Revistă print și online

Premiile FICȚIUNEA

Cred cu tărie în arta hibridă, într-o nouă formă de expresie care a început timid de trei decenii încoace. Între literatură, artele plastice, film sau muzică au crescut treptat teritorii de graniță, din ce în ce mai întinse, pregătite să-și declare autonomia. Filmul de artă, clipurile artistice, pictura tematică, muzica bazată pe text sau pe o temă literară, poezia ca manifestare vizuală, numeroasele forme ale artelor spectacolului, micro-ficțiunile, flash-ul literar, "instalațiile" simbolice, adeseori bazate pe literatură, reinterpretarea spațiului exterior prin varii modele, de la filmările cu dronă, mixate pe impresii tematice, la ingenioasele informații animate sau la imaginile parodice, care au umplut netul etc. totul tinde spre o schimbare majoră a sensului creației. Ne aflăm în plină epidemie creativă. Gândiți-vă doar la milioanele de clipuri (testimoniale sau simple înregistrări cu telefonul), în care un om a simțit nevoia de a-și împărtăși imaginarul casnic, și vă veți afla în centrul expansiunii. Toate aceste schimbări și mai ales diversificarea actului creativ m-au determinat să înființez o asociație a creatorilor de ficțiune (ACF), propunându-mi să contribui la întâlnirea unor artiști preocupați de fenomen: scriitori, actori, artiști plastici, cineaști, regizori, critici și cronicari din domeniul ficțiunii, fotografi, creatori de concepte artistice, oameni capabili să creeze sau să ea parte la o creație colectivă etc.

Revista OPTm-Ficțiunea, fiind editată de această asociație, a constituit un loc de întâlnire. A apărut săptămânal, în fiecare luni. Cu acesta, avem deja 116 numere online și 29 în print. Fiind vorba despre o activitate destul de lungă, am decis să instituim niște premii, pe care le-am numit Premiile FICȚIUNEA. Pentru început, avem 3 premii: Pentru cel mai creativ artist vizual. Pentru cel mai creativ scriitor. Premiul Personalitatea artistică a anului.

În principiu, orice membru al asociației poate face propuneri, iar creatorii propuși de cel puțin două persoane vor intra pe lista nominalizaților. Juriul va fi întotdeauna compus doar din 3 persoane. Mi se pare absurd să mimăm obiectivitatea aducând oameni mulți, de cele mai multe ori anunțați în ultimul moment, pentru ca până la urmă să hotărască tot o singură persoană, autoritatea ocultă ori rețeaua nevăzută a unei mafii penibile.

Apoi cred sincer că e nedreaptă situația de nominalizat. Nominalizatul e un om adus să dea greutate celui care ia premiu. Cum totul este subiectiv în lume, am decis ca listele cu nominalizații să fie suficient de lungi. Fiecare om de pe acea listă merită premiul. Pentru fiecare categorie va hotărî un singur om, justificându-și public alegerea, prezentând calitățile fiecărei opere/persoane nominalizate.

Premiile FICȚIUNEA de anul acesta se vor decerna într-un spațiu creativ, la malul mării, pe Plaja Neversea, din Constanța. Festivitatea va avea loc în seara de 8 iunie, 2022 și beneficiază de sprijinul Centrului Cultural "Teodor Burada" al Consiliului Județean Constanța.

Nominalizările la Premiile FICȚIUNEA


Cel mai creativ artist vizual

 • Bogdan Simion (Cobzarul) - pentru prestațiile inedite din cadrul numeroaselor emisiuni radio și TV

 • Alina Grigore - pentru regia lungmetrajul său de debut, Crai Nou ("Blue Moon"), câștigător al marelui premiu la Festivalul Internațional de Film San Sebastian.

 • Bogdan Farcaș  - pentru rolul Florin Iespas, din lungmetrajul Neidentificat (r. Bogdan Apetrei), pentru care a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor.

 • Claudiu Bleonț - pentru rolul lui Crăcănel din D-ale carnavalului (r. Alexandru Dabija), TNB

 • Andrei Huțuleac - pentru filmele #dogpoopgirl și Copacul dorințelor.

 • Suzana Dan - pentru originalitatea promovării ideii de creație și ficțiune

 • Iuliana Vîlsan - pentru scenografia piesei Nepotul meu, Veniamin (r. Vlad Massaci), Teatrul de Comedie


Cel mai creativ scriitor

 • Ligia Pârvulescu - Translucid, Litera, bpc, 2021

 • Ileana Negrea, Jumătate din viața mea de acum, frACTalia, 2021

 • Liviu G. Stan - Salamandre, Litera, bpc, 2021

 • Ioana Iuna Șerban - Un viitor care se potrivește trecutului, Ed. Vellant, 2021

 • Cristian Fulaș - Ioșca, Polirom, 2021

 • Flavius Ardelean – Vene rare, Nemira, 2021

 • Radu Găvan - Isus din întuneric, Litera, bpc, 2021


Premiul Personalitatea artistică a anului:

 • Tudor Giurgiu - pentru crearea unui mediu de stimulare a creației și pentru viziunea sa particulară asupra ficțiunii.

 • Horia Sârghi (pentru cel mai creativ, cult și veridic podcast)

 • Razvan Mazilu (pentru latura hibridă și originalitatea spectacolelor sale)

 • Horațiu Mălăele - pentru implicarea în numeroase zone ale ficțiunii (film, teatru, carte, desen).

 • Ioan Cristescu - pentru una dintre cele mai coerente și intense activități de stimulare a creativității ficționale (teatru, film, literatură etc), pentru care MNLR a și primit anul trecut DASA AWARD.

 • Bogdan Alexandru Stănescu - pentru crearea colecției de ficțiune străină "Anansi. World fiction", la Pandora M.

 • Lila Passima - pentru originalitatea temelor de reconstrucție antropologică a universului etnic.


Reamintim că nominalizații sunt selectații din propunerile făcute de membrii Asociației Creatorilor de Ficțiune în colaborare cu revista OPT motive-Ficțiunea.

Premiile vor fi anunțate în cadrul unei festivități care va avea loc în seara de 8 iunie, pe Plaja Neversea, din Constanța, la ora 19.


Anul acesta Premiile Ficțiunea beneficiază de sprijinul Centrului Cultural "Teodor Burada" al Consiliului Județean Constanța.


Juriul este constituit din

 1. Doina Ruști - scriitoare

 2. Adriana Irimescu - actriță

 3. Andrei Boncea - producător de film

Doina RUȘTI

Scriitoare, prozatoare, autoarea romanelor Paturi oculte, Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017), Manuscrisul fanariot (2015), Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Zogru (2006), Omulețul roșu (2004) ș.a. Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române. Tradusă în 15 limbi. Afilieri: USR, PEN, DACIN SARA, ACF. EU doinarusti.ro