OPTm
nr.crt.

Invitații lui Zenob: Andrei BONCEA

Andrei este cel mai imaginativ om pe care-l cunosc. La el, imaginile curg lanț, interacționează, transformându-se repede în poem, în epopee, în film serial.  Poate și din cauza ochilor mari, în care încap milioane de păsări oliv. Face film, preferându-le pe cele în registru fantastic. Dar nu numai. Uneori colindă prin anii ’80, cu Nae Caranfil, alteori pune la cale mega proiecte, la Londra sau Los Angeles. Sunt momente când se lasă purtat de muzică sau de citit. Și sunt alte momente în care călătorește în lumi paralele. Îl cunosc o grămadă de oameni, dar cel mai bun prieten rămâne câinele Ilie, o ființă foarte înțeleaptă, de altfel. Împreună pot fi văzuți zilnic la Frame Reel.

Pentru prima oară ne-am întâlnit prin anii 2001, la Media Pro Pictures. Se filma Modigliani (r. Mick Davis), iar eu căscam gura fără treabă. Ce faci, aici, Zenob, mi-a zis el, ce-ar fi să repari tu povestea asta, mi-a arătat el un fel de trăsură de litere, mai mult un vis, cum nu mai văzusem până atunci. Și-așa m-am apucat eu să număr spițele ficțiunii.

Zenob


1. Dragă Andrei, cu ce personaj de ficțiune ți-ar plăcea să te plimbi prin București?


 Indiscutabil, cu E.T. Extraterestrul lui Spielberg. Mi se pare extraordinar filmul. L-am văzut de mai multe ori și în varii etape. Cred că ultima oară, acum câteva luni. Îl consider primul erou de gen care comunică veridic. E simpatic, are umor. Aș face cu el un stand up comedy. Ar avea succes garantat - s-ar vine toate biletele. Un extraterestru la București! Ar fi ceva. Și desigur, l-aș lua la o plimbare pe Calea Victoriei, la pas, cu un baston asortat și cu Ilie, câinele meu, un labrador inteligent, negru, plin de eleganță. Noi trei, adică E.T., Ilie și cu mine - am fi un trio demn de ficțiune.2. Care sunt piesele tale  de vestimentație preferate?

Îmi place un hanorac subțire de jersey, îl știi de fapt, cumpărat de la un magazin londonez pe nume All Saints. Este cea mai confortabilă haină - ușoară și totodată călduroasă. Mă face să mă simt în largul meu. Totuși, hanoracul ăsta îl uit pe unde mă duc, prin restaurante, prin parcuri, prin taxiuri - nu-ți mai spun! Tocmai de-asta am mai multe, am grijă să-mi cumpăr de fiecare dată două-trei, de teamă să nu rămân fără.

Am avut și-o perioadă în care îmi plăceau ceasurile. Acum am unul singur, cu patru cadrane, fiecare din ele arătând ora unui punct îndepărtat de pe glob. E Meccaniche Veloci, simplu, un ceas inutil, aș putea spune, dar cum trăim într-o lume în care nici nu ai nevoie de obiectul propriu-zis ca să știi cât e ceasul, îl port pentru că e funny. Pare stupid să porți un ceas cu patru cadrane, nu? Dar îmi place tocmai pentru că e inutil. 


3. Povestește-mi un voiaj amuzant!

Mda! Eram în Las Vegas, la un festival de film, ca producător al lungmetrajului California Dreamin, împreună cu prietenul meu Cătălin Cățoiu, zis Țeavă. Ne împrietenisem cu Dennis Lee Hopper, care ne-a invitat să bem ceva, dar când am ajuns el era deja cu Jack Nicholson. Ne-am așezat și n-o să uit, Jack povestea ceva cu vervă, adunând multă lume în jur. Fusese în Cuba, iar Castro voia să-l rețină acolo cât mai mult, din admirație, însă lui Nicholson începuse să-i intre morcovul că n-o să mai plece de-acolo, că va fi omorât etc.  Pe povestea asta a apărut Val Kilmer și-a-nceput să ne dea  târcoale. Normal! Eram la masă cu doi actori importanți! Așa că-și închipuia că și noi suntem ceva vedete și, în cele din urmă, i-a cerut voie lui Țeavă să se așeze la masa noastră. Adică Val Kilmer în persoană, într-o atitudine rugătoare, voia să stea alături de noi. Da, sigur, i-a spus Țeavă, cu generozitate, apoi nu după mult s-a gândit că n-ar fi rău să facem o poză, un film ceva, că prea aveam persoane importante pe lângă noi, și l-a-ntrebat pe Val Kilmer dacă era de acord să filmăm. Val, do you want to make a picture with as? Acesta s-a arătat foarte entuziasmat. Sigur, de ce nu?! Iar Țeavă a scos aparatul, ceva cheap, că la nivel de 2007 n-aveam telefoane performante și nici nu se făcea selfie ca azi… Iar când Val Kilmer a văzut aparatul, a exclamat consternat: I thought you meant a movie! Oh, credeam că vorbim despre o filmare, nu de-o poză. Multumesc, nu!  

