Revistă print și online
Ce tip de articole satisfac gusturile tale de cititor?
În general, consum multe articole de jurnalism narativ, de tipul celor pe care le prezintă cei de la Decât o Revistă. Îmi plac și eseurile, și cronicile, dacă sunt bine scrise și mai ales dacă au o notă personală, din care să descopăr câte ceva din autorul lor. Când vine vorba despre cronici, le apreciez pe cele care deslușesc detaliile semnificative din texte, care le oferă o semnificație și care construiesc (sau deconstruiesc, după caz) structura organică a textului analizat. Cred că o critică bună are puțin din toate - rezumat, opinie personală, teorie, dar și direcții de lectură.
Top 3 reviste literare:
Ca reviste literare din țară voi menționa Dilema Veche și Observator Cultural, însă pentru mine punct de referință este The New Yorker, care mi se pare că oferă materiale de calitate și păreri avizate pe subiectele care mă interesează.
Top 3 oameni inteligenți care scriu despre literatură:
Mă farmecă mereu stilurile lu Bogdan-Alexandru Stănescu și cel al lui Marius Chivu, însă niciun discurs nu îl întrece, pentru mine, pe cel al lui Alberto Manguel, deși el scrie mai mult despre istoria lecturii și a cărții ca obiect, construind o pânză fascinantă de referințe literare și culturale care desfată orice minte deschisă înspre cunoaștere.
Cel mai important lucru citit într-o carte recentă de ficțiune?
"Life meanders like a path through the woods. We have seasons when we flourish and seasons when the leaves fall from us, revealing our bare bones. Given time, they grow again."
Cartea se numește Wintering de Katherine May, tradusă la noi la editura Orion cu titlul de Iernile sufletului de Katherine May. Un all-season interior.
Absolventă a masteratului de Teoria și Practica Editării, Ioana urmează în prezent cursurile Școlii Doctorale Litere, unde cercetează importanța reinterpretării miturilor clasice grecești în literatura de consum ca metodă de succes în industria de carte. A publicat în texte în Observator Cultural, Poetic Stand, SUB25 și Slovo și în revistele internaționale Artefact magazine și Fragmented Magazine.