Revistă print și online
Laurențiu Vlad, Flavia Iosef, Ciprian Handru
O fundație
Cornel Sigmirean, Aurel Pavel, Elită și națiune. Fundația "Gojdu" (1871-2008), Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2020, 576 pp.
Despre moștenirea fundației Gojdu s-a scris și s-a vorbit mult în vremea din urmă; pătimaș și excesiv chiar. După destrămarea Monarhiei Dualiste în urma Marelui Război, aceasta a rămas în seama oficialilor de la Budapesta, autoritățile române interbelice încercând să o recupereze, însă fără succes. Nici după 1990 tentativele diplomației românești nu a avut mai multe șanse de izbândă. Eșecul acesta a nemulțumit însă o bună parte a elitei autohtone de sensibilitate naționalistă, care a reacționat în spațiul public, uneori cu multă vehemență.
Au apărut însă și abordări echilibrate, precum volumul datorat lui Cornel Sigmirean și Aurel Pavel, ce retrasează această istorie, descrisă de noi poate prea simplist, contextualizând-o prin excursuri sintetice, de mare valoare documentară, reconstituind cu acribie științifică biografia lui Emanoil Gojdu, funcționarea fundației în veacul al XIX-lea, susținerea ei pentru elita românească în formare. Să spunem doar că în anii 1871-1900 au fost acordate 1492 de burse, dintre care 415 pentru studii universitare (drept, medicină, filosofie și litere, inginerie etc.). Iar până în 1919, fundația a oferit 2134 de burse, dintre care 446 pentru studii superioare (cam în aceleași domenii ca în perioada anterioară).
O istorie sensibilă, în dulcele stil clasic, este cuprinsă între coperțile acestei cărți a lui Cornel Sigmirean și Aurel Pavel, demers pe care-l apreciem pentru ținuta sa academică, pentru consistența, calitatea documentării și a conținutului, pentru tonul său echilibrat, fără stridențe naționaliste. (Laurențiu VLAD)
O carte citită la ureche
Andy Weir – Hail Mary, Ballantine Books, 2021
Aflat la ani lumină de casă și orice formă de viață omenească, Ryland Grace este forțat să se trezească și descoperă că ceilalți doi membri ai echipajului au fost omorâți. Nu-și amintește cine e, nici care e misiunea lui, însă datoria pe care o are este de a găsi cauza celor două morți. În plus, nu trebuie să permită ca speciile vii să dispară. Volumul a câștigat premiul Audie Book/2022, la secțiunea Science Fiction și Audiobook of The Year.
Eroi și zeițe
Rhythm of War, al patrulea volum în saga The Stormlight Archive, semnată de Brandon Sanderson, a câștigat premiul Audie Book/2022 la secțiunea Fantasy. După un an de lupte grele, într-un război fără învingători, rezistența lui Dalinar Kholin și Cavalerii Radianți (The Knights Radiant) se teme ca nu cumva aliatul lor să îi trădeze. Ucenicii lui Navani Kholin descoperă mijloacele tehnologice prin care pot schimba cursul confruntării, iar dușmanul se pregătește de un nou atac. Toți însă trebuie să se unească pentru a face față întâlnirii cu Odium, zeitate malefică.
Mistere
Jamie Conklin este un copil care poate comunica cu persoanele decedate. Acestea îi pot răspunde întrebărilor dacă spun adevărul. Crescut doar de mama lui, Jamie trebuie să păstreze secretă această abilitate, până când aceasta îl duce acasă la un scriitor renumit pentru o ședință în care să-i spună subiectul ultimei sale cărți. Câțiva ani mai târziu, prietena mamei sale îl supune unei experiențe traumatizante pentru a-și salva locul de muncă în cadrul Poliției din New York. Apărut la Simon & Schuster Audio, romanul a fost distins cu premiul Audie Book/2022 la secțiunea Mistery.
Obama
Apărut la Penguin Random House Audio, volumul de memorii A Promised Land, de Barack Obama a primit premiul Audie Book/2022 la secțiunea cărților citite de propriii autori. Fostul Președinte de la Casa Albă vorbește despre căutarea propriei identități și parcursul pe care l-a trăit până să ajungă liderul uneia dintre cele mai mari puteri ale lumii. Împărtășind gânduri referitoare la președinție, Barack Obama amintește de limitele pe care le presupune puterea, dar și dinamica diplomației și a politicilor Statelor Unite ale Americii.
Laurențiu Vlad, Flavia Iosef, Ciprian Handru