Revistă print și online
flashback-uri, rememorări, aprecieri asupra trecutului etc. în romanul românesc
fragment din romanul Locuri blînde pentru Aura de Horea Poenar, Cartea Românească, 2018
Îl învață relația cu obiectele.
Așa cum a mai făcut, așa cum revin gesturile în fața oglinzii sau a ferestrei deschise.
Scaunul, masa, cana cu apă, trupul, mîinile, deschiderea palmelor. După fiecare opțiune, rămân amîndoi nemișcați și atunci el știe că, în tăcere, trebuie să lase ochiul să urmeze fiecare linie. Distanța dintre degetul mare și buza cănii. Unghiul în care trunchiul său e aplecat înspre masă. Ochiul bărbatului e un punct de atracție, înspre care liniile curg. Liniștea lentă și tot mai profundă, căreia nu i se mai poate întîmpla nimic.
Un sentiment ciudat că totul durează, că există ceva mai prezent decît ei acolo, decît tremurul ușor perceptibil al pieptului.
Bărbatul îi spune timp.
De la o anumită vîrstă, memoria păstrează aceste momente. O rezervă de oxigen cînd înoți.
El nu îndrăznește să vorbească, nu știe ce se va întîmpla dacă o face. Liniile sunt încă acolo, protejate, reale.
Acesta e primul lucru pe care băiatul trebuie să îl știe.
Iată.
Prima lecție, în afara lumii, în pustietatea apăsată a orașului.
Horea Poenar este autorul unui roman publicat în 2018, Locuri blînde pentru Aura. A publicat patru volume de studii teoretice (dintre care cel mai recent este Teoria peștelui-fantomă. Zece studii și șapte scurtmetraje despre teorie, apărut în 2016) și peste 150 de articole, eseuri și studii în presa culturală și academică. Este conferențiar universitar la UBB Cluj și de asemenea din 2008 este moderator TVR în cadrul mai multor emisiuni culturale.