OPTm
nr.crt.

Opt scriitori tineri de proză fantastică

Mi-a venit și mie rândul să fac un top, tocmai în acest număr dedicat lumilor halucinante:  utopii, distopii, paradisuri și infernuri. Prin urmare, mă aliniez și încerc să vă prezint opt prozatori tineri care scriu literatură fantastică.  Bineînțeles, mai sunt și alții, dar pe aceștia i-am citit, i-am cunoscut în varii împrejurări sau pur și simplu proza lor mi-a căzut sub ochi în plimbările mele nocturne pe net.


Allex TRUȘCĂ mi-a plăcut de la prima povestire, pe care am citit-o dintr-un teanc de alte povestiri, la un curs de scriere creativă. Apoi i-am citit și alte scrieri, în special povestiri, dar și romane fantasy, deja publicate. Allex are darul rar de a scrie în registru fantastic, dar cu o înclinație specială pentru detaliul realist. Are atmosferă, frază de maximă senzualitate, personaje care nu se uită ușor. Alege subiecte (unele de factură folclorică dar și mituri urbane ori radiografii ale unor stări aberante) care debutează întotdeauna clasic și merg lent spre un deznodământ metaforic. Aici - o povestire .


Iulia MICU SIMUȚ, după de a publicat numeroase eseuri și studii în reviste românești și străine, dedicate literaturii, în special celei de tip fantastic, a început să scrie povestiri de o factură specială, cu atmosferă densă și stranie, cu descriei veridice și poveste care  ajunge subtil aproape de Materiile întunecate (Philip Pullman). Tensionată, inteligentă, învăluitoare. Oarecum înrudită cu proza lui Tudor Runcanu, alt prozator din Cluj, ca și ea. O povestire, aici.


Serenela GHIȚEANU scrie cronică de carte și studii academice, dar și proză scurtă. Povestirile sale aduc o perspectivă accentuat feminină, cu atmosferă bizară și cu personaje prinse într-un joc mai mult de de idei, decât de situații. Cult, cu trimiteri subtile la proza europeană, scrisul ei seamănă adeseori cu o invitație de a intra într-un joc cu enigme, chei și cu un deznodământ amânat în mai multe rânduri. Dialogurile în notă absurdă îi ies foarte bine. Aici


Marian COMAN este poate primul scriitor de fantasy și de benzi desenate care s-a făcut cunoscut la noi. Am putea spune că este deja consacrat, prin romanele Testamentul de ciocolată (2007), Haiganu. Fluviul Șoaptelor (2015). Dar povestirile fantastice din volumul  Omulețul din perete și alte povestiri fantastice (2019) anunță o maturizare, o despărțire poate de etapa anterioară, abordând un stil care oscilează între proza subiectivă, notația jurnalistică și tematica specifică registrului fantastic. L-am cunoscut în 2017, la Brăila, o apariție neverosimilă, ca și orașul de altfel, dar am descoperit repede în persoana sa un om cald și un scriitor talentat. Mă aștept cât de curând la un roman fantastic, cu acțiunea plasată în mijlocul orașului neliniștit. Aici


Iulia PANĂ, pe care o citisem ca poetă, m-a uluit cu un roman în registru fantastic, cu o poveste împinsă spre absurd și un imaginar fauvist, uneori luxuriant sau de amploare epopeică. Persiflând  romanul american de confesiune feminină, proza ei amestecă devierile epice și convențiile scrisului actual, păstrând în subsol intenții satirice și o ironie  continuă. E un fantastic care merge spre caricatură, dar și o caricaturizare a literaturii. Aici - un fragment.Cezarina ANGHILAC abordează stilul prozei de mistere, cu elemente de fantasy. Subiectul se derulează clasic, aproape realist, pe parcurs apărând deformări, atitudini sau dialoguri care țin de literatura absurdă, ceea ce păstrează un suspans constant. Construcția atentă și deznodământul pregătit profesionist  sunt două dintre calitățile prozei ei. Am citit o nuvelă mai lungă, intitulată Zi de zi la ora zece, pe care o puteți găsi aici.


