Revistă print și online
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) sărbătorește anul acesta 65 de ani de la înființare, fiind o instituție apreciată la nivel național și internațional pentru complexitatea proiectelor, pentru inițiative inedite și pentru crearea unui discurs modern în ceea ce privește prezentarea literaturii române. Prin urmare, și evenimentele vor fi numeroase: concursuri, expoziții, lansări de carte, conferințe și lecturi. Selectăm câteva dintre cele ale săptămânii în curs.
Cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România, MNLR vă invită azi, 16 mai 2022, ora 18.00, să participați la o întâlnire cu povestea vieții și operei scriitorului mexican Juan Rulfo, autor care a reprezentat o adevărată fascinație pentru marii scriitori ai lumii, printre care și scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, pentru generații de cititori care i-au parcurs cărțile, dar și pentru traducători și regizori.
Juan Rulfo s-a născut în Sayula, în statul Jalisco din Mexic, la 16 mai 1917. Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii mexicane și universale de secol XX. Își începe studiile în Jalisco, iar apoi le continuă în Guadalajara, unde intenționa să rămână și pentru a urma cursurile universitare.
A fost însă nevoit să se mute în Ciudad de Mexico, unde s-a angajat la Secretariatul Guvernului Mexicului. Pe lângă activitatea de scriitor, Juan Rulfo este cunoscut și ca fotograf, adunând peste 6000 de negative. Debutează în 1953 cu "Câmpia în flăcări", volum urmat de capodopera "Pedro Paramo", în 1955, și de volumul "El gallo de oro", al cărui scenariu a fost scris de Gabriel Garcia Marquez și Carlos Fuentes. În 1970 primește Premiul Național pentru Literatură, iar zece ani mai târziu este primit în Academia Mexicană.
La eveniment, vor lua cuvântul Excelența Sa, domnul José Guillermo Ordorica Roble, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Mexicului în România, lect. univ. dr. Aura Cristina Bunoro (Universitatea din București), conf. dr. Ilinca Ilian (Universitatea de Vest, Timișoara) prin Zoom. Evenimentul va fi moderat de lect. univ. dr. Melania Stancu (Universitatea din București) și are loc în Str. Nicolae Crețulescu 8
Pentru detalii, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la 0736.598.451.
Marți seara, 17 mai 2022, ora 19.30, debutează o serie de evenimente în grădina din Str. Nicolae Crețulescu 8, sub titlul: Un poet, un prozator, un vin. Participă: Tatiana Ernuțeanu, Liviu G. Stan. Moderator: Doina Ruști
Una dintre cele mai interesante expoziții e organizată de Arhivele Naționale ale României, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66,. Este vorba despre expoziția Carte veche în biblioteca Arhivelor Naționale ale României. Publicul poate admira 52 de cărți aflate în prezent în administrarea Arhivelor Naționale. De o deosebită valoare istorică, acestea au fost publicate în secolele XV– XVII, în centre tipografice europene prolifice (din Germania, Italia, Elveția, Olanda, Belgia), iar în Țările Române, în secolele XVII–XIX. Printre exponate se vor enumera atlase geografice, cărți de istorie (aparținând spațiului est-european), editate în limbile latină, germană, franceză, italiană, greacă. Sunt incluse patru incunabule (lucrări editate în secolul al XV-lea), după cum urmează: ediția din 1492 a Quattuor nouissima cum multis exemplis pulcherrimis... a lui Gerardus de Vliederhoven (autor din secolul al XIV-lea); a doua ediție a Liber Chronicarum a lui Hartmann Schedel (Augsburg, 1497); anonima Gesta romanorum, applicato moralisatis ac misticas (1497); Romanae historiae compendium a lui Pomponio Leto (Veneția, 1499). Acestora li se adaugă un număr important de texte tipărite în secolele imediat următoare, printre care o ediție a Vita et gesta Karoli Magni a lui Eginhardus (Köln, 1521).
Expoziția este organizată de scriitoarea Alina Pavelescu, istoric la Arhivele Naționale.
Andreea Balaban