Revistă print și online
Despre ce ți-ar plăcea să citești? Numește o temă care ți se pare ocolită sau insuficient tratată în literatura de azi sau în teatru.
E o întrebare foarte grea. Este ca și cum ar trebui să desenezi bărbatul pe care l-ai putea iubi. Cred că tema majoră este adevărul autorului. În toate formele ideale și în banalitatea lui. Temele importante ajung în momentele importante la scriitorii potriviți și la cititorii potriviți.
Despre ce scrii/citești tu în momentul de față?
Scriu despre un lucru lipit de viața mea, un proiect care s-a născut pentru că era urgent și necesar. Este vorba de programul 9G la TNB, inițiat de Ion Caramitru și pus în brațele mele. Împreună cu Ionuț Corpaci și Viorel Florea, l-am "îngrijit" 9 ani, certificat de naștere are la OSIM, mai departe trebuie să i se spună și povestea. Sunt unii care cred că un copil are nevoie de atenție doar câteva minute ca să se dezvolte creativ, iar mie îmi sună cumplit de fals acest gând.
Despre citit... multe și amestecate, dar mai puțin decât mi-aș dori. Acum, citesc un Radu Paraschivescu, Acul de aur și ochii Glorianei, când îmi beau dimineața cafeaua lungă în timp, iar serile acestea citesc o carte fundamentală pentru oamenii care au legătură cu filmul și cu teatrul (chiar conspectez amănunțit). Andre Bazin, Ce este cinematograful. Minunată carte, necesară, aplicată precum un manual bun, vizionară pentru că omul era un geniu al timpului lui prezent. Parcă e scrisă pentru și despre lumea de azi. Câte întrebări, câte argumente culturale. Cât Aristotel și cât Charlot... Despre iminența cinemaului de artă și previziunea inevitabilului Hollywood, trebuie să citiți.
Numește 3 evenimente culturale la care ai participat în ultimele luni și ți se par notabile.
Nu îmi plac alegerile/ierarhiile de acest fel, iar dacă vorbim de ultimele luni și de importanța unor momente artistice și culturale, lista ar fi lungă... Așa că o să mă opresc doar la niște momente recente și la lucruri care pot fi în continuare văzute de cei care citesc și poate împărtășesc același interes și curiozitate.
1. Invenții și magie, expoziția Victor Brauner, organizată în cadrul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023
2. Repetiție pentru o lume mai bună, dramatizare de Mihai Radu și Ionuț Sociu după romanul omonim de Mihai Radu, regia Radu Afrim, la TNB
3. Sorin Leoveanu în "Richard al III-lea" de Shakespeare, traducerea Crista Bilciu, regia Laszlo Bocsardi, la Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova
Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".