Marina Costa, Alexandra Ruscanu - Carte - nr. 116 / 28 (serie nouă) / 23 mai, 2022
Două cărți cu nume cunoscute în titlu: La Socrate și Șoferul din Oz
Alina Gherasim, La Socrate, Editura Oscar Print, 2020
Aventura romanului La Socrate începe în Mangalia copilăriei naratoarei, pentru a se continua pe meleagurile strămoșilor personajului principal feminin, în Monemvasia. Înainte de a fi o poveste de dragoste, este, în primul rând, o poveste de viață, a maturizării celor două personaje principale – naratoarea și Socrate – și o poveste a căutării rădăcinilor acestora.
Cartea abordează teme actuale și delicate, ca sexualitatea femeii, locul ei în societate, căutarea identității personale și etnice, homosexualitatea, migrația modernă sub toate aspectele ei, boala și moartea, reușita profesională și personală, într-un amestec proaspăt și original. De asemenea, merită subliniat faptul că, deși unele capitole exultă sexualitate, limbajul nu alunecă nicio clipă în vulgaritate, ca la atâția autori contemporani din toate țările.
Prietenia dintre cei doi copii, apoi adolescenți, despărțiți de soartă, continuă după o regăsire la anii maturității. Cei doi, schimbați, și totuși aceiași dintotdeauna, de la Mangalia, aștern punte peste decenii, descoperindu-și prietenia acolo, intactă, o altfel de dragoste decât cea la care visau odinioară, atemporală, perpetuă, tocmai prin această continuitate.
Bunica Evanghelina, deși personaj secundar, este cea care a crescut-o și a educat-o cu dragoste pe naratoare, învățând-o nu numai limba greacă și nostalgia Itacăi din care plecase tatăl ei, stabilindu-se în altă cetate cu greci, la altă mare, Callatis-Mangalia. Portretul ei, reflectat în amintirile femeii care crește, se împletește cu prezentul naratoarei care i-a moștenit rădăcinile aeriene, gata de a se stabili oriunde fără să aparțină total niciunui loc.
Romanul alternează în mod cinematografic, prezentul din Monemvasia cu trecutul din Mangalia. (Marina Costa)
Dan Lungu, Șoferul din Oz, Polirom, 2022
Sergiu, șoferul interlopului denumit foarte sugestiv Boss, este un individ cu o corporalitate proeminentă, care dispune de o sensibilitate și bunătate sufletească nemărginită. Aflat într-o relație amoroasă încă din liceu cu Oana, casieriță la un supermarket, își fixează ca scop obținerea unei sume cel puțin modice pentru a-și asigura un trai decent alături de persoana iubită. Astfel, Sergiu ajunge șoferul unui interlop, tipologie vădită a individului care după Revoluție își clădește propria afacere necurată, lăsând banul să îi dicteze codul (a)moral.
După această experiență, Sergiu are un moment relevator, descoperind că singura alternativă pentru a avea o viață (cel puțin) obișnuită, decentă, este de a intra în lumea interlopă. (Alexandra Ruscanu)
Marina Costa, Alexandra Ruscanu
Criza hârtiei & tiparului
Foame contra Eleganță (Cum era la ei)
Gabriela Toma: Poeme împachetate
RiP TNB Pescărușul lui Jebeleanu
Lecturile care ne bântuie scrisul
Cărți alese de Ciprian Handru
Serenadă/ fericirea are picioarele tale
Copilul tropical
Fiecare propoziție din roman e un vers
Plugarul și Moartea. Omul și umbra. Actorul și holograma
Ultimul Don Juan - o premieră faină
Serile la grădină încep cu Un poet, un prozator și un vin
Nu uitați!
Vă rugăm să ne puneți pe lista voastră, la redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit prin completarea DECLARAȚIEI 230 . Puteți descărca formularul în format PDF de aici). Trebuie trimisă până pe 25 mai 2022, la ANAF sau ne puteți trimite formularul 230 scanat/fotografiat, la adresa contact@optmotive.ro
confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii
Unul dintre cei mai subtili prozatori ai momentului, Liviu G Stan aduce prin „Salamandre" un model de psihanaliză literară și un epic hibrid. Romanul său anunță un nou tip de literatură - a fragmentarismului versatil. Preocupat în momentul de față de spațiul Brăilei, Liviu G Stan scrie un roman diferit și ca stil și ca tematică de restul operei sale, iar un fragment din el a fost încredințat revistei noastre, ceea ce pentru mine este o bucurie.
Doina RUȘTI
Ambasada Irlandei dă startul unei expoziții inedite: Bloodlines: Dublin to Transylvania, the making of Bram Stoker’s Dracula. La vernisaj participă Excelența Sa, Dl. Paul McGarry,
ambasadorul Irlandei, la București.
Evenimentul, găzduit de Castelul Bran, se va întinde între 12 mai și 12 noiembrie 2022.
Curator: Cătălin D Constantin, antropolog, profesor la Facultatea de Litere din București.
Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?
Doina Ruști recomandă
Copyright © fictiunea.ro