OPTm
nr.crt.

Invitații lui Zenob: Adriana PETRESCU

 

La Craiova lumea este foarte agitată și inventivă. N-ar sta în casă sub nicio amenințare, prin urmare, chiar și pe timp de pandemie, mulți au găsit metode să se plimbe în mod legal. În plus, nu prea vezi lume tristă pe-acolo. În orașul ăsta, unde viața se derulează la cote înalte, trăiește și Adriana. Printre lucrurile ei de preț se numără o trusă de penițe, care desenează singure, niște instrumente fine, trase-n argint. Le-a primit cadou de la spiridușii-fierari din Lunca Jiului, demult, cu mult înainte de a mă naște eu. Cu penițele astea a făcut personaje din literele alfabetului, prietene foarte bune cu cine învață să citească. Inițial, a creat eroi pentru copiii de grădiniță, dar pe măsură ce fiul ei s-a făcut mare, a crescut și vârsta eroilor de ficțiune. Eu sunt cel mai bătrân.

Am apărut pe lume într-o toamnă. Adriana a trecut pe lângă Universitatea din Craiova și-a auzit un violoncel, care cânta înăuntru. A intrat, a deschis toate ușile, iar în cele din urmă a ajuns într-un amfiteatru cu multă lume. Era o seară de literatură și muzică (de unde - violoncelul lui Mircea Suchici), iar printre scriitori se numărau Cătălin Ghiță, Mihai Ene, Cristi Nedelcu și mulți alții. Pe deasupra lor pluteam eu, nenăscut încă. Și-atunci Adriana a spus:uite-l pe Zenob! Și m-a luat acasă, cu ea.


Zenob1. Draga Adriana, cum ti-a venit ideea să mă născocești? Nu cumva m-ai visat înainte?

Probabil că multor lucruri le schițăm o formă, un contur firav, cu mult timp înainte ca un fapt concret să ne îndemne să le transpunem în realitate. 

Ești pe aleea ta preferată, plină de copaci foarte înalți care par să creeze un tunel, se aud anormal de multe păsări, se mai opresc și mașini, vezi oameni, aceeași și totuși foarte diferiți. Și începi să aduni senzații, idei, culori, oamenii devin păsări, păsările devin oameni iar tu ești undeva la granița dintre realitate și vis.  

 Dar dincolo de imaginile care ne  sunt conturate în minte, conștient sau inconștient, trebuie să existe o compatibilitate (mare) între cel care dă o foarmă verbală ideii și cel care realizează desenul/schița.

Uneori auzi sau citești o idee care rezonează cu lumea ta interioră. Cărțile, mai ales cele de ficțiune, te fac ”vezi” foarte bine ce trebuie să alegi din miile de imagini care-ți umblă prin minte .

Nicio fericire nu se compară cu libertatea de-a  inventa alte forme decât cele atestate cotidian.

Pe tine te-am întâlnit întâmplător, astă-toamnă, la Universitate, iar între noi a fost empatie, dacă n-ar fi demodat, aș spune dragoste la prima vedere.


Pe ce stradă locuiesc zenobii la Craiova: povesteste putin despre ea.

Zenobii, fiind ceva între om și pasăre au nevoie de mulți copaci, verdeață și libertate. Sunt foarte buni prieteni cu pisicile de pe stradă, cunosc toate florile din cartier. Tu ai un dud mare și bătrân la geam care trosnește la fiecare vânt mai puternic. De obicei nu reziști mai mult de o zi fără să colinzi strada în lung și-n lat. Până în momentul de față nu se cunosc specii înrudite cu tine. Tu ești unic prin felul în care vorbești, dar pe strada zenobilor, desigur mai sunt și alți indivizi din aceeași specie.Deși ești unic, ai mai mulți veri, verișoare, unchi și mătuși drăguțe. În galeria mea de personaje se regăsesc spiriduși, flori și chiar literele alfabetului latin, dar desigur, numai tu faci parte din clubul perucilor verzi.

Și îmi amintești de nevoia de a-mi crea o lume imaginară în care să mă pot refugia ori de câte ori lumea reală devine prea strâmtă.


3. Mai vorbește-mi puțin despre personajele tale!

Preferatul meu este Ben din povestirea Bufnița și cărțile. El trăiește la marginea orașului, într-o căsuță plină de cărți, iar din când în când niște porumbei îi aduc vești din lume. Copiii nu mai citesc, iar Ben este trist. Dar are o idee… Idealismul lui îmi place și cred că mă exprimă destul de bine.

Urmează florile din grădina mea și dușmanul lor de moarte - pisica cenușie. De asemenea, aș mai numi aici și personajele care ilustrează Alfabetul meseriilor de Simona Epure, personaje minuscule, ascunse în interiorul labirintic al literelor.

