Revistă print și online

Lecturi de scriitor

 

Rumaan Alam – Lasă lumea în urmă, Litera, 2021

Iată un thriller apocaliptic închis la toți nasturii! Adie o paranoia informațională ce amintește de Zgomotul alb al lui Don DeLillo. Și mai găsim și-o claustrofobie rezidențială desprinsă din lumea lui J. G. Ballard. Plus o tușă de blestem familial, care mi-a amintit de Cina lui Herman Koch.


Maria Stepanova – În amintirea memoriei, Humanitas, 2021

Pendulând între roman eseistic și roman autobiografic, Maria Stepanova reconstituie povestea familiei sale dintr-un haos de obiecte vechi, scrisori, fotografii, ilustrate etc. Rezultatul? Un caleidoscop hipnotic. Ideea de memorie este decorticată cu o răbdare neverosimilă, acoperind o plajă tematică care se întinde din noaptea totalitară a secolului XX până în malaxorul rețelelor de socializare, care au ridicat la rang de zeitate "memoria moartă a colectorului".


Samanta Schweblin, Păsări în gură, Litera, cpt, 2019

Proza miniaturală a Samantei Schweblin, scriitoarea argentiniană care face furori la ora actuală în literatura americană și britanică, Păsări în gură, nominalizat la Booker Prize, aduce în prim-plan situații stranii și un imaginar zvăpăiat. Personajele ei se situează în zona ficțiunii New Weird, pe același raft cu Jesse Ball, iar cât privește energetica narativă, rămâne aceeași în fiecare povestire. Samanta Schweblin pătrunde în stranietate, folosindu-se de "cumințenia" neorealistă a detaliului cotidian.

Liviu G. STAN

Prozator și jurnalist, Liviu G. Stan (n. 8 martie, 1987) scrie roman și proză scurtă, fiind unul dintre cei mai interesanți prozatori din generația lui. A publicat romanele Sânge de pasăre pe haine, (2014), Casele vor uita (2016), Filip Manakis: o poveste europeană (2019), Salamandre (2021). Naturalețea epică și originalitatea construcției sunt două dintre calitățile prozei sale, la care se adaugă inteligența epică. Are și un volum de versuri, Yima, (2008), dar și o bogată activitate de jurnalist cultural.

în același număr