Revistă print și online
Mi-a venit și mie rândul să fac un top, tocmai în acest număr dedicat lumilor halucinante: utopii, distopii, paradisuri și infernuri. Prin urmare, mă aliniez și încerc să vă prezint opt prozatori tineri care scriu literatură fantastică. Bineînțeles, mai sunt și alții, dar pe aceștia i-am citit, i-am cunoscut în varii împrejurări sau pur și simplu proza lor mi-a căzut sub ochi în plimbările mele nocturne pe net.
Allex TRUȘCĂ mi-a plăcut de la prima povestire, pe care am citit-o dintr-un teanc de alte povestiri, la un curs de scriere creativă. Apoi i-am citit și alte scrieri, în special povestiri, dar și romane fantasy, deja publicate. Allex are darul rar de a scrie în registru fantastic, dar cu o înclinație specială pentru detaliul realist. Are atmosferă, frază de maximă senzualitate, personaje care nu se uită ușor. Alege subiecte (unele de factură folclorică dar și mituri urbane ori radiografii ale unor stări aberante) care debutează întotdeauna clasic și merg lent spre un deznodământ metaforic. Aici - o povestire .
Iulia MICU SIMUȚ, după de a publicat numeroase eseuri și studii în reviste românești și străine, dedicate literaturii, în special celei de tip fantastic, a început să scrie povestiri de o factură specială, cu atmosferă densă și stranie, cu descriei veridice și poveste care ajunge subtil aproape de Materiile întunecate (Philip Pullman). Tensionată, inteligentă, învăluitoare. Oarecum înrudită cu proza lui Tudor Runcanu, alt prozator din Cluj, ca și ea. O povestire, aici.
Serenela GHIȚEANU scrie cronică de carte și studii academice, dar și proză scurtă. Povestirile sale aduc o perspectivă accentuat feminină, cu atmosferă bizară și cu personaje prinse într-un joc mai mult de de idei, decât de situații. Cult, cu trimiteri subtile la proza europeană, scrisul ei seamănă adeseori cu o invitație de a intra într-un joc cu enigme, chei și cu un deznodământ amânat în mai multe rânduri. Dialogurile în notă absurdă îi ies foarte bine. Aici
Iulia PANĂ, pe care o citisem ca poetă, m-a uluit cu un roman în registru fantastic, cu o poveste împinsă spre absurd și un imaginar fauvist, uneori luxuriant sau de amploare epopeică. Persiflând romanul american de confesiune feminină, proza ei amestecă devierile epice și convențiile scrisului actual, păstrând în subsol intenții satirice și o ironie continuă. E un fantastic care merge spre caricatură, dar și o caricaturizare a literaturii. Aici - un fragment.
Tudor RUNCANU scrie proză fantastică, năucitoare, cu personaje neobișnuite, în construcția cărora fantezia și originalitatea sunt principalele calități. Scrie poetic, pictural, accentuând ambiguitatea, ca metodă epică, la fiecare secvență, treptat, încât de la întâmplarea banală ești tras pe nesimțite în miezul atroce al ficțiunii de atmosferă. Vreau să vă spun că e un scriitor talentat. A scris Cuibul bufniței.
Gabriela FLOREA a făcut un master la Universitatea din București, ocazie cu care am cunoscut-o. Am citit o singură proza a sa, o temă de seminar, pe jumătate reconstituire istorică, pe jumătate scriere în registru fantastic. Scrisă cu o simplitate uimitoare, în formulă epistolară, povestirea emana acea emoție mișcătoare care face diferența dintre compoziția corectă și literatură. Apoi am descoperit-o și ca traducător al seriei semnate Erin Hunter.
Prozatoare, autoarea romanelor Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Logodnica (2017), este cunoscută mai ales prin trilogia fanariotă, compusă din Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Omulețul roșu (2004), Mămica la două albăstrele (2013), Paturi oculte și Zavaidoc în anul iubirii (2024), plus peste 300 de povestiri. 40 de titluri traduse în peste 15 limbi. Între cele mai recente romane traduse: The Book of Perilous Dishes (2022, 2024, Londra), Zogru (2022, Marsilia) și A malom kísértete (2024, Budapesta) și Dorëshkrimi fanariot (2024, albaneză). Are titlul academic de profesor univ. dr., cu specializarea în istoria culturii și civilizației universale pentru film. Premii: premiul pt. Proză al Uniunii Scriitorilor /2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009. doinarusti.ro https://doinarusti.ro