Revistă print și online
Indiferent ce carte luăm în mâini, lectura ei creează un contact între bagajul nostru identitar și personalitatea protagoniștilor, conexiune prin care am putea explica simpatia sau antipatia față de un personaj, un loc sau chiar o modalitate narativă. Un cititor specializat are sarcina de a trece dincolo de aceste hotare, însă e posibil ca tocmai aceste borne să dea valoare unei cărți, pentru că, în fond, scriitorul este și el un om și știe cum să scrie ca să apese cele mai personale butoane ale cititorului. Spun aceasta dintr-un motiv, cel puțin: titlurile abordate mai jos m-au făcut să mă gândesc la valoarea pe care o are cultura în dezvoltarea armonioasă a omului și scopul scriitorului în această societate extrem de fragmentată.
Prima carte o așezăm în raftul cărților polițiste. La face Nord du Cœur, semnată de Dolores Redondo, a apărut la Editura Gallimard, în Colecția Série Noire, și a câștigat anul acesta Elle – Grand Prix des lectrices (policiers). Amaia Salazar lucrează la Poliția regiunii Navarra din Spania și, printr-un parteneriat Europol, ajunge în Statele Unite ale Americii, unde urmează un stagiu de pregătire organizat de FBI. Grație intuiției și abilităților, este cooptată în echipa lui Dupree, care se ocupă de cazul unui criminal în serie. În vreme ce Katrina își face de cap, Amaia își amintește câteva lucruri oribile prin care a trecut în copilărie și se află pe urmele Compozitorului, cel care profită la maximum de ravagiile din New Orleans pentru a-și continua abominabilele fapte.
Și dacă sunteți fani ai peliculelor de tipul Robocop, Terminator sau The Fifth Element, următoarea carte vi se va părea delicioasă. Al cincilea volum din seria The Murderbot Diaries a Marthei Wells, intitulat Network Effect, are parte de o intrare spectaculoasă în mediul publicațiilor literare, pentru că a fost distins cu Nebula Award în 2021 și este finalist al altor două premii, Hugo și Locus, făcând parte în același timp din Amazon's Best of the Year So Far Pick. Este o adâncire în istoricul lui Murderbot, alias Security Unit robot, care s-a auto-"hakuit" pentru a-și câștiga libertatea. După ce s-a dezmeticit puțin, el a început să își caute propriul loc în lume salvând oameni și descoperind părți din trecutul său. Printre prieteni, roboți și interlopi, Murderbot trece printr-o nouă aventură, în care detaliul cel mai fascinant îl reprezintă monologurile interioare, prin intermediul cărora el scanează realitatea într-o manieră comică.
Editura Bloomsbury ne-a dat anul acesta o nouă ediție a volumului All Our Broken Idols, de Paul Cooper (prima ediție în 2020). Pasionații de arheologie și de istoria Antichității vor găsi în romanul acesta o bucurie aproape serafică. Acțiunea gravitează în jurul cetății Ninive, pe care Katya, având origini britanice și irakiane, încearcă să o protejeze de jefuitori și să aducă la suprafața prezentului date noi referitoare la o poveste care s-a petrecut cu douăzeci și șase de secole în urmă. Ea calcă pe urmele tatălui decedat, dar cade în mâinile celor de la organizația Statul Islamic, împreună cu Salim și Lola, după ce descoperă o sculptură.
The Other Black Girl de Zakiya Dalila Harris a avut parte, deja, de o primire fulminantă, deoarece a fost salutată de multe publicații jurnalistice, înscriidu-se în: People Best Book of Summer, fiind numită Most Anticipated Book of 2021, de către ziarele Time, The Washington Post, printre altele. Subiectul nu e cine știe ce: Nella Rogers este fericită că o va avea colegă pe Hazel McCall. Nu va mai fi singura persoană de culoare în compania Wagner Books, nu va mai fi izolată și nu va mai face față singură intoleranței angajaților. Cam așa crede că ar trebui să decurgă de acum activitatea ei în domeniul publicării cărților. Totuși, nu după multă vreme, înțelege că Hazel nu este cine pare, mai ales după ce aceasta este avansată, iar Nella primește tot soiul de bilețele prin care cineva o intimidează și se străduiește să o alunge din companie.
Ultima carte prezentată azi este albumul de artă intitulat Rouge. De Pompéi à Rothoko, apărut anul acesta la Editura Chêne, în Colecția Ça, c’est de l’art. Suntem conduși printr-un periplu în istoria a patruzeci de creații artistice care debordează în roșu. Este o culoare bogată în semnificații, artiștii folosind-o în toate tonurile și nuanțele (carmin, stacojiu, bordo sunt numai câteva dintre ele), de la frescele sacre, până la tablourile ce reprezintă scene din viața politică. Paul-Louis Delance, Giovanni Boldini și Jean Siméon Chardin sunt o parte dintre artiștii ale căror opere au fost selectate. Ceea ce îi oferă un plus de valoare albumului este faptul că fiecare planșă e însoțită de un articol care plasează produsul cultural într-o epocă și oferă informații despre importanța lui.
Diana Alexandra