OPTm
nr.crt.

Cărți pe scurt

Laurențiu Vlad, Diana Alexandra, Ciprian Handru - Carte - nr. 115 / 27 (serie nouă) / 16 mai, 2022

Frumuseți

Vlad Mihăilă – Frumusețea în slujba națiunii. Primele concursuri Miss România (1929-1933), Editura Institutul European, Iași, 2021, 535 pp. + anexe

Dincolo de anecdotica pe alocuri fascinantă a textului de față, Vlad Mihăilă s-a străduit, urmare a unei documentări consistente în arhive și biblioteci (inclusiv de pe internet), să ne arate cum o istorie mondenă, subiect facil, cum ar spune unii istorici, poate să devină un vehicul al unei feminități „naționalizate", construite pe fundațiile apartenenței la o specificitate românească. Dar idealul de frumusețe național, promovat sistematic în aceste concursuri, era unul anacronic, de secol XIX, „folclorizat" (cum ar fi spus Alexandru Duțu). Acesta intra într-o tensiune fără echivoc în relație cu perspectiva modernă asupra feminității, care încerca să elimine concepția tradițională a percepției corpului femeii ca obiect, fie el și unul al națiunii. Este o carte de istorie culturală despre naționalism și competițiile lui, despre feminism, despre imagini și imagologie, despre viața de zi cu zi, în special cea mondenă, a anilor 1930-1940, scrisă admirabil de un tânăr istoric talentat. (Laurențiu Vlad)


Eveniment

Abdulrazak Gurnah – Paradis, LITERA, 2022

Al doilea roman semnat de Abdulrazak Gurnah, proaspăt premiat cu Nobel, apare la editura Litera. Un roman de mare forță, care transpune povestea unei călătorii și a unei lumi care justifică pe deplin titlul romanului. Yusuf își pierde libertatea, iar această schimbare îl pune în situația de a-și reevalua valorile moștenite. Treptat, romanul devine o imagine a Africii, ca spațiu labirintic și poetic totodată.


Confesiunile sunt la modă

Câștigător la secțiunea Nonficțiune, Andrew Carnegie Medals of Excellence/2022

A Little Devil in America: In Praise of Black Performance, semnat de Hanif Abdurraqib, este un volum de eseuri care vizează cele mai de seamă personalități de culoare din Statele Unite ale Americii. Melanj de confesiuni și autobiografie, cartea trece cu ușurință de la personalități precum Michael Jackson la descrierea relației scriitorului cu prietenii săi ori trasarea imaginii tatălui obosit după zi lungă de muncă. Eseistul a fost inspirat în scrierea acestor pagini de cuvintele cântăreței și dansatoarei Josephine Baker: „I was a devil in other countries, and I was a little devil in America, too." (Diana Alexandra)


Refugiații

Jenny Erpenbeck – Eu plec, tu plec, el/ea pleacă, trad. Andrei Anastasescu, ed. Bleck Button, 2021

Jenny Erpenbeck este considerată una dintre cele mai bune scriitoare contemporane din Germania, iar romanul ei a fost nominalizat la International Booker Prize/2018. Tema principală pornește de la situația refugiaților, care au invadat Europa în urma conflictelor din Orient. Autoarea pune sub lupă politicile occidentale față de criza refugiaților, centrându-se pe cazul unui bărbat care se redescoperă în culturile altor refugiați prin experiența comună. Scrisă alert, într-un discurs dramatic și lucid, cartea impresionează și seduce de la primele pagini.

O reeditare necesară Svetlana Aleksievici – Rugăciune pentru Cernobîl, Editura Litera, 2019

Cartea Svetlanei Aleksievici, apărută în traducere la Editura Litera (2019), este constituită din numeroase mărturii ale supraviețuitorilor de la Cernobîl din 1986. Autoarea reușește să exploreze tragicul în peste 300 de pagini, așa cum s-a simțit el de către muncitorii de la centrală, medici, pompieri, oameni de știință etc. – toți cei implicați direct în arhicunoscutul dezastru care se resimte și astăzi... De reținut că volumul a inspirat serialul „Cernobîl". (Ciprian Handru)

Laurențiu Vlad, Diana Alexandra, Ciprian Handru

Echipa
Arhiva
Declarația 230

Nu uitați!

Vă rugăm să ne puneți pe lista voastră, la redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit prin completarea DECLARAȚIEI 230 . Puteți descărca formularul în format PDF de aici). Trebuie trimisă până pe 25 mai 2022, la ANAF sau ne puteți trimite formularul 230 scanat/fotografiat, la adresa contact@optmotive.ro

PRINT 27⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

Alexandru Lamba este un povestitor în acord total cu tema, fără nesiguranțe, fără balast. Povestea este importantă pentru el, iar personajul este întotdeauna veridic și memorabil, nu atât prin portret, cât prin atitudini. Deși proza din acest număr al revistei este mai mult un exercițiu, anunță excelentul roman, recent apărut, Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte, prin umor, prin tipul de imaginar.

Doina RUȘTI

FILMELE REVISTEI

ERATĂ

Fotografia de pe coperta numărului 27 aparține Iuliei Pană

Cartea săptămânii

 

LITERA, 2022

Ambasada Irlandei dă startul unei expoziții inedite: Bloodlines: Dublin to Transylvania, the making of Bram Stoker’s Dracula. La vernisaj participă Excelența Sa, Dl. Paul McGarry,

ambasadorul Irlandei, la București.

Evenimentul, găzduit de Castelul Bran, se va întinde între 12 mai și 12 noiembrie 2022.

Curator: Cătălin D Constantin, antropolog, profesor la Facultatea de Litere din București.

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

ART, 2022

NOU

LITERA, 2022

 

Ligia Pârvulescu recomandă

Copyright © fictiunea.ro