Revistă print și online

Trei cărți de vacanță

Emily Brontë, La răscruce de vânturi, LITERA, cpt, 2022

Romanul lui Emily Brontë este unul dintre cele mai citite romane, datorită esenței sale dramatice. Ecranizat, tradus, comentat, romanul are în centru o poveste de dragoste și conflictul etern dintre clase sociale, dintre caractere. Catherine Earnshaw și Heathcliff - personajele principale, rămân întipărite în minte prin însușiri și emoții puternice deși atât de diferite. Complexitatea narativă, povestea, dar mai ales tipologiile fac din acest roman o capodoperă a genului.


Kim Ghattas, Valul negru, Humanitas, 2022

Cartea analizează cu pertinență rivalitatea care a destrămat cultura în Orientul Mijlociu. Documentată la sânge, scrisă cu talent jurnalistic, Valul negru prezintă convingător ultimele patru decenii ale lumii arabe, ca pe o epocă întunecată și minată de conflicte sângeroase. Portrete convingătoare, atmosferă și crime. 


Geraldine Brooks, Glasul de taină, LITERA, 2019 (Premiul Pulitzer)

Roman de inspirație biblică, Glasul de taină este o carte captivantă, vie și o lectură foarte plăcută, calități care i-au adus autoarei Premiul Pulitzer. Urmărind ascensiunea lui David, în termeni aproape laici, scriitoarea reinterpretează povestea legendarului erou, dintr-o perspectivă insolită, demitizatoare în esență. Dