Revistă print și online

Scena civică: Generația VOT

Diana BENCHEA, Maria CHIRILĂ

Opinii. Social

Nr. 40 / 23 noiembrie, 2020

ACTUL I, scena 1

Undeva, deasupra României, în cer, pe doi nori, o șezătoare civică divină dezbate importanța mersului la vot. La cât de aprinsă era conversația, pământenii se întrebau de ce sunt fulgere și tunete la începutul săptămânii. Dar, ca în orice scenariu scris la mai mult de două mâini, după ploaie și furtună vine vremea bună. 

Cetățeanul turmentat, sughițând la fiecare cuvânt: Da’ eu cu cine votez?

Ion Luca Caragiale: Dar altă întrebare nu mai știi? Toate generațiile de-un veac încoace își pun această întrebare din vina ta. Iar acum, se întreabă chiar dacă are rost votul? Auzi!? Ce nesăbuire!

Cetățeanul turmentat: Și cum, la mai mult de-un veac, vrei să îmi schimb replica? Am ajuns unde-am ajuns pe barba mea, maestre. Ce rost mai are acum?

Ion Luca Caragiale: Deși năravul nu se schimbă, vremurile - da. Mai aruncă și tu un ochi jos din când în când. Curat-murdar, dar totuși votu-i vot. Vezi tu: noi, aci, o ducem bine, dar colo jos e nevoie de schimbare.

Actul I, scena 2

București, vara anului 2020. Doi tineri în parc, la un picnic după ploaia ce tocmai trecuse. 

Cristi Drăgan, descălțându-se de role: Tushi, anul ăsta sunt alegeri parcă, nu?

Tushar Advani: Verific acum. (scoate telefonul și caută data alegerilor locale) Da, pe 27 septembrie. Și, din ce văd, pe 6 decembrie avem și parlamentarele.

Cristi: Cool, cool. Tushi, dar oare e atât de slabă prezența tinerilor la vot? Iar o să vuiască internetul că nu ieșim și nu facem nimic.

Tushi: Pași mici, Cristi, pași mici. Vorbim cu prietenii noștri, îi mai dăm un telefon bunicii. Picătură cu picătură se face un ocean.

Cristi: Dar putem mai mult. Ce avem și eu, și tu, și toți cei de vârsta noastră în comun? Telefoanele, social media, Instagram-ul. Hai să punem de o inițiativă civică, prin care să întrebăm cât mai mulți tineri: te scot la vot?

Tushi: Cum îți sună Generația VOT?

ACTUL II, scena 1

Octombrie 2020, Generația VOT se pregătește pentru alegerile parlamentare. E miercuri seară, ședință pe Zoom. Ambasadorii Generației VOT fac pancarte împreună și încearcă să găsească idei cât mai creative.

Ambasador 1: Începe cu dreptul. Dreptul la vot.

Ambasador 2: Nu mai da cu seen la vot.

Ambasador 3: Dacă vrei în legi schimbare, vino la parlamentare.

Ambasador 4: Votarea bună se cunoaște de dimineață.

Ambasador 5: Unde-s mulți, procentul crește.

Ambasador 6: Votarea bună trece primejdia rea.

Ambasador 7: Voulez vous ieșiți la vot avec moi? Etc, etc, etc.

Ambasador 450: To vote or not to vote? Not even a question.

ACTUL II, scena 2

Piața Drumul Taberei. Nepotul își ajută bunicul să care cumpărăturile. Observă un banner electoral, iar bunicul oftează.

Bunicul: Of, tataie, dacă am merge cu toții să votăm ce bine ar fi...

Nepotul: Că bine zici, bunule. Dar nu îmi pierd speranța. Eu cu colegii mei de la facultate, tu cu tovarășii de la table din parc, mama cu prietenele de la yoga, tata cu băieții de la muncă, așa facem gașcă mare pentru parlamentare.

Bunicul: Important e să votăm. Apoi, fiecare alege ce îl reprezintă mai bine. Votul ar trebui să ne unească, nu să ne despartă. Haide, mergem?

Nepotul: Of, bunule, mai sunt două săptămâni. Ai puțintică răbdare. Pe șase decembrie.

Cortina se trage. Aplauzele pe 7 decembrie.


Generația VOT este un proiect apolitic care încurajează tinerii să iasă în număr cât mai mare la vot. Fondat de Cristi Drăgan și Tushar Advani în vara anului 2020, Generația VOT își propune: informarea și educarea tinerilor în privința procesului electoral; crearea unei comunități de adolescenți și de tineri adulți activi în societatea civilă și susținerea tinerilor artiști prin implicarea acestora în realizarea de lucrări grafice utilizate pentru comunicarea mesajului Generației VOT. În prezent, mișcarea a strâns  peste 5000 de susținători și o echipă de aproximativ 500 de ambasadori din toate colțurile țării.

Diana BENCHEA, Maria CHIRILĂ

în același număr