Revistă print și online
Emily Brontë, La răscruce de vânturi, LITERA, cpt, 2022
Romanul lui Emily Brontë este unul dintre cele mai citite romane, datorită esenței sale dramatice. Ecranizat, tradus, comentat, romanul are în centru o poveste de dragoste și conflictul etern dintre clase sociale, dintre caractere. Catherine Earnshaw și Heathcliff - personajele principale, rămân întipărite în minte prin însușiri și emoții puternice deși atât de diferite. Complexitatea narativă, povestea, dar mai ales tipologiile fac din acest roman o capodoperă a genului.
Kim Ghattas, Valul negru, Humanitas, 2022
Cartea analizează cu pertinență rivalitatea care a destrămat cultura în Orientul Mijlociu. Documentată la sânge, scrisă cu talent jurnalistic, Valul negru prezintă convingător ultimele patru decenii ale lumii arabe, ca pe o epocă întunecată și minată de conflicte sângeroase. Portrete convingătoare, atmosferă și crime.
Geraldine Brooks, Glasul de taină, LITERA, 2019 (Premiul Pulitzer)
Roman de inspirație biblică, Glasul de taină este o carte captivantă, vie și o lectură foarte plăcută, calități care i-au adus autoarei Premiul Pulitzer. Urmărind ascensiunea lui David, în termeni aproape laici, scriitoarea reinterpretează povestea legendarului erou, dintr-o perspectivă insolită, demitizatoare în esență. Dintre cărțile lui Geraldine Brooks, la noi s-a tradus și Poporul cărții.
Exeget, cu studii aprofundate în literatură romană (Facultatea de Litere și masterul în studii literare românești), la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Ciprian Handru și-a început pregătirea în critică literară, prin studii dedicate lui Adrian Marino. Apoi și-a ales ca domeniu academic de cercetare proza românească actuală, în prezent fiind doctorand al Universității din București, unde pregătește o teză sub îndrumarea profesorului univ. dr. Ion Bogdan Lefter. A publicat mai multe articole și exegeze dedicate prozei actuale, unele premiate, dar și proză. Este redactor la revista Ficțiunea, unde ține o rubrică de carte: Lecturi contemporane. O listă inegală.