Tudor RUNCANU scrie proză fantastică, năucitoare, cu personaje neobișnuite, în construcția cărora fantezia și originalitatea sunt principalele calități. Scrie poetic, pictural, accentuând ambiguitatea, ca metodă epică, la fiecare secvență, treptat, încât de la întâmplarea banală ești tras pe nesimțite în miezul atroce al ficțiunii de atmosferă. Vreau să vă spun că e un scriitor talentat. A scris Cuibul bufniței.


Gabriela FLOREA a făcut un master la Universitatea din București, ocazie cu care am cunoscut-o. Am citit o singură proza a sa, o temă de seminar, pe jumătate reconstituire istorică, pe jumătate scriere în registru fantastic. Scrisă cu o simplitate uimitoare, în formulă epistolară, povestirea emana acea emoție mișcătoare care face diferența dintre compoziția corectă și literatură. Apoi am descoperit-o și ca traducător al seriei semnate Erin Hunter.

Doina RUȘTI

Scriitoare, prozatoare, autoarea romanelor Paturi oculte, Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017), Manuscrisul fanariot (2015), Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Zogru (2006), Omulețul roșu (2004) ș.a. Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române. Tradusă în 15 limbi. Afilieri: USR, PEN, DACIN SARA, ACF. EU doinarusti.ro

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

Număr tematic

SOLUȚIILE LITERATURII

adăposturi, refugii, mântuiri

 

NOUA LITERATURĂ

Șerban ACASANDREI este filolog, germanist și poet. Scrie texte cerebrale, poeme analitice, meditații, reflecții venite dintr-o experiență intelectuală, readusă în spațiul emoțiilor, uneori de un vizual acut, alteori în notă suprarealistă, ca aici:

cartea lui de la final

stă afișată ca un totem cu coarne

în fața căruia apar plecăciuni și gesturi supuse

 

Poemele publicate în acest număr fac parte dintr-un volum în lucru.

 

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 Două loturi. Nuvele și schițe

de I. L. Caragiale

 

Recomandată de Adriana IRIMESCU

Ed. Hoffman

 

 

 

 

 

 

 

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația scriitoarei  J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații. 

 

 

 

 

 

 

CĂRȚI

 

 

Arturo Pérez-Reverte (n. 1951, Cartagena, Murcia) – Línea de fuego

Parcă toată lumea a citit câte ceva de Pérez-Reverte sau măcar a auzit de el, nu neapărat pentru că a fost corespondent de război timp de 21 de ani, sau pentru că este membru al Academiei Regale Spaniole, dar în special pentru Las aventuras del capitán Alatriste (recunosc, și eu am fost curioasă și m-am uitat la serialul TV). Pentru prima dată în lunga lui carieră, Pérez-Reverte scrie despre Războiul Civil, mai precis despre bătălia de pe Ebru. Este, de fapt, un roman despre femeile și bărbații din orice război, o împletire de realitate, bazată pe multă cercetare și ficțiune. S-au scris multe cărți pe subiectul ăsta și Pérez-Reverte știa foarte bine că doar venind cu o viziune nouă poate atrage atenția.

Alexandra NICULESCU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Glück (Nobel 2020), în traducerea lui Dan Sociu

Pe copertă era un desen cu un bărbat și o femeie ținându-se de mână dar la oarecare distanță unul de altul, ca doi oameni de o parte și de alta a unui drum.

Evident, ea și tata nu aveau un limbaj pentru ce făceau

 

 

 

 

 

 

 

 

RECOMANDĂRI OPTm

 

O carte foarte faină, un studiu amplu, teză de doctorat la origine, Jung și filosofia umbrei aduce un subiect original, de o acuratețe a analizei demnă de un fin hermeneut. Ștefan Bolea este un intelectual de o seriozitate exemplară. De asemenea, cartea, clar una excelentă, beneficiază de o bibliografie amplă. Prin urmare, îl felicit pe autor din toată inima.

 

Alexandru Ovidiu VINTILĂ

 

Publicată în septembrie 2020

Ed. Arthur

 

Ed. Corint

 

Evenimente recomandate de Adriana IRIMESCU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ȘCOLI

BooLand renovează școli din mediul rural

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In numărul curent, semnează

 

 

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © fictiunea.ro