OPTm
nr.crt.

Atelier de artist – Margareta Sterian

Expoziție cu răsunet în timp

Iubitorii artelor plastice sărbătoresc zilele acestea împlinirea unui interval îndelung de la nașterea uneia dintre cele mai importante scriitoare și pictorițe române, artista Margareta Sterian. Dictatura secolului XX a marcat o perioadă cruntă din viața Margaretei, dar asta nu a împiedicat-o să traducă poezie engleză și franceză, să scrie volume de proză și poezie sau să picteze, situându-se incontestabil în avangarda literară și plastică. Cenzura și antisemitismul acelor ani damnabili au creat o prăpastie între această reprezentantă importantă a geniului românesc și publicul ei căzut în capcana istoriei. Aniversarea împlinirii a 125 de ani de la nașterea artistei este un act de cultură prin care se atrage atenția publicului asupra importanței unei opere literare și plastice de primă mână în cultura românească.

Această primăvară ține să repare greșelile trecutului și readuce la suprafață comori pe care publicul mai tânăr nu a avut ocazia și șansa să le prețuiască. Arta Margaretei Sterian, dar mai ales viața pe care a ales să o dedice creației, în ciuda unor opreliști pe care poate doar acum, la margine de război, începem să le înțelegem cu adevărat, este în sfârșit pusă în valoare și pe plan românesc. Surpriza Muzeului Național al Literaturii Române pentru acest moment aflat la răscruce de istorii constă în evocarea unui destin chinuit, dar plin de viață, de dorință de creație, de originalitate și de frumos. Elementul esențial care și-a pus amprenta pe întreaga operă a Margaretei Sterian este poporul român. Arta pictoriței și scriitoarei este inspirată din realitățile românești, având ca modele cultura populară, folclorul teatral, obiceiurile rurale precum semănatul și culesul, și toate acele serbări neîntrecute în frumusețe, în special din zona Moldovei.

Despre Margareta Sterian s-a scris mult și poate nu îndeajuns. După Revoluție, arta ei a reînceput să respire, dar suferința și-a spus cuvântul: opere inestimabile au căzut pradă urii, iar românilor li s-a smuls șansa de a admira un artist recunoscut pe plan internațional, cu expoziții la Paris și Viena și cu tablouri care revelau magia plaiurilor românești. Ei bine, pe 5 mai la ora 17:00, Muzeul Literaturii Române preia frâiele unui destin uitat și oferă un nou suflu moștenirii Margaretei Sterian, cu ajutorul unui spațiu permanent dedicat artistei, care imploră la recunoaștere și recunoștință din partea pasionaților de cultură, mai ales acum, după doi ani de restricții care ne-au imobilizat forțele cunoașterii și au întârziat, încă o dată, ocuparea locului care i se cuvine acestei personalități de renume și de excelență inter și postbelică.

Bianca ZBARCEA

Cu un master în traducere de text literar (Universitatea din București), Bianca s-a specializat în traducere de film, fiind implicată în numeroase proiecte cinematografice și literare.

Echipa
Arhiva
Declarația 230

Nu uitați!

Vă rugăm să ne puneți pe lista voastră, la redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit prin completarea DECLARAȚIEI 230 . Puteți descărca formularul în format PDF de aici). Trebuie trimisă până pe 25 mai 2022, la ANAF sau ne puteți trimite formularul 230 scanat/fotografiat, la adresa contact@optmotive.ro

PRINT 27⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

Alexandru Lamba este un povestitor în acord total cu tema, fără nesiguranțe, fără balast. Povestea este importantă pentru el, iar personajul este întotdeauna veridic și memorabil, nu atât prin portret, cât prin atitudini. Deși proza din acest număr al revistei este mai mult un exercițiu, anunță excelentul roman, recent apărut, Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte, prin umor, prin tipul de imaginar.

Doina RUȘTI

FILMELE REVISTEI

ERATĂ

Fotografia de pe coperta numărului 27 aparține Iuliei Pană

Cartea săptămânii

 

LITERA, 2022

Ambasada Irlandei dă startul unei expoziții inedite: Bloodlines: Dublin to Transylvania, the making of Bram Stoker’s Dracula. La vernisaj participă Excelența Sa, Dl. Paul McGarry,

ambasadorul Irlandei, la București.

Evenimentul, găzduit de Castelul Bran, se va întinde între 12 mai și 12 noiembrie 2022.

Curator: Cătălin D Constantin, antropolog, profesor la Facultatea de Litere din București.

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

ART, 2022

NOU

LITERA, 2022

 

Ligia Pârvulescu recomandă

Copyright © fictiunea.ro