Revistă print și online

Roxana Ruscior: Un palton elegant, din stofă

Ce eveniment din luna noiembrie (indiferent de an) îți vine imediat în minte, ca fiind de top?

În fiecare an, în luna noiembrie profit din plin promoțiile de Black Friday și, chiar dacă îmi propun să cumpăr haine sau alte produse, ajung să comand încă un vraf de cărți, cât să-mi ajungă de citit până la Paște.


În ce film/roman te duce luna noiembrie?

Dacă trebuie să mă gândesc la un roman, luna noiembrie nu poate fi decât "Cerul ca oțelul" de Cosmin Leucuța. Nu știu de ce, dar când am citit cartea îmi imaginam că acțiunea se petrecea toamna, deși autorul nu cred că a precizat asta în text. Îmi aduc aminte doar de atmosfera întunecată, de frig și de eterna luptă a eroinei, hotărâtă să reziste, să reușească și să ia totul de la început. Pentru mine, asta înseamnă toamna: speranță, nu tristețe, ambiție, nu renunțare.


Numește 1-2 evenimente pe care le aștepți în noiembrie.

Aștept cu nerăbdare reducerile de Black Friday la o serie de cărți pe care "le vânez" de mult timp. Mai așteptam și târgul de carte Gaudeamus, dar a fost mutat în decembrie, așa că pentru luna noiembrie mai rămân doar câteva lansări de carte ale unor autori pe care îi apreciez.


Descrie o piesă de vestimentație potrivită pentru noiembrie.

Un palton elegant din stofă, lung până la genunchi, într-o culoare deschisă, gri sau bej, ca să contrasteze cu noroiul de pe stradă.


Ce roman va apărea în noiembrie?

Sper să apară romanul lui Andrei Ungureanu, "Nașterea eroului", care a câștigat concursul de debut al editurii Litera. Am participat la evenimentul de premiere și discuțiile despre manuscris mi-au trezit interesul, așa că abia aștept să fie lansată cartea.


Ce personalitate (actor, scriitor, politician etc) ai invita la un vin, într-o seară de noiembrie?

Actorul nu poate fi decât unul: Orlando Bloom (dacă se poate, costumat ca Legolas din "Stăpânul Inelelor"). Scriitori sunt însă mai mulți și pe unii dintre ei am bucuria să-i cunosc personal, așa că aș putea organiza o petrecere în toată regula, cu o cană de vin fiert, la gura sobei. Dacă mă gândesc bine, asta chiar e o idee bună, așa că o să-i invit pe câțiva - chiar dacă nu am sobă. :)


O amintire personală dintr-un noiembrie.

Noiembrie 2013, Târgul de carte Gaudeamus. Lansarea romanului meu de debut, "Armata Domnului", la editura Tracus Arte. Pavionul central de la Romexpo vuia de oameni, era o înghesuială de nedescris, cum nu știu dacă va mai fi vreodată la un târg de carte. Eram atât de emoționată și era așa hărmălaie în jurul meu că abia mă auzeam gândind. Vorbind (chiar și la microfon), nici atât! Țin minte că am fost în stare să spun doar câteva fraze și să dau niște autografe, apoi au venit la rând alți autori să-și prezinte cărțile, iar eu am ieșit afară, la aer și răcoare. Am răsuflat ușurată, dar în clipa următoare am realizat că acele momente de haos și emoții intense, de care mă bucuram că scăpasem, n-aveau să se mai întoarcă niciodată și ceva din mine rămăsese acolo înăuntru, expus pe raftul editurii.

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".

în același număr