Revistă print și online
Iată că "Ficțiunea" a ajuns la numărul 100!
Dacă am fi fost încă în perioada de glorie a printului, poate că cifra asta ar fi trecut drept o cotă banală a unei publicații, dar în actualul context, are ștaiful unui act de dârzenie culturală.
Lansată la apă în pragul naufragiului economic, numit Covid-19, iar acum înfruntându-se cu turbulențele stagflaționiste ale pieței editoriale, "Ficțiunea" se ambiționează să înoate contra curentului, alegând să existe și-n lumea tot mai complicată a cuvântului tipărit. Și-i iese asta cu brio.
Contrar opiniei larg răspândite că nimeni nu mai are nevoie de reviste literare în era social media, tendința câmpului literar, oricât de progresist s-ar lăuda că este, e tot aceea de-a se coagula în jurul ideii de grup, care vine neapărat la pachet cu ideea de revistă literară. Altfel spus, celuloza bate pixelul.
Urarea mea la nr. 100? Vorba lui Johnnie Walker: "Keep walking!"
Prozator și jurnalist, Liviu G. Stan (n. 8 martie, 1987) scrie roman și proză scurtă, fiind unul dintre cei mai interesanți prozatori din generația lui. A publicat romanele Sânge de pasăre pe haine, (2014), Casele vor uita (2016), Filip Manakis: o poveste europeană (2019), Salamandre (2021). Naturalețea epică și originalitatea construcției sunt două dintre calitățile prozei sale, la care se adaugă inteligența epică. Are și un volum de versuri, Yima, (2008), dar și o bogată activitate de jurnalist cultural.