Revistă print și online

Sânziene: Vise cu lumea de dincolo

 

Sânzienele vin, își fac simțită prezența în viața noastră, la trei zile după cea mai lungă zi din an, aflată sub semnul focului, al Soarelui. Sunt entități ce plutesc în aer, iubitoare, luminoase, benefice omului, aducătoare de fertilitate culturilor vegetale și femeilor căsătorite, tămăduitoare ale bolilor și suferințelor trupești și sufletești.

De-a lungul timpului, am simțit pe propria-mi piele impulsul regenerator indus de Sânziene. Se spune, pe bună dreptate, că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului și lumea de dincolo coboară la noi, spre a ne vizita, și are loc o comunine - generată, se pare, de un dor și o nostalgie reciproce, cu dublu sens.

În unele nopți de Sânziene, mi-am visat părinții duși la cele veșnice în urmă cu mulți ani, la vârsta senectuții, sătui de ani, cum se spune. Erau prosperi și în putere, cum mi-i amintesc din copilărie, și-mi povesteau, în vis, cu o fervoare nedisimulată, despre fericirile lumii în care ei viețuiesc acum.

Poveștile lor devin adesea un soi de pledoarii, având un tâlc pe care reușesc să-l decriptez, abia când mă trezesc : prin mijlocirea Sânzienelor, a vitalității lor neostoite, părinții mei mă cheamă în lumea lor fericită. 

Radu ALDULESCU

Prozator, scenarist de film și teatru, Aldulescu este autorul romanelor Sonată pentru acordeon (1993), Amantul Colivăresei (1995) – Îngerul încălecat (1996), Istoria eroilor unui ținut de verdeață și răcoare (1997), Proorocii Ierusalimului (2004), Mirii nemuririi (2006), Cronicile genocidului (2012), Istoria Regelui Gogoșar ( 2015 ) ș a. A primit numeroase premii, printre care Premiul I. Creangă al Academiei (2017) și Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția, 1999, pentru scenariul filmului Terminus Paradis. Dintre scenarile de film, amintim: Terminus Paradis (r. Lucian Pintilie), ecranizare a romanului Amantul Colivăresei, Proorocii Ierusalimului (r. Lucian Pintilie), Heidi (r. Cătălin Mitulescu).