremuri mai bune... De aceea venim in intampinarea tuturor romanilor si ii rugam sa ne ofere sprijinul cu o donatie recurenta de 2 euro. Intr-un an, de exemplu, un parinte poate cumpara o bancuta scolara pentru un copil din mediul rural. In aceste vremuri care ne dezbina, este momentul sa ne pese cu adevarat de copiii acestei tari si sa investim in viitor. Caci un copil educat are mult mai multe sanse sa faca alegerile potrivite, sa fie fericit si sa realizeze ceea ce, poate, generatia noastra nu a reusit..." - Mihaela Ianole – Coordonator Renovare Scoli Asociatia BookLand.

Toti cei care doresc sa se implice in renovarea scolilor din mediul rural pot redirectiona impozitul pe profit sau venit, pot completa formularul 230 / declaratia unica sau pot trimite prin sms textul CONSTRUIM la 8845, donand astfel 2 euro lunar.

https://www.book-land.ro/doneaza/ 

Parteneri: Unicredit Consumer Financing, Sit, Metersit, NEPI Rockcastle, Turbomecanica, Loteria Romana, Niro Investment Group, Bilka Steel, Synevo, Austrotherm, Erste Asset Management, DB Global Technology, Deutsche Leasing, Oua de la Tara, Hirsch Porozell, Romstal Imex, Radox, Policolor, Leroy Merlin, Larex-IR, MGT, Brother, Asevi, Roel, Marvicon, Izoterma, Etex Building Performance, PipeLife Romania, Coface, Duraziv, Strizo Sintetic, RG Design, MTM Constructii, Kober, Trutzi, Enache Morarit, Trionec, Binape, Itacon, Ina Ferestre, Orizont Group, Mar&Pet, Barlinek, Mob&Ius, Sly Nutritia, Borsec, Patimag Analina, Eco Green Metal House, Fami Notara, Cons Inst Drilea, Winter, Metron Serv, Terra Gres, Hollrom Impex, Alpha Pompe, Ainodekam, Ursa Mare, Porsche Romania, Barza, CIO (Compania Indiilor Orientale), Ana Baciu Prod, International Alexander, Diogene, Altdorf Tehnik, Top Cargo, IFMA, Stamel, Sartorom, Genco 93, Romind, Brio Fresh, Magnum Expert, Sarmis, Elpreco, Ulma Packaging, Welde, Elis Pavaje, Optiserv, Asociatia EDUC, Tipografia REAL.

Parteneri media: Agerpres, Agentia de carte.ro, AJRP, Amos News, Blitz TV, Book HUB, Bucharest Cultural Events, Capital Cultural, Cariere, Ceasca de Cultura, Centrul de Parenting, Clasic Radio, Ecreator.ro, e-femeia.ro, Forbes Kids, Gala Societatii Civile, GoKid, Inedu, Intuitext, IQool, Jurnalul de Afaceri, Kreatoria.ro, Leviathan, Literatura de Azi, Lunif.com, Magazine Q, Margot, Misiunea Casa, Necenzuratmm.ro, Opt Motive, Ordinea Zilei, Pap Tot!, Portal Management, Qmagazine, Radio Clasic, RADOR, Romania Libera, Romania Pozitiva, Sfatul Parintilor, Spot Media, Starea Presei, Stiinta & Tehnica, Stirilemm.ro, Spotmedia.ro, Suplimentul de Cultura, Timpul, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, Vipstyle.ro, YES – Your Educated Society, Ziare.com.

Mai multe detalii pe https://www.book-land.ro/renoveaza/

BookLand a luat nastere acum 10 ani ca prim targ urban de carte la mall. S-a dezvoltat rapid intr-o caravana nationala activa timp de peste 600 zile care a  vizitat anual peste 40 orase. Taberele Coolturale BookLand si Conferintele BookLand Evolution au devenit extensii naturale ale brandului cultural, platforma www.inPractica.ro completand abordarea socio-educationala asumata. In cele 6 editii, Conferintele s-au intalnit cu peste 100,000 tineri din 23 orase carora peste 2,000 speakeri le-au oferit cele mai bune sfaturi si recomandari. Iar in cadrul celor 8 editii ale Taberelor, sub deviza “Cel mai inteligent mod de a te distra!", peste 1,300 tineri au fost incurajati prin workshop-urile zilnice sustinute de profesionisti sa pretuiasca timpul liber si echilibrul fin dintre distractie si educatie. Renovand&dotand scolile din zonele defavorizate, reusim anul acesta sa schimbam in bine viitorul elevilor din 14 scoli rurale!

Mihaela PETROVAN

în același număr