Revistă print și online
Evenimente cu public
Festivalul Cultural Latino-american, 4 – 8 octombrie 2022, ediția a III-a
Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul deosebit al Ambasadei Republicii Argentina, Ambasadei Republicii Brazilia, Ambasadei Republicii Chile, Ambasadei Republicii Cuba, Ambasadei Statelor Unite Mexicane în România, Ambasadei Republicii Peru, Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România și în parteneriat cu Institutul Cervantes și ArtLit, vă invită la cea de-a III-a ediție a Festivalului Cultural Latino-american, care va avea loc la sediile MNLR din Capitală.
Prin intermediul acestei ediții, continuăm să facem cunoscuți autori, artiști și spații culturale importante din America Latină prin lecturi publice, conferințe, proiecții de filme artistice și documentare. În acest an, noutățile ediției constau în conferințele susținute de specialiști, profesori universitari și scriitori din diferite țări din America Latină.
Lecturile de poezie și proză din cadrul festivalului sunt o invitație adresată publicului de a descoperi diversitatea temelor și stilurilor abordate de scriitorii latino-americani și de a promova traducerile operelor acestora în limba română. Așa cum afirma scriitorul argentinian Julio Cortázar, "Cărțile noastre sunt mesaje închise în sticle ce plutesc pe mare, lansate în imensitatea ignoranței și suferinței; dar se întâmplă ca unele sticle să ajungă la destinație și atunci aceste mesaje trebuie să capete sens și rațiune de a fi, trebuie să trezească luciditate și speranță celor care le citesc sau care le vor citi într-o zi".
"Orice cultură este produsul unei multiculturalități", menționa prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, iar această afirmație reprezintă una dintre mizele festivalului, care promovează valorile diversității, precum și valorile umane, cele universale.
Programul evenimentelor este disponibil aici: https://mnlr.ro/festivalul-cultural-latino-american-4-8-octombrie-2022-editia-a-iii-a-el-festival-cultural-latinoamericano-4-8-de-octubre-2022-la-tercera-edicion/
Pentru detalii privind programul, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la 0736.598.451 (Gabriela Toma).
______
Organizatori: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române
Co-organizatori: Ambasada Republicii Argentina, Ambasada Republicii Brazilia, Ambasada Republicii Chile, Ambasada Republicii Cuba, Ambasada Statelor Unite Mexicane, Ambasada Republicii Peru, Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România
Parteneri: Institutul Cervantes, ArtLit
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Agenția de carte, revista Observator cultural, revista Contemporanul, Radio Trinitas, Iqool, Modernism, Ficțiunea OPT m, Ordinea Zilei, revista Familia
Sponsori: ROA Cluj, Licorna Winehouse
_____
Joi, 6 octombrie 2022, orele 10.00 – 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vizitează muzeul în ritmul tău!
Intrare liberă în prima joi din lună!
Alege compania unui muzeograf, un atelier de educație muzeală sau unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză.
MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor.
Programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.
_____
Sâmbătă, 8 octombrie 2022, ora 16.00
Podul Mogoșoaiei 2.0. Un traseu cultural pe Calea Victoriei. Segmente pilot: Podul poeziei (MNLR) și Podul artei (MNAR)
Autor: Mugur Grosu
Proiectul "Podul Mogoșoaiei 2.0" propune definirea unui traseu cultural pe cea mai veche arteră a Capitalei, străvechiul Pod al Mogoșoaiei, și recuperarea valenței sale istorice și culturale prin intervenții minimale, durabile și adecvate contextului urban. Punerea în valoare a unor repere culturale majore din centrul orașului se va face prin instalarea pe bolarzii de pe Calea Victoriei a unor plăcuțe cu versuri ale unor poeți români în zona care marchează accesul spre MNLR (Podul poeziei), iar în segmentul din dreptul MNAR (Podul artei) prin instalarea unor plăcuțe cu detalii ale celor mai prețioase lucrări de artă din patrimoniul european al muzeului. Curatoriatul și implementarea proiectului vor fi realizate de grupul de creație și dialog interdisciplinar "unu unu unu invers unu", compus din Mugur Grosu (segmentul "Podul poeziei") și artista Lumi Mihai (segmentul "Podul artei").
_____
Duminică, 9 octombrie 2022, ora 19.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
NO-RA – Femininul Norilor \| Instalație performativă dedicată Norei Iuga
Muzeul Național al Literaturii Române prezintă spectacolul NO-RA – Femininul norilor, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice "Hipodrom" de Nora Iuga. Spectacolul, conceput astfel încât să fie accesibil și pentru publicul cu deficiențe de auz, aduce pentru prima dată în față spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga. Acest spectacol îi este dedicat.
Realizat pentru a aduce mai aproape de public opera și viața scriitoarei Nora Iuga, tradus și în limbajul semnelor, spectacolul se va juca în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române, cu intrare liberă, până în luna octombrie. De asemenea, acesta va avea reprezentații în cadrul mai multor universități partenere din țară, cu un public format preponderent din studenți. Datele reprezentațiilor vor fi anunțate pe paginile de social media ale MNLR și ale proiectului NO RA – Femininul norilor.
