Revistă print și online

Atelier de artist – Margareta Sterian

Expoziție cu răsunet în timp

Iubitorii artelor plastice sărbătoresc zilele acestea împlinirea unui interval îndelung de la nașterea uneia dintre cele mai importante scriitoare și pictorițe române, artista Margareta Sterian. Dictatura secolului XX a marcat o perioadă cruntă din viața Margaretei, dar asta nu a împiedicat-o să traducă poezie engleză și franceză, să scrie volume de proză și poezie sau să picteze, situându-se incontestabil în avangarda literară și plastică. Cenzura și antisemitismul acelor ani damnabili au creat o prăpastie între această reprezentantă importantă a geniului românesc și publicul ei căzut în capcana istoriei. Aniversarea împlinirii a 125 de ani de la nașterea artistei este un act de cultură prin care se atrage atenția publicului asupra importanței unei opere literare și plastice de primă mână în cultura românească.

Această primăvară ține să repare greșelile trecutului și readuce la suprafață comori pe care publicul mai tânăr nu a avut ocazia și șansa să le prețuiască. Arta Margaretei Sterian, dar mai ales viața pe care a ales să o dedice creației, în ciuda unor opreliști pe care poate doar acum, la margine de război, începem să le înțelegem cu adevărat, este în sfârșit pusă în valoare și pe plan românesc. Surpriza Muzeului Național al Literaturii Române pentru acest moment aflat la răscruce de istorii constă în evocarea unui destin chinuit, dar plin de viață, de dorință de creație, de originalitate și de frumos. Elementul esențial care și-a pus amprenta pe întreaga operă a Margaretei Sterian este poporul român. Arta pictoriței și scriitoarei este inspirată din realitățile românești, având ca modele cultura populară, folclorul teatral, obiceiurile rurale precum semănatul și culesul, și toate acele serbări neîntrecute în frumusețe, în special din zona Moldovei.

Despre Margareta Sterian s-a scris mult și poate nu îndeajuns. După Revoluție, arta ei a reînceput să respire, dar suferința și-a spus cuvântul: opere inestimabile au căzut pradă urii, iar românilor li s-a smuls șansa de a admira un artist recunoscut pe plan internațional, cu expoziții la Paris și Viena și cu tablouri care revelau magia plaiurilor românești. Ei bine, pe 5 mai la ora 17:00, Muzeul Literaturii Române preia frâiele unui destin uitat și oferă un nou suflu moștenirii Margaretei Sterian, cu ajutorul unui spațiu permanent dedicat artistei, care imploră la recunoaștere și recunoștință din partea pasionaților de cultură, mai ales acum, după doi ani de restricții care ne-au imobilizat forțele cunoașterii și au întârziat, încă o dată, ocuparea locului care i se cuvine acestei personalități de renume și de excelență inter și postbelică.

Bianca ZBARCEA

Cu un master în traducere de text literar (Universitatea din București), Bianca s-a specializat în traducere de film, fiind implicată în numeroase proiecte cinematografice și literare.

în același număr