Revistă print și online
Este o amintire care îți stăruie în minte precum madlena proustiană: prima vizionare, la videocasetofon, a peliculei din 1987 a lui John McTiernan, Predator. În deschiderea acestui gorefest de adolescenți acneici, un membru al commando-ului de elită, Blaine (interpretat de luptătorul profesionist Jesse Ventura), pornește casetofonul într-un elicopter care survolează jungla central-americană și, din boxele date la maximum, răsună prompt versurile piesei Long Tall Sally (1956): "Well, long tall Sally / She’s built for speed / She got everything that Uncle John need / Oh baby/ Yes baby / Wooh baby / Havin’ me some fun tonight, yeah".
Piesa se numără printre capodoperele unuia dintre cei mai mari cântăreți rock and roll din istorie, Little Richard, care, alături de Chuck Berry, de Jerry Lee Lewis și de alți câțiva, a pus bazele rock-ului matur din decadele următoare. Topind influențe de soul și de funk, stilul lui Little Richard a jucat un rol capital în coagularea formației Beatles și a multor altor trupe influente din anii ’60 și ’70 (iar influența mergea până la detalii sartoriale sau capilare, preluate de artiști eterocliți, precum David Bowie, Elton John sau Prince). Și, dacă este să mai numesc un avatar al său, m-aș opri doar la trupa australiană AC/DC, care nu numai că s-a încăpățânat să-și desemneze muzica drept rock and roll, ci chiar a produs o piesă asemănătoare track-ului erotic Long Tall Sally, dar în antinomie ironică: lubrica și extravaganta Whole Lotta Rosie (imnul prostituatei voinice este inclus în albumul Let There Be Rock, 1977).
Născut la 5 decembrie 1932, Little Richard se numea, de fapt, Richard Wayne Penniman, iar rezonanțele de clovn sinistru din romanele lui Stephen King prezente în numele său nu promiteau o asemenea carieră fulminantă. Deși a avut numeroase probleme provocate de orientarea sexuală (homosexualitatea fiind încă un tabu în America anilor ’50, când talentul artistului a explodat pur și simplu) și de perversiunile numeroase (voyeurismul și exhibiționismul fiind doar două dintre acestea), artistul a depășit cu abilitate scena gospel la care fusese expus grație nașterii într-un orășel retrograd și profund religios din Georgia, pentru a-și formula o amprentă muzicală personală, de crossover estetic. Hiturile grație cărora a rămas în Hall of Fame, de la Tutti Frutti la Good Golly, Miss Molly, exprimă, dar nu epuizează fațetele unui artist dinamic și versatil, capabil să se reinventeze odată cu fiecare etapă de evoluție estetică.
Little Richard a murit la 9 mai 2020 de cancer osos, în liniște și înconjurat de familie. Sally însă continuă să-l seducă pe Unchiul John și să se ferească de Mătușa Mary.
Prof. univ. dr. hab. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, coordonator de doctorate, membru al BARS (British Association for Romantic Studies), Cătălin a publicat și editat peste 20 de volume, apărute în țară și în străinătate. Membru PEN, USR.