Revistă print și online

Ce se mai întâmplă la MNLR

Andreea Balaban

Evenimente la Muzeul Literaturii

Nr. 112 / 24 (serie nouă) / 18 aprilie, 2022

 

Activități MNLR planificate în on-line (site, cont Facebook, Vimeo, YouTube, Instagram, platforma culturaindirect.ro, aplicația MNLR disponibilă prin Google Play), precum și la sediul MNLR Crețulescu, la Casele Memoriale ale MNLR, la sediul MNLR HUB Griviței și al partenerilor MNLR, pentru perioada 18 – 24 aprilie 2022.

Pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro, inițiată de Muzeul Național al Literaturii Române, dar și pe conturile de Facebook, Vimeo și YouTube, pe aplicația MNLR disponibilă prin Google Play, la sediile expoziționale, v-am pregătit pentru săptămâna 18– 24 aprilie 2022 o serie de dialoguri, prezentări și dezbateri din trecutul și prezentul literaturii române. 

Expoziții temporare

Expoziția Periplu senzorial

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sălile "Al. Oprea" și "Al. Condeescu"

5 – 30 aprilie 2022

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția de pictură și ceramică Periplu senzorial, aparținând filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Artiști expozanți: Mariana Constantinescu, Cristina Tudorache, Anca Pașa Deaconu, Ana-Maria Ceară, Eusebio Spînu, Florentin Sîrbu

_____

Expoziția Povești nemuritoare

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sala "Petru Creția"

7 – 30 aprilie 2022

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția intitulată Povești nemuritoare, care va fi deschisă până la 30 aprilie.

"Pictura nu mai spune povești de multă vreme, deoarece își ocupă tot timpul cu spaimele, cu coșmarurile, cu frustrările și cu uto/distopiile istoriei mici care, în mod paradoxal, reușesc  să nu mai spună nimic. 

Noi, Dalina Bădescu, Dragoș Zipfl și Pompiliu Buleu, redescoperim lumea pierdută a personajelor, a compozițiilor cu multe evenimente și a narației ca miză plastică. Și ca să nu fim singuri, ne însoțește un povestitor de-adevăratelea, care vine din lumea savuroasă a lui Ion Creangă, adică Pavel Șușară." – Dalina Bădescu

_____

Artiști ai cuvintelor și necuvântătoarele lor \| expoziție MNLR în Plaza România
Bulevardul Timișoara 26

18 – 30 aprilie 2022

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Plaza România, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, ASPA și Red Panda, vă invită să vizitați expoziția dedicată animalelor de companie ale scriitorilor români.

Expoziția cuprinde texte ale scriitoarelor Alina Pavelescu, Alina Purcaru, Livia Ștefan și Lidia Vianu, precum și texte ale muzeografilor și o selecție de fotografii din arhiva MNLR, care surprind imagini ale scriitorilor români în diferite etape ale vieții lor alături de familii și prieteni.
Numele animalelor de companie este deseori inspirat de numele personajelor sau chiar ale autorilor preferați, de numele rudelor sau ale unor personaje mitologice. Îi veți descoperi pe Satyr, Bob, Contele Tărâță, pe Pușkin și Marty, pe Băselu, dar și pe Bumble-Bea, căreia Lidia Vianu i-a dedicat un jurnal liric.       

Una dintre mizele organizării acestui proiect este aceea de a încuraja publicul vizitator să adopte animalele care așteaptă un cămin, îngrijire și afecțiune. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 22.00, până în data de 30 aprilie 2022, la sediul Plaza România, din Bulevardul Timișoara 26.

______

Bucureștiul lui Mircea Eliade \| Expoziție în mansarda MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

______

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale "Tudor Arghezi – Mărțișor". Desenele au fost publicate în paginile revistei "Cronica" (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin "miracolul" tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială "Tudor Arghezi - Mărțișor" (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 - 17.00.

Evenimente on-line:

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 18 aprilie 2022, ora 19.00: Constantin Abăluță

Joi, 21 aprilie 2022, ora 19.00: Amalia Lumei și Ovidiu Pecican

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitatul episodului #124 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 18 aprilie 2022, este poetul Constantin Abăluță, de asemenea prozator, dramaturg, eseist.


Invitații episodului #125 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 21 aprilie 2022, sunt Amalia Lumei, jurnalistă și teoreticiană a teatrului, și Ovidiu Pecican, istoric și scriitor polivalent, profesor la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj și director/ redactor-șef al revistelor culturale SteauaLa Mongolu și Avalon.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.


Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-linepesite-ul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

_______

Marți, 19 aprilie 2022, ora 21.00

Primul meu american: întâlniri și portrete transatlantice / My First American: Transatlantic Encounters and Portraits

Romanian Cultural Institute in New York / ICR New York și Muzeul Național al Literaturii Române reiau seria colaborărilor fructuoase derulate de-a lungul ultimilor doi ani cu un nou proiect online intitulat "Primul meu american: întâlniri și portrete transatlantice" / “My First American: Transatlantic Encounters and Portraits".

Seria acestor recitaluri literare se va desfășura, lunar, în perioada 19 aprilie – 18 octombrie 2022 și îi are ca invitați pe scriitorii Ana Maria Sandu, Bogdan Coșa, Adriana Babeți, Florin Lăzărescu, Elena Vlădăreanu și Caius Dobrescu, care au fost rugați să își reamintească prima întâlnire cu un american "în carne și oase" și impactul avut de aceasta în viața și cariera lor literară. Textele inedite, scrise special pentru acest proiect, vor fi citite de autori în română, fiind subtitrate în engleză. Traducerile sunt semnate de Andrew K. Davidson, Diana Manole și Gabi Reigh.

_______

Miercuri, 20 aprilie 2022, ora 18.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR

Călin-Andrei Mihăilescu \| Retorică și seducție #8

Vineri, 22 aprilie 2022, ora 19.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR

Cosmin Ciotloș \| Ambreiaj #7


Duminică, 24 aprilie 2022, ora 11.00  

pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR

Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Isabela Neamțu

Cărți și suvenire

Cele mai noi suvenire, ce poartă semnătura artistului Mircia Dumitrescu, sunt disponibile la sediile expoziției de bază, la casele memoriale ale MNLR, în librăria din Calea Griviței 64-66, dar și on-line, aici.
Puteți opta pentru plata cu cardul!

Andreea Balaban