Revistă print și online

Cărți cumpărate de la Bookfest

Cărți promovate

Alberto Manguel- Istoria lecturii, Nemira 2022

Mi-am cumpărat-o totuși pentru a face pereche cu Toți oamenii sunt minicinoși (Baroque Books &Arts, 2013), din care drept să spun păstrez doar titlul. E o istorie subiectivă a lecturii și indirect un elogiu adus cititorului, iar piesa de rezistență este, cum scria undeva - entuziasmul. Nu e o carte formativă, nu e un eseu de tip filozofic, ci mai curând întâlnim un om care povestește altor oameni, de teamă ca experiența lui să nu se piardă. În librării, prețul e piperat și genul ăla de 99, 99.

Imaginar

Mathew J. Kirby - Assassin's Creed. Ultimii descendenți. Mormântul hanului, ART, 2022

De la ART mi-am luat *Mormântul hanului *ca să mă încarc cu inspirație. deși destinat adolescenților, seria de romane aduce un imaginar fabulos și o mulțime de modele pentru rezolvarea conflictului narativ. În acest nou roman Asasinii și Templierii se confruntă mai departe. Memorie genetică, intuiții, lupte și multe idei. De data aceasta e căutat mormântul unui han mongol, în care a fost ascuns al doilea vârf al Tridentului.

Manipulare și seducție

Antonio Scurati - M. Fiul secolului, Litera, 2022

E un cărțoi, dar nu contează, are loc în bagajul meu! Un roman despre Mussolini, cu totul altfel, despre situațiile de criză, despre psihologia colectivă. M-a atras că Le Figaro spune că e "o carte extraordinară și stimulatoare." Și chiar de la primele pagini m-a sedus: o scriitură pasională și în același timp o relatare care îți inoculează impresia obiectivității de tip istoric. Un roman distins cu Premiul Strega.

Ah, dragostea!

Dragostea când te doare, volum colectiv, Litera, bpc, prefață de Iulia Micu

Nu se putea să n-o cumpăr: toată lumea vorbea despre ea, a ajuns în topul vânzărilor și-a avut o super-lansare. Sunt cred că 16 povestiri, semnate de mulți prozatori cunoscuți, între care Doina Ruști, Radu Aldulescu, Liviu G. Stan. Deja am citit trei dintre ele și sunt superîncântată!

Un titlu recomandat

Alexandru Lamba - Șapte virtuți deșarte și-o păcătoasă moarte, LITERA, bpc, 2022

Și-am mai luat o carte, la recomandarea Cristinei Bogdan, un micro-roman, despre care ea a spus la lansare că te ține cu sufletul la gură, că e alert, complex și cu final surprinzător. Mâța de pe copertă - cică e un leit-motiv.

Adriana IRIMESCU

După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene.

în același număr