Revistă print și online

Sabisky

Farsa politică din România acestui început de an pălește în raport cu tragedia ideologică de la vârful conservatorilor din Marea Britanie. Consilierul premierului, un anume Andrew Sabisky, în vârstă de 27 de ani, expune o serie de opinii care l-ar proiecta pe autohtonul Vadim Tudor în tabăra moderaților bântuiți de duhul blândeții. Rădăcinile intelectuale ale rasismului occidental contemporan sunt deja detectabile la Hegel, care susținea, acum vreo 200 de ani, că africanii "sunt simple obiecte, ale căror vieți nu au nicio valoare", în vreme ce tulpinile sunt identificabile în filosofia practică a lui Churchill, un cinic care nu se sfia să declare că nu înțelege reținerile unor politicieni în raport cu utilizarea pe scară largă a gazului toxic: "Susțin cu tărie folosirea gazului otrăvitor împotriva triburilor necivilizate" și completează, într-o notă "conciliantă": "Nu este necesar să se utilizeze doar gazele cele mai letale (sic!)". În aceste condiții, ne mai șochează folosirea iperitei în tranșeele de pe frontul de vest din primul război mondial?

Dar, pentru a nu divaga nepermis, iată cum arată un meniu intelectual tipic oferit de Sabisky:

  1. Aperitiv. Într-un mesaj postat pe Twitter, el declară că "sportul practicat de femei este mai aproape de paralimpici decât de bărbați".

  2. Supă. Eliberarea de sărăcie se face prin "contracepție forțată", potrivit unei postări de pe blogul unui alt fascist, Dominic Cummings.

  3. Fel principal. Sabisky susține că persoanele de culoare au un IQ mai scăzut decât cele albe.

  4. Desert. El crede că eugenia este salutară.

Din lipsă de spațiu, nu voi comenta decât opinia finală. Astfel, Sabisky nu pare a realiza că, dacă eugenia ar fi fost în vigoare, un individ ca el însuși nu ar fi avut niciodată dreptul la viață.

N.B. La presiunea opiniei publice, consilierul lui Boris Johnson a demisionat. Era, totuși, un gest tardiv și inutil.

Cătălin GHIȚĂ

Prof. univ. dr. hab. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, coordonator de doctorate, membru al BARS (British Association for Romantic Studies), Cătălin a publicat și editat peste 20 de volume, apărute în țară și în străinătate. Membru PEN, USR.

în același număr