Revistă print și online

Proza actuală: Biblioteca de Proză Contemporană, LITERA

Înființată în toamna lui 2020, colecția de proză de la Litera a ajuns la 21 de volume. De la început am pornit cu gândul de a construi un grup viabil și nu doar o simplă apariție de cărți fără identitate. În literatura vie autorul contează, e parte dintr-o mișcare literară, dintr-o ideologie. Tocmai de aceea, am încercat să fac o legătură cu generațiile anterioare, colecția, pe lângă multe cărți semnate de scriitori foarte tineri, cuprinzând și trei reeditări: Sonata pentru acordeon (2020) de Radu Aldulescu, Omulețul roșu (2021) - romanul meu de debut -, și proza Ioanei Drăgan, reunită sub titlul Povești misterioase cu femei și alte vietăți (2022). Există desigur debuturi, în special, romanele premiate la concursul Primul roman: Translucid de Ligia Pârvulescu (Premiul I), Încotro ne îndreptăm de Pavel Nedelcu (Premiul II), Femei de iasomie de Ionel Bușe (premiul III) ori Greier de topaz de Florin Spătaru.

Scriitori deja afirmați, ca Liviu G. Stan, Radu Găvan, Alexandru Lamba ori de notorietate, ca Radu Aldulescu, Dan Stanca, scriitori de nișă, deja cu un public, unii specializați în genul fantastic, precum Allex Trușcă sau în proză urbană, ca Alexandra Niculescu, au adus cărți bune, cu siguranță intrate deja în bibliotecile cititorilor de proză românească.

Doina Ruști

Avangardă

Florin Spătaru - Greier de topaz, prefață Doina Ruști, LITERA, bpc, 2022

Sexualitate, literatură și scene memorabile în peisajul bucureștean actual. Romanul excelează în imagerie stranie, de avangardă, în trimiteri la literatura clasică și la texte de referință. Prin vervă și intensitatea emoțiilor Greier de topaz, amintește de scriitura lui Céline (Doina RUȘTI)

Alert, simbolic, actual

Alexandru Lamba - Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte, prefață de Liviu G Stan, LITERA, bpc, 2022

Un thriller psihologic despre șapte păcate, între care invidia, lenea, superbia ori desfrânarea, plus un personaj care caută purgatoriul. O poveste de azi, alertă, frustră și simbolică în același timp.

Scenele se construiesc ca niște cadre cinematografice, alternând planului îndepărtat cu cel apropiat, iar ritmul este dat de structurile dialogale – scurte, intense, pe alocuri repetitive, ca o țesătură care introduce o anumită linie⁠-⁠refren (Cristina BOGDAN)

Colectiv

Dragostea când te doare (carte colectivă), prefață Iulia Micu, LITERA, bpc, 2022

Semnatarii povestirilor de dragoste cuprinse în acest volum, sunt nume cunoscute, respectiv, 16 prozatori din diverse generații. Textele sunt inedite, iar temele variate, mergând de la inocențele la brutalitatea iubirii.

Autorii:

Andrei Panțu. Florin Spătaru. Ligia Pârvulescu. Liviu G. Stan. Cristian Fulaș. Radu Aldulescu. Radu Găvan. Delia Hügel. Dorian Dron. Allex Trușcă. Laura Sorin. Dan Sociu. Emilia Toma. Irina Georgescu Groza. Doina Ruști. Cosmin Leucuța


 

Doina RUȘTI

Prozatoare, autoarea romanelor Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Logodnica (2017), este cunoscută mai ales prin trilogia fanariotă, compusă din Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Omulețul roșu (2004), Mămica la două albăstrele (2013), Paturi oculte și Zavaidoc în anul iubirii (2024), plus peste 300 de povestiri. 40 de titluri traduse în peste 15 limbi. Între cele mai recente romane traduse: The Book of Perilous Dishes (2022, 2024, Londra), Zogru (2022, Marsilia) și A malom kísértete (2024, Budapesta) și Dorëshkrimi fanariot (2024, albaneză). Are titlul academic de profesor univ. dr., cu specializarea în istoria culturii și civilizației universale pentru film. Premii: premiul pt. Proză al Uniunii Scriitorilor /2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009. doinarusti.ro https://doinarusti.ro