OPTm
nr.crt.

Mihai IGNAT: Nu vreau să depind de obiecte

Mihai Ignat e un tip foarte serios. De câte ori mă întâlnesc cu el, scoate din buzunar o pereche de ochelari, îi pune pe nas și mă examinează amănunțit, iar la final zice invariabil: excelent, Zenob, ai mai crescut doi milimetri jumate! Prin Brașov, lumea îl salută pe stradă, fiind cunoscut și ca scriitor, dar și ca profesor. Odată m-a invitat la un ceai: urăsc cafeaua, Zenob, mi-a spus el, dar ador ceaiul de dintele lupului. Ai băut vreodată? Și-așa am ajuns într-un turn de pe lângă Colegiul Șaguna, o turlă medievală, cum numai la Brașov întâlnești, iar acolo, pe terasă, de unde se vedea numai cerul, a apărut un tip cu mustăți lungi, îmbrăcat într-o mantiluță vărgată - mai ceva ca pe Eiffel, domn’ profesor, a exclamat el, așezând pe masă un ceainic de sticlă. Ce-a fost mai departe n-aș ști să spun, pentru că nu-mi mai aduc aminte. Am aflat însă de la un brașovean că ceaiul ăsta aduce uitarea.

1. Ce piesă vestimentară, obiect (amuletă), parfum etc. a avut însemnătate mare pentru tine, îl consideri norocos sau magic, se leagă de o întâmplare decisivă… ?

Nici una. Nu am o astfel de superstiție și nu țin minte ca vreun element vestimentar să fi jucat un rol decisiv. E posibil să fi uitat. E posibil să țin secret - n-o să afli!

2. Cu ce personaj ai merge la o cafea în Brașov și pe unde?

Comedia mea Ce vine după pornește de la umătoarele fapte: „O femeie, Amanda Rogers din Marea Britanie, s-a căsătorit cu un câine; englezoaica Emma MCabe și-a unit viața cu un copac; Erika din San Francisco s-a măritat cu Turnul Eiffel; iar taiwaneza Chen Ching și americanca Nadine Schweigert s-au căsătorit cu ele însele.” Ei bine, eu aș face o plimbare cu femeia care s-a căsătorit cu motanul Boris (dar și cu Turnul Eiffel). Cât despre cafea, ce să zic, Zenob! Nu beau cafea, deci nici nu aș ști să identific o cafenea… așa că aș lăsa-o pe Ea să aleagă.


3. De unde a ieșit zvonul că-ți faci studenții să se îndoiască, unii dintre ei devenind între timp trestii?

O dată m-a amuzat o profesoară de liceu care mi-a spus, pe un ton de reproș, c-a aflat ea, de la foștii ei elevi, deveniți studenți de-ai mei, că… îi fac să se îndoiască! Ceea ce pentru doamna profesoară reprezenta o gravă eroare educațională, mie mi s-a părut un important punct câștigat. Fără să vrea, mi-a făcut un compliment (eu așa zic, dar ar trebui să las loc de îndoială) – și contrastul dintre intenția dânsei și efectul asupra mea mi s-a părut… haios. Dar s-ar putea să nu fie…

Dar exact-exact nu-mi amintesc. Cred că ar trebui întrebați studenții mei. E de presupus că măcar uneori, din perspectiva lor, devin amuzant – fără voie, evident (am sigur niște ticuri verbale sau gestuale, nu știu, mai fac gafe, mai zic câte-o prostie, lucruri de genul ăsta) - poate că de aici vin întrebările, care până la urmă fac să se legene trestiile.

ZENOB

Zenob face parte din grupul „Perucile verzi”.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

 

NOUA LITERATURĂ

Cristi NEDELCU, povestitor bun, autorul unui roman bine primit de public (Cimitirul trandafirilor), experimentează o povestire în linia distopiilor orwelline, cu elemente care amintesc de comunismul românesc al anilor 80. Renunțând parțial la stilul alert, în favoarea prozei de relatare a detaliului, a fiecărui gest, plasează un subiect bun într-o expresie în mod voit dilatată.

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Epic History, 2021

Recomandată de Doina Ruști

Scriitori la Terasa Karta, pe treptele Bibliotecii Naționale, București

Doina Ruști, Radu Găvan, Allex Trușcă - povestesc despre proza fantastică. Alături de ei - Cristina Bogdan, Adriana Titieni Irimescu, Maria Capelos, Cristina Toma, Gelu Diaconu, Carmen Mihaiu, Claudia Mărgărit, Diana Gavra și, ceva mai târziu, Lucian Mîndruță

 

Festivalul Internațional de Carte LITERA

 

CĂRȚI DE VACANȚĂ

 

Litera, 2020

Humanitas, 2021

Vremea

Recomandată de Cristina Bogdan

Un spectacol TNB

Un proiect studențesc, coordonat de Eugen Istodor

Premiul TIFF/2021

Philipp Yuryev, The Whaler Boy (Vânătorul de balene

Scriitori români

Copyright © fictiunea.ro