ZENOB

Zenob face parte din grupul „Perucile verzi”.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

„Zi de zi la ora zece” este o scurtă intruziune în vecinătatea lumii materiale, a verificabilului, adică în acea parte a minții noastre gata oricând să vadă potențialul în imposibil. Un flash cu unelte fantasy care ne aduce în fața plăcerii noastre vinovate de a crede în magia pactului, a contractului. 

Xenia NEGREA

CARTEA SĂPTĂMÂNII

OPERE

de  Anton PANN

Vol I-II, Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Muzeul Național al Literaturii Române, 3 septembrie, 2020

Recomandată de Andreea DRĂGHICESCU & Bogdan SIMION

 

 

Galeria ROZ, spațiu alternativ pentru arta contemporană, concept: Andrei Ciubotaru, 30 iulie 2020

 

 

 

 

 

 

Alexandra NICULESCU recomandă

Carles Puigdemont – La lucha en el exilio

„Simt că trebuie să protejez tot ce am făcut. În apărarea mea și a celor care cred în acest proiect” spune Puigdemont despre cartea lui, care sigur va primi toată atenția. „Nu este un tratat politic, nici istoric, este o carte vitală”. Cine este Puigdemont? Cred că toată lumea știe, dar totuși: a fost președinte al Generalitat de Catalunya și în timpul mandatului său a fost organizat primul referendum pentru independența Calalunyei. Guvernul spaniol a reacționat imediat și în timp ce mulți dintre colegii lui Puigdemont au ajuns în închisoare, el a avut prezența de spirit și șansa să fugă în Belgia. Despre tot de s-a întâmplat vorbește în volumul de față.

Mădălina SCHIOPU, specialistă în Anton Pann

Pe o stradă pitorească, nu departe de Colegiul Matei Basarab, se află casa lui Anton Pann, devenită azi muzeu. Evident, îi poartă numele, ca și strada. Mădălina Schiopu are în grijă acest muzeu frumos, cu răvașe la intrare, iar zilele acestea trăiește cu exuberanță apariția celor două volume de Opere de Anton Pann, sub îngrijirea lui Radu Albala și I. Fischer, text stabilit de Nicolae Mecu și prefațat de Eugen Simion. Cartea se află de vânzare și aici, printre instrumente muzicale vechi și fotografii de epocă.

Premiile AgențiadeCarte.ro/2019

Printre scriitorii premiați se află Anastasia Gavrilovici, Florin Iaru, Ioana Nicolaie, Cosmin Perța și Ștefan Firică.

Din juriu au făcut parte Gabriela Toma, Dan Mircea Cipariu și Robert Șerban

 

 

 

și-am să-l apuc de urechi

și-am să-l sărut pe gură

și-are să mă-nghită ca pe iona

ca pe macucul stors de mir

 

Vitalie VOVC

 

UN ROMAN ​CARE-ȚI DĂ OPTIMISM

Recomandat de Salman Rushdie

 

 

L I T E R A

 

 

Dialog despre ficțiune: Doina Ruști-Alexandra Niculescu

 

 

„Ce altceva este o hartă pentru un călător dacă nu o dispunere enciclopedică a primejdiilor?"

Liviu G. STAN

 

În curând

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

 

Fotografiile Biancăi ZBARCEA

 

 

Și, iată, ne-a surprins seara,

Peste zi nefiind nimic.

(Bacovia)

 

 

 

 

 

Cărți vechi, lecturi noi

Swann, primul volum din În căutarea timpului pierdut, este o lume căreia ajungi să-i aparții. Deși bogat în ceea ce aș putea numi ,,scene de gen”, dat fiind caracterul pictural al scriiturii, romanul este de ne-povestit. Nu pentru că întâlnim un narativ specific suprarealiștilor de mai târziu – deși nu puține sunt locurile în care discursul îi anunță-, cât mai degrabă pentru că ar fi mare păcat să sufoci, sub un ton prozaic, atâta respirație poetică. Cu intuiții fine ce țin ce psihologia personajului, Proust așază și ordonează aici, cu același firesc, percepții deopotrivă intime și extime. Neted, compact și delicat, Swann e un roman ce durează

 

Sandra OPRESCU

 

 

 

DOUĂ CĂRȚI RECOMANDATE DE ANDREI ȘERBAN

ART

 

 

VELLANT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conferința Internațională de Mitologie și Folclor, unul dintre cele mai selecte evenimente ale Universității din București, se va ține anul acesta online. Este organizată de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și a ajuns la ediția a VII-a.

Conferința este patronată de Conf. univ. dr. Maria-Luiza DUMITRU OANCEA, Prof. univ. dr. Ramona MIHĂILĂ, Prof. univ. dr. habil. Ileana MIHĂILĂ, Conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra FRUNTELATĂ și Conf. univ. dr. Onorina BOTEZAT

Înscrieri​

mythology.folklore20\@gmail.com

 

 

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația autoarei J.K. Rowling 

O poveste gratuită, un foileton online aici doar în perioada 1 septembrie – 16 ctombrie 2020 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © fictiunea.ro