Revistă print și online

Opt motiven minuni...

Iaca se-mplinește anul de când se punea la cale nașterea acestei reviste, Opt motive. Un an în care distopia s-a transformat în real, un an în care totul s-a transferat în online, în care salvarea a venit parcă, mai mult ca altădată, tocmai din cărțile pe care le-am citit, din textele pe care le-am scris, din prieteniile legate și întreținute într-o proporție covârșitoare pe ecrane, din oamenii pe care i-am descoperit în proximitatea noastră, fie și în manieră digitalizată, în scriitorii ale căror volume, proze, eseuri ori poeme le-am gustat...

În ceea ce mă privește, revista aceasta, în a cărei continuitate atâția n-au crezut, dar care a continuat să apară săptămână de săptămână, s-a încăpățânat să crească asemenea unui copil, căruia nu i se dau prea multe șanse de supraviețuire dintru bun început, să își cucerească lectorii, să aibă fani, să-și lărgească aria colaboratorilor, mi-a oferit senzația reconfortantă că aparțin unei mini-comunități pasionate de carte, îndrăgostite de literatură și ingenuu responsabilizate față de actul cultural în toată  diversitatea și splendoarea sa. Și mi-a făcut bine înmiit.

O revistă-surpriză, însă – mai ales – surprinzătoare, dinamică, proaspătă, jună, dar puternică, șarmantă și persuasivă,  în paginile căreia regăsești un univers ofertant  și te regăsești, în esență,  pe tine.

Creștere mare și viguroasă să aibă, cititori și autori devotați și, de ce nu: sponsori generoși!

Ioana CISTELECAN

Lector univ. dr. al Facultății de Litere din Oradea, scriitoare, colaboratoare a mai multor reviste literare, printre care Echinox, Tribuna, Discobolul, Orizont, Vatra, Steaua, Contemporanul, Viața Românească, Familia ș.a. Cărți: Poezia carcerală (2000), Antologia poeziei carcerale (2006), Staze și metastaze carcerale (2019).