OPTm
nr.crt.

Opt cărți apărute în timpul pandemiei

Editori curajoși, cititori pe măsură. Deși totul părea blocat, în lunile noastre de claustrare au apărut cărți, au avut loc evenimente online, iar librăriile au făcut pachete cu noutăți. Iar dintre cărțile pandemiei, am ales opt, pentru OPTm.


Am să încep cu Dicționarul refacerii de John Freeman (Traducere de Alina Cristea), apărut la Black Button, un deliciu pentru filologi, o inspirație pentru scriitori. Cartea pledează pentru o comunicare activă, vie, care schimbă societatea, instituind titlul de cetățean literar.


Perpetuând tradiția scriitorilor-editori, Adrian Christescu și-a făcut Editura Lebăda Neagră, iar printre primele cărți se numără și cartea sa, Hotelul amintirilor. Aflăm din prezentare că scriitorul „este asemenea marinarului care duce încărcătura în port și nu trebuie să-și dea cu părerea referitor la utilitatea mărfii”, în timp ce cititorul este ca un vameș.


Radu Gabriel Pârvu, mai cunoscut ca traducător, debutează în proză la Editura TREI, cu un roman: De ce urma să coboare din trăsură Frosica? N-am citit-o, abia a apărut, în noua serie de autori români, dar iată un pasaj din promovarea cărții :

"Imi amintesc că în biblioteca bunicului preot — care-și aprindea o țigară Snagov în fiecare după-amiază la cinci, când Calyopi îi aducea pe banca de sub caiși tava cu șerbet roz și paharul cu apă rece — am găsit printre cărțile Sfinților Părinți Antichristul lui Nietzsche. M-am uitat atent: cartea fusese citită. Era plină de sublinieri și semne de mirare. Cu un creion cu mină moale."Andrea H. Hedeș a publicat O întâlnire pe strada Hazard, al doilea volum de proză, un roman, apărut la Editura Neuma. Scriere fantastică, sapiențială pe alocuri, în linia lui Eliade ca mesaj.

Despre Circe, de Madeline Miller (traducere Ioana Filat), am auzit de la elevii mei și pănă la urmă am citit-o și eu: stil plăcut, de cafea. O poveste cu zei și titani și un conflict ramificat, în tradiția cărților de aventuri. Plus vrăjitoarea Circe. Cartea a apărut la Paladin (Ed. ART).Și tot la ART a apărut și continuarea romanului Povestea slujitoarei de Margaret Atwood, anume Testamentele, despre care OPTm a publicat cronică, într-un număr trecut. Am citit-o în perioada cea mai grea a pandemiei, cu frica pe care și-o dă universul opresiv din primul roman, deși trebuie să recunosc, Testamentele nu mi s-a părut la fel de puternică. Traducerea e semnată de Ioana Miruna Voiculescu.

O carte alertă și frumos scrisă, apărută tot în timpul pandemiei, este și  Recviem vesel pentru tata de Raadu Paraschivescu (Editura Humanitas), un volum în care autorul își elogiază tatăl, în nouă povestiri/momente ale vieții. Semnalez o cronică, chiar în numărul trecut.

Și tot la Humanitas a apărut și Prevestirea de Ioana Pârvulescu, un roman în care povestea lui Iona, din Biblie, se derulează cinematografic, ca pe o spirală a timpului, pe care iau naștere legendele despre Iona, înfrumusețate și perpetuate de urmașele lui.


 

Pompilia CHIFU

Doctorand în studii filologice, Universitatea Dunărea de Jos, Galați

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Tudor RUNCANU scrie proză fantastică, năucitoare, cu personaje neobișnuite, în construcția cărora fantezia și originalitatea sunt principalele calități. Scrie poetic, pictural, accentuând ambiguitatea, ca metodă epică, la fiecare secvență, treptat, încât de la întâmplarea banală ești tras pe nesimțite în miezul atroce al ficțiunii de atmosferă. Vreau să vă spun că e un scriitor talentat.

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

 

 

Pan Wolodyjowski

de Henryk Sienkiewicz

Recomandată de Florin SAIU

 

Vacanțe: Râul Ropotamo din Bulgaria, în curgerea lui spre Marea Neagră. 

 

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația scriitoarei  J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații. 

 

 

 

 

NOUTĂȚI

CROWDFUNDING: Barem identitar. Prejudecăți colective, realități personale

de Adina Marincea, Andreea Găzdaru, Antonella Lerca Duda, Barbu Mateescu, Cristian Iftode, Elena Stancu, Fatma Yilmaz, Ioan Maxim, Ioana Burtea, Ioana Pelehatăi, Ioanida Costache și Raj-Alexandru Udrea

BLACK BUTTON

 

 

și-am să-l apuc de urechi

și-am să-l sărut pe gură

și-are să mă-nghită ca pe iona

ca pe macucul stors de mir

 

Vitalie VOVC

 

BURSE PENTRU SCRIITORI

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio, anunță inițierea unui program de burse și rezidențe de creație literară dedicate autorilor români cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu. Proiectul pune la dispoziția autorilor români patru burse în valoare de 1000 de euro fiecare și patru rezidențe de creație timp de o lună.

Mai multe aici

 

Xenia Negrea și Cătălin Ghiță, la lansarea cărții Florin Mugur și poetica exasperării, semnată de Xenia Negrea. Cărturești, Craiova, 2018.

 

O librărie plutitoare și un librar care prescrie cărți, ca pe remedii de boală

 

L I T E R A

 

„Ce altceva este o hartă pentru un călător dacă nu o dispunere enciclopedică a primejdiilor?"

Liviu G. STAN

 

 

 

Beatriz Luengo (n. Madrid, 1982) – El despertar de las musas (Trezirea muzelor)

Beatriz este o cunoscută cântăreață din Madrid, dar aici își încearcă mâna la scris: alege scene imaginare în care prezintă douăsprezece muze al căror potențial nu s-a putut împlini sau n-a fost recunoscut la momentul lui. Vorbește despre realitatea ei ca artistă și luptă pentru drepturile femeilor. Cu siguranță o să aibă fani și ca scriitoare.

 

Alexandra NICULESCU

 

 

Marcel Lupșe, un pictor cu un blog ca o galerie de artă.

 

În curând

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

 

 

 

 

Amintiri din vacanță: Râul Ropotamo din Bulgaria, în curgerea lui spre Marea Neagră.

 

 

Argentina și visul unei fete de-a juca fotbal. Un roman viu, o voce autentică.

 

 

 

RECOMANDAREA lui ANDREI ȘERBAN

ART

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conferința Internațională de Mitologie și Folclor, unul dintre cele mai selecte evenimente ale Universității din București, se va ține anul acesta online. Este organizată de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și a ajuns la ediția a VII-a.

Conferința este patronată de Conf. univ. dr. Maria-Luiza DUMITRU OANCEA, Prof. univ. dr. Ramona MIHĂILĂ, Prof. univ. dr. habil. Ileana MIHĂILĂ, Conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra FRUNTELATĂ și Conf. univ. dr. Onorina BOTEZAT

Înscrieri​

mythology.folklore20\@gmail.com

 

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © fictiunea.ro