Povestea Norei începe în Hermannstadtul mult iubit, locul unde fetița și tânăra Nora au trăit cele mai mari bucurii, dar și cele mai mari tristeți. Aflată la vârsta senectuții și locuind în București, Nora e cu gândul la orașul copilăriei și la Jovis, calul alb din vitrina lui Schuster pe care nu l-a avut cu adevărat decât în vis. Dramatizarea textului a fost realizată de Mihai Ignat. Regia este semnată de Horațiu Mihaiu, scenografia de Maria Nicola, video design – Cinty Ionescu, iar sound design – Andrei Mihai.
Pe scenă vor fi Iulia Georgeta Popescu și Ilie Iordan.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Expoziții temporare
RSR & RDG – Ilustrații, layout și tipar
5 – 16 octombrie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu 8) vă invită, începând cu data de 5 octombrie 2022, să admirați expoziția de cărți ilustrate, mai ales pentru copii, realizate de importanți graficieni români și est-germani, în perioada anilor ’60 – ’80, selecție din colecția Herbert Gruenwald, completată cu exemplare din biblioteca GraphicFront.
Coordonator proiect/ Carla Duschka, Atelierul de grafică
Din argumentul expoziției:
Lucrările selectate reprezintă o foarte mică parte dintr-o colecție consistentă de cărți valoroase din punct de vedere grafic și nu numai, realizate în perioada 1957–1989.
Expoziția intenționează să pună în lumină respectiv să pornească o discuție aplicată despre profesionalismul exemplar al creatorilor români de ilustrație și de carte, din acele vremuri – lucru cunoscut câtorva oameni din breaslă, și uitat sau mai degrabă necunoscut publicului larg.
Detalii, aici.
_____
Expoziția Constantin Popovici (1938-1995)
Muzeul Național al Literaturii Române, Sala "Alexandru Oprea", Sala "Petru Creția" și Sala "Alexandru Condeescu", Calea Griviței 64-66
Expoziția marchează 50 de ani de la inaugurarea impresionantului Monument al Electricității sau Statuia lui Prometeu (împliniți anul trecut, 2021), ridicat pe muntele Pleașa, lângă Barajul Vidraru din Argeș, realizat de sculptorul Constantin Popovici, un artist complex, autentic și valoros pentru cultura românească, iar cercetarea operei artistului s-a materializat prin editarea volumului monografic (autori Liliana Chiriac și Virginia Barbu), ce cuprinde texte științifice și lista tuturor tipurilor de lucrări de artă realizate de Constantin Popovici (sculptură, pictură și grafică) aflate în colecții muzeale din țară și străinătate, precum și în colecția familiei.
Constantin Popovici (1938 – 1995) a fost un artist complex, important atât pentru arta plastică românească, cât și pentru cea universală, cu o activitate extrem de prolifică de-a lungul carierei sale. A îmbinat cu talent și dibăcie modelarea materialelor, transfigurându-le în forme impresionante și inedite, cu desenul riguros și culoarea rafinată, interpătrunsă de accente proeminente, precum și cu poezia plină de sensibilitate. Constantin Popovici a fost "un artist a cărui virtuozitate și simț precis al materialului au fost recunoscute încă din anii începuturilor, a știut să se împotrivească ispitelor spectacolului și s-a apropiat de subiect, cu spusele lui, «fără grabă, fără prejudecăți, fără efecte ușoare, de suprafață»", scria Dan Grigorescu în cartea sa "Constantin Popovici", Editura Meridiane, București, 1990.
Expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul 10.00-18.00.
_______
Bucureștiul lui Mircea Eliade \| Expoziție în mansarda MNLR
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vă invităm să călătoriți prin Bucureștiul interbelic, prin "Bucureștiul lui Mircea Eliade". Expoziția vă prezintă o geografie literară bucureșteană, realizată pe hărți din 1914, 1928, 1938 pe care au marcat locuri reale, case și străzi care au existat cu adevărat și care în bună măsură au rămas până astăzi. Pe hărți sunt semnalate nu doar străzile și clădirile reale, ci și personaje și momente narative sau pasaje literare care fac din acea stradă sau casă un loc semnificativ.
Expoziția este structurată pe șapte teme mari, așa cum apar ele pe harta alăturată. Dincolo de arheologia urbană a numelor de străzi, de trasee ale personajelor și al tramvaiului 14, de scene ale unor evenimente sau de tipologii de case, șapte instalații cinematice oferă un comentariu artistic asupra unora dintre pasajele literare selectate. Inspirate de tehnici de film de la începuturile cinematografiei, cele șapte instalații vă invită să le experimentați pentru a declanșa o secvență animată, sau pentru a vă recompune propriul București al lui Eliade.
Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.
Evenimente on-line:
mini-Cafeneaua critică on-line:
Luni, 3 octombrie 2022, ora 19.00: Raluca Ilaria Demetrescu
Joi, 6 octombrie 2022, ora 19.00: Irina-Roxana Georgescu
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului
Invitata episodului 171 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 3 octombrie 2022, este pictorița, artista multimedia și curatoarea Raluca Ilaria Demetrescu.
Invitata episodului 172 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 6 octombrie 2022, este poeta și eseista Irina-Roxana Georgescu.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.
Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.
____
Duminică, 9 octombrie 2022, ora 11.00
pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR
Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitat: Sandu Mihai Gruia
Andreea Balaban