Revistă print și online

Cărți și topuri ale anului 2022

Cele mai interesante trei cărți de nonficțiune

1. Gramatica limbii române (Gramatica Academiei Române), ed. Litera, 2022

2. Viața de zi cu zi în documente vechi de familie

Autor: Cătălin D. Constantin

Ed. Corint, 2022

3. Mitologia primitivă. Măștile Zeului - vol. I

Autor: Joseph Campbell

Ed. Trei, 2022


Cele mai incitante începuturi de roman

  1. Radu Aldulescu – Drumu-i lung, căldura mare, Litera, 2022

"Nu dăduse strop de ploaie de luni bune, câmpul uscat iască, nu se făcuse nimic, lua foc pământul sub dogoarea ucigașă. Dumnezeu ne mustra și ne certa, Florențo, și să nu ni se pară că n-ar fi avut pentru ce.

Mică, cenușie, slabă, noduroasă, bunica Florenței părea descinsă din miezul acelei veri secetoase când a plecat din satul ei din fundul Moldovei spre București. Un drum părând ne- sfârșit, cu un tren numit al foamei, împovărat de ciorchini de oameni la uși și la ferestre, înșirați pe acoperișurile vagoanelor, cu cel din fruntea șirului strigând în răstimpuri: Sâr-mă!, ca să-i atenționeze pe cei din spate să se aplece, să se ferească de firele de sârmă care i-ar fi putut agăța și arunca de pe vagoane din viteza trenului..."


2. Alexandru Bogdan Stănescu – Abraxas, Polirom, 2022

"Mulți ani la rând mi-a plăcut să ajung pe strada Trestiana din Bulevardul Pionierilor, să merg pe lângă parcul străjuit de gard viu, pe lângă arbuștii cu fructe preistorice, albastre sau verzi, cu ghimpi care-mi aduceau aminte de țepii stegozaurului pe care îl aveam și eu în colecția mea de dinozauri din plastic, - amintește-ți mica piesă de teatru a Prințesei Ralu în librărie, când cerea acei dinozauri, dar nu voia să spună "dinozauri" pentru că asta ar fi însemnat că recunoaște fie și o fărâmă de seriozitate în joaca mea, așa încât cerea o pungă de "canguri", iar vânzătoarea, care nu avea nici timp, nici chef de fițele ei, a pus-o la punct, spunându-i că nu au canguri, iar Ralu, de la înălțimea ei princiară, i-a arătat cu degetul pe care strălucea un inel masiv din aur și a întrebat-o pufnind "dar ăia ce sunt?" "Animale preistorice, tovarășa." "Bine, dați-mi o pungă de canguri preistorici atunci."


3. Ruxandra Burcescu – Instabil, Humanitas, 2022

"Nu cursese niciun strop de ploaie de câteva săptămâni. Pământul de pe câmp era tare și uscat, iar frunzele merilor se subțiaseră și aveau marginile arse. Căruțele care treceau pe ulițe ridicau nori de praf încecăcios. Cicadele împânziseră satul, iar bâzâitul lor monoton și leneș se auzea oriunde te-ai fi aflat.

Sătenii spuneau că mai existase, în urmă cu zece ani, o astfel de vară. Pe atunci, femeile îl convinseseră pe preotul cel tânăr să meargă să țină slujbă la Puțul Sfintelor Moaște pentru a aduce ploaia. Dar procesiunea nu fusese văzută cu ochi buni de Nelu, milițianul, care anunțase Sfatul Popular. În acea noapte, preotul cel tânăr, împreună cu mai mulți săteni fuseseră arestați. Unii dintre ei s-au întors după câteva zile, alții au stat plecați luni întregi, iar alții au venit acasă după niște ani, slabi morți și speriați și de propria umbră. De atunci nu mai îndrăznise nimeni să cheme ploaia , poate doar în gând, în timp ce priveau foițele fărâmicioase de porumb."


Cărți traduse în 2022

1.Abdulrazak Gurnah – Abandon, traducere de Andreea Năstase, Litera, 2022

2.Yrsa Sigurdardottir – Stânca spânzuratului, traducere de Liviu Szoke, Editura Trei, 2022

3.Sarah Pearse – Sanatoriul, traducere de Dan Sociu, Armada, 2022

Ficțiunea

în același număr