Revistă print și online

Cărți recomandate de Ficțiunea

 

Harlan Coben, Băiatul din pădure, ART, Paladin, 2022

Considerat unul dintre autorii de succes,  cărțile lui Harlan Coben au fost traduse în 45 de limbi, și a fost primul autor câștigător al tripletei de premii Edgar Award, Shamus Award și Anthony Award. Recent tradus la Paladin (ART), Băiatul din pădure este o lectură de vară, una dintre acele cărți pentru care renunți la masa de prânz. Wilde, personajul principal al romanului, a crescut în pădure și nu se știe nimic despre identitatea lui. Mediul îl transformă într-un adult cu nebănuite calități și cu o înțelegere superioară asupra vieții. Subiectul romanului se derulează în jurul unei disprariții. Wilde trebuie să descopere ce s-a întâmplat cu doi adolescenți și care sunt firele nevăzute între aceștia și corupția generală. Fluid, scris cu implicare și ușor de asimilat, romanul te seduce de la primele pagini. Chiar dacă e o lectură pentru cititorul tânăr, are calitatea de a-l cuceri și pe adult.


Cătălin Pavel, Toate greșelile care se pot face, Humanitas, 2021

Se pare că perioada pandemiei a produs porniri absolutiste, care au generat mai multe titluri care încep cu adjectivul toate, parcă într-o încercare de a cuprinde universul globalizat. În romanul lui Pavel se derulează o povestire despre un traducător cu nume improbabil (Radu Grinda) care intermediază comunicarea între medici și bolnavi, români, prinși între lumi. Pe acest fond, apare cu greutate parcă și povestea despărțirii protagonistului. Romanul e scris pe un ton meditativ, adeseori grav, romanul conturându-se mai degrabă din lecturile autorului decât din experiența directă, cu  obișnuitele modele ale prozei contemporane, de la descrierile observaționale la clișeele despre incultura romilor ori despre tarele exilaților. 


Sanda Miller, Mari personalități. Brâncuși, LITERA, 2022

Sanda Miller este conferențiar în domeniul modei și al culturii la Universitatea Solent din Southampton, Marea Britanie, și specialistă în opera lui Brâncuși, iar monografia pe care i-o dedică se bazează în special pe corespondența privată a artistului. Accentul este pus pe personalitatea lui Brâncuși, care devine fundamentală în înclinațiile sale avangardiste. Persoanele din jurul lui Brâncuși sunt foarte interesant puse în valoare, fiecare dintre acestea compunând o latură a portretului esențial.

Ciprian HANDRU

Doctorand al Universității din București, este autor de articole și exegeze, unele premiate, cu precădere dedicate lui Adrian Marino, dar și poeziei clasice. Are în lucru un studiu legat de antropologia receptării.

în același număr