Revistă print și online

Infinit

Iată-ne ajunși la finalul unui an dificil, care ar fi trebuit să fie plin de activități, bucurii, bună-dispoziție și realizări. Din păcate, nu a fost să fie așa, pandemia de coronavirus dând peste cap proiecte, planuri, și, din nefericire, chiar familii, unii pierzându-și oamenii dragi din pricina acestui năprasnic virus. Să vezi teatre, cinematografe, școli și facultăți goale, să nu ai posibilitatea acum, de Crăciun, să petreci cu familia sau să te bucuri de un pahar de vin fiert la un târg specific, să nu poți participa la un festival de muzică, pe lângă multe alte restricții ce ni s-au impus – toate acestea pot crea, cel puțin în cazul meu, sentimente de tristețe și de neputință. 

Însă, dincolo de aspectele negative, au existat și elemente pozitive, cum ar fi mai mult timp petrecut cu familia, dar și cu noi înșine, răgaz pe care într-o perioadă normală nu l-am fi avut. Cred că fiecare dintre noi a avut în această perioadă sumbră un moment în care s-a privit în interior și a ales o cale: să reziste și să accepte situația sau să se lase afectat de știrile cu care era bombardat zilnic. 

În 2020, am învățat să ne adaptăm și să înțelegem că suntem insignifianți, cu toată tehnologia și descoperirile noastre, în fața unui virus, și că ar trebui să încetinim goana după pecuniar și muncă, să mai avem grijă și de planetă, dar în primul rând să avem grijă de noi. În toată această nebunie pe care o traversăm, este necesar să înțelegem că avem nevoie nu doar de hrană pentru corp, ci și de hrană spirituală. Când zic spiritual nu mă refer neapărat la sensul religios al termenului, ci la a ne satisface nevoia de frumos prin lectură, piese de teatru, filme și altele asemenea. Oare cum ar fi fost dacă în perioada cât am stat închiși în casă nu am fi avut acces la pelicule, lecturi sau la diferite produse artistice, care ne-au ajutat să evadăm din nebunia cotidiană? Devastator pentru fizic și, mai ales, pentru psihic.

În acest an pandemic a apărut și minunata revistă Opt motive, ce a venit ca o gură de aer proaspăt pentru piața culturală din România și nu numai. De la săptămână la săptămână lectura ei îmbogățește, oferindu-i cititorului hrana intelectuală de care are atâta nevoie. Singurul inconvenient a fost acela că revista s-a deschis într-un an în care activitățile de orice fel au fost interzise, dar sper ca în viitor să se poată organiza dezbateri cu publicul larg pe anumite subiecte, întâlniri cu cititori și scriitori, și, de ce nu, chiar o serie de podcasturi sau interviuri sub formă de emisiuni. Bineînțeles, sper ma într-o bună zi să o vedem tipărită, și chiar dacă presa culturală nu are cele mai mari vânzări în țară, consider că această frumoasă comunitate care s-a coagulat în jurul ei o va putea susține și promova, astfel încât vânzările să fie mulțumitoare.

Un alt motiv pentru care consider* Opt motive* o revistă specială este tinerețea ei. Am regăsit în revistă semnături de scriitori tineri (printre care mă număr și eu). Am citit aici literatură care aduce o viziune nouă, studii culturale insolite. Șansa ca oameni cu o excepțională carieră academică sau artistică să îți citească articolele și să le aprecieze nu poate fi decât un lucru încurajator pentru noi, cei ce venim din urmă și sperăm să devenim o generație. 

Opinii, Povești, Texte este o triadă ce alcătuiește acronimul OPT, pe care dacă îl culcăm vom vedea că obținem simbolul infinitului:) De altfel toate poveștile sunt infinite.

Îi doresc revistei viață îndelungată și fertilă, iar autorilor și cititorilor ei, un an 2021 plin de bucurii, realizări, sănătate și la cât mai multe întâlniri și dezbateri (în lumea reală)!

Andrei BULBOACĂ

Doctorand în Studii Culturale, la Facultatea de Litere, Universitatea din București.