OPTm
nr.crt.

Teritoriilor psihice

Cărțile Danielei Luca

Teritoriilor psihice

Adelina Pascale debutează editorial incandescent, în decembrie 2021, la Casa de Editură Max Blecher, volumul său, maki for 2, fiind de altfel the winner la concursul de debut în poezie, organizat de aceeași editură anul trecut.

Minione, fragile, luxuriante, ușor dulci, ușor picante, versurile-esențe din acest itinerar cinematopoetic sunt o adevărată provocare a simțurilor, declanșând mici explozii interioare, senzoriale, dionisiace aparent, thanatice în miezul lor profund, scurtcircuitând căile rațiunii prin stări extatice, fractalizante, mesmerizante.

Silueta poetică, de o solitudine elegantă, demnă, învăluită în mătasea memoriilor afective, ascunde însă o rememorare a traumaticului, printr-un escape subtil fie în luciditate, fie în spațiul reveriei, trecerile între ele fiind abia perceptibile. 

„Aplecați pe ferestrele vagonului” unui „midnight express” de mare viteză ce străbate o bogată lume fantasmatică, metaforizantă, cititorii sunt purtați „după dragoste”, în căutarea dezesperantă a eternității ei iluzorii, prin Hong Kong, traversând Taipei, Seul, Tokyo și Shanghai, orașe „în flăcări”, năucitoare, „în care plonjăm/efervescenți și fragili”.

Transfigurări ale teritoriilor psihice, interioare, orașele orientale descrise poematic redau cu fidelitate, prin reflexii afective, traversa Eului poetic prin angoasă, durere sau rătăcire, prin hăuri existențiale, din care ieșirea (salvarea?) pare a fi posibilă îndeosebi prin călătorii (inside/outside), iubire și creație.

A se servi și savura poem cu poem, la recomandarea mea, în acest iulie dogoritor, cu porții mici de înghețată de wasabi [pour les connaisseurs]. 

Daniela LUCA

Psihanalistă, poetă și eseistă, Daniela Luca este, de asemenea, editor & traducător. Dintre titlurile mai recente, amintim volumele de eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ (2016), Estetica Inconștientului (2021), co-autor al volumului Rușinea - vocea, experiența și vindecarea rușinii în procesul terapeutic (2022), precum și volumele de poeme Intermezzo (2017) și Vatra Luminoasă (2019).

Echipa
Arhiva

DIRECȚII în literatura actuală. Liviu G Stan, Ileana Marin, Mihai Ene, Doina Ruști

PRINT 36⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

 

Din 18 iulie, revista a apărut cu numele Ficțiunea OPTm

Ne găsiți și pe Voxa

NOUA LITERATURĂ

Accentul este pe derularea epică, pe felul în care se succed secvențele compoziției. Convingător, fluid, textul lui Mihai Bălăceanu anunță preocupare pentru narațiunea amplă.

OPTm

 

FILMELE REVISTEI

Bookfest, 2022

Cartea săptămânii

LITERA, 2022

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

 

Institutul European, 2022, pe elefant.ro

ART, 2022

Cartex, 2020, pe elefant.ro

Polirom, 2020

Copyright © fictiunea.ro