ZENOB

Zenob face parte din grupul „Perucile verzi”.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

Noua Literatură

Alexandra NICULESCU a publicat deja două volume de proză și numeroase texte, prin reviste. Povestirile sale te atrag într-o lume cu puține repere geografice, fiind tentat să observi la fiecare frază că lucrule se petrec pe undeva, prin Europa. La nota cosmopolită se adaugă și-o viziune extrem de variată, poate nehotărâtă între modele, ceea ce dă farmecul poveștii. Întâmplarea epică se petrece în micro-arealul unei ființe urbane, obișnuită să studieze traseul istoric pe care l-a parcurs. Povestea propriu-zisă e scurtă și simplă, dar ambalajul conține o aglomerare epică, demnă de tot respectul.

Piele întoarsă, povestirea pe care-o publicăm la rubrica Noua literatură (vz mai jos) ne-a sedus prin felul în care realități banale se înnoadă într-o scriitură înrudită cu Noul Roman Francez.

Doina RUȘTI

 

 

 

 

 

 

Cartea săptămânii

Primele poeme​

de Tristan Tzara

Recomandată de

Paul CERNAT

 

 

 

 

 

 

 

NOUTĂȚI

 

 

 

 

În numărul acesta semnează

 

 

BOTANICA

lui Sim. Fl Marian

 

 

 

 

 

 

Recomandări OPTm

 

 

 

 

 

 

 

 

CRONICHETE & PREZENTĂRI

 

 

 

 

Olga Merino - Străina (La forastera)

De ce mi-a atras atenție dintre toate noutățile spaniole? Pentru că în 2006 Olga Merino a obținutPremiul Mario Vargas Llosa pentru povestire cu volumul Regulile sunt reguli. Și mai e ceva, legat de subiectul cărții propuse: Angela se întoarce în satul natal (nimic fabulos până aici), vorbește cu spirite (destul de comun), citește tot timpul din Pedro Páramo (da, chiar faimoasa carte a lui Juan Rulfo) dar, cel mai important, are o fobie: nu suportă să se uite lumea la picioarele ei, iar asta mie mi-a amintit imediat de finalul superb din „O zi desăvârșită pentru peștii-banană“.

 

Alexandra NICULESCU

 

 

 

 

 

 

 

Eleonora-Maria Popa, Trecuturi în dispută. Regimul comunist din România în literatura istorică din perioada 1990-2015, Cluj-Napoca, Argonaut, 2020

Falimentul sistemelor totalitare este incontestabil. Dar prăbușirea unui astfel de regim poate dura decenii sau chiar mai mult. În acest caz, este esențială informarea cu privire la pericolele pe care le presupune, precum și la modul în care poate conduce la distrugerea iremediabilă a unei populații, în plan economic, politic și social.

Trecuturi în dispută... nu este doar o lucrare despre literatura referitoare la regimul comunist din România, este o carte care se construiește din conexiuni, deoarece presupune și o investigare atentă a contextului în care această literatură a fost redactată. Volumul propune determinarea speculațiilor terminologice referitoare la evenimentele din decembrie 1989, stabilite ca bornă cronologică, efectuând reveniri pentru a urmări schimbarea raportului dintre „istorici diletanți” și „istorici profesioniști” în timpul regimului comunist. Atenția cititorului este orientată către evoluția mediului istoriografic românesc post-decembrist și problematica reformării acestuia, precum și către studiul motivațiilor preponderent biografice și profesionale ale autorilor volumelor etalon, care au fost redactate în condiții deosebite, de istorici români disidenți, în țară sau în exil, și de istorici occidentali. 

 

Cristina BOGDAN

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

 

 

 

 

 

Edituri mici, cărți importante

 

Editura Paralela 45

 

 

 

 

 

Cărți de succes

 

Paladin, Grupul Editorial ART

 

 

 

 

 

 

Grupul Editorial ART, cu toate editurile sale, are noutăți reduceri și-un festival:

 

Grupul Editorial ART

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inscrierile pentru Conferința de Antropologie Urbană, ed a 6-a, - se prelungesc până pe 1 iulie. Mai multe informații, pe pagina conferinței, Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu)

 

Pe SCENA 5, la Iași un spectacolul-lectură: Sindromul Quijote de Carmen DOMINTE, (regia: Radu Ghilaș). Carmen a publicat teatru și în OPTm

 

 

EDITURA UNIVERS

ARE CELE MAI MARI REDUCERI

 

 

 

 

 

 

IN CURÂND

Copyright © fictiunea.ro