Revistă print și online

Cărți alese de Ciprian Handru

Acum, la reducere

Harold Bloom, Canonul Occidental, Ediția a II-a, Editura Art, 2018

Ediția a II-a, revăzută, a cărții Canonul Occidental a reapărut la Editura ART în 2018, iar recent editura a readus-o în atenție, cu o reducere generoasă.

Privind retrospectiv, unii dintre termenii care ar putea defini volumul lui Harold Bloom sunt intriga & polemica. De ce? Pentru că, prin valoarea sa premonitorie/anticipativă, prin forța limbajului, prin puterea persuasivă etc. cartea a reușit să stârnească unele dintre cele mai virulente polemici și intrigi din spațiul cultural/literar mondial, cu efecte și astăzi. Aproape că nu există studiu sau simplu articol din presa literară care să nu invoce labilitatea canonului în numele acestei cărți. Odată cu apariția sa, a început și rearanjarea ierarhiilor valorice, multe dintre cutumele tradiționale dispărând pur și simplu. Deși volumul a fost publicat pentru prima dată în 1994, Canonul literar este o lectură nelipsită din bibliografiile facultăților de Litere.

În replică la Never let me go a lui Ishiguro

Jo Harkin, Tell me an ending, Scribner, 2022

Jo Harkin abordează inedit în romanul Tell me an ending puterea memoriei – ca funcție psihică esențială a identității, a secretelor și a durerii umane. Pentru aceasta, autoarea pornește de la pretextul epic următor: oameni din întreaga lume primesc o notificare conform căreia la un moment dat au ales să li se elimine o amintire; acum, au posibilitatea să o reactualizeze. Acțiunea se canalizează, în special, pe viața a patru protagoniști care sunt puși în situația de a accepta sau nu acest pact "faustic". Apărut recent la Simon & Schuster, romanul a fost unul dintre cele mai așteptate ale anului 2022.

Literatură de vacanță

James Patterson, Ellen Banda-Aaku, Sophia Krevoy, The Elephant Girl, Arrow, 2022

O poveste tulburătoare, zguduitoare, dar, în același timp, și remarcabilă, despre prietenia dintre o fată (Jama) și un elefant (Mbegu). Deranjată de atitudinea agresivă, deplorabilă a celor din jur, Jama se împrietenește cu Mbegu, demonstrând că orice bariere și granițe pot fi depășite când respectul și prietenia sunt parte activă din spiritul umanității.

Poeme

Vlad Beu, mamifere subatomice, Tracus Arte, 2022

Mamifere subatomice reprezintă debutul în volum al lui Vlad Beu. Fost IT-ist, autorul abordează una dintre temele perene, care a făcut carieră de-a lungul istoriei – disputa dintre Dumnezeu și om –, și nu oricum, ci integrând elemente, funcții și concepte din programare & jocuri video. O lectură care te încarcă, te inspiră.

Mister medieval

Ottessa Moshfegh, Lapovna. A novel, Penguin Press, 2022

Considerat cel mai incitant și important salt pe care l-a făcut Ottessa Moshfegh, volumul spune povestea lui Marek, fiul abuzat al unui cioban dintr-un sat medieval, care nu și-a cunoscut mama niciodată. Lipsa figurii materne este suplinită de Ina, moașa oarbă a satului, care l-a și alăptat pe Marek. Fabulosul, miraculosul, misterul intervin tocmai prin condiția Inei, întrucât protagonista are capacitatea de a stabili legături subtile cu lumea naturală, cu lumea spiritelor etc. Pe întreg parcursul cărții se subliniază, astfel, că linia dintre viață și moarte, dintre lumină și întuneric, dintre orbire și vedere este (aproape) inexistentă.

Ciprian HANDRU

Exeget, cu studii aprofundate în literatură romană (Facultatea de Litere și masterul în studii literare românești), la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Ciprian Handru și-a început pregătirea în critică literară, prin studii dedicate lui Adrian Marino. Apoi și-a ales ca domeniu academic de cercetare proza românească actuală, în prezent fiind doctorand al Universității din București, unde pregătește o teză sub îndrumarea profesorului univ. dr. Ion Bogdan Lefter. A publicat mai multe articole și exegeze dedicate prozei actuale, unele premiate, dar și proză. Este redactor la revista Ficțiunea, unde ține o rubrică de carte: Lecturi contemporane. O listă inegală.

în același număr