Revistă print și online

O premieră așteptată

Teatrul Național "I.L.Caragiale" din București vă oferă prilejul reîntâlnirii cu o creație actoricească de referință, cea a lui Marcel Iureș în spectacolul CREATORUL DE TEATRU de Thomas Bernhard. Piesa a fost pusă în scenă inițial de Alexandru Dabija la Teatrul Act, în anul 2001, fiind una dintre cele mai longevive creații scenice postdecembriste, salutată de critici și public în egală măsură, premiată la Gala UNITER, în 2002, pentru cea mai bună interpretare masculină. La data premierei de atunci, regizorul declara: "Nu cred că există un moment mai propice în arta românească pentru a vorbi despre ACTOR și nu cred că există un actor mai potrivit pentru a vorbi despre NIMIC decât cel mai ajuns actor român al momentului".

CREATORUL DE TEATRU, piesa unuia dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani, austriacul Thomas Bernhard, este un imn paradoxal închinat artei teatrale, dar și o privire caustică asupra vieților noastre meschine și tragicomice. Un text extraordinar, plin de furie, disperare, agresivitate, deziluzie, dar și de umor negru.

Spectacolul ia ființă sub bagheta aceluiași regizor, de această dată în compania actorilor de la TNB, care îi sunt parteneri : Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Androne și Victoria Dicu. Marcel Iureș, ajuns acum chiar vârsta personajului titular, revine în rolul, deopotrivă ridicol și tragic, al lui Bruscon.

Chiar dacă ați văzut spectacolul de acum 20 de ani, vă invităm să reveniți pentru a descoperi eventuale asemănări și deosebiri între cele două montări, având în vedere forța imaginației regizorale și surprinzătoarea capacitate de a se reinventa a lui Alexandru Dabija, cu fiecare nouă punere în scenă.

Adriana Popescu

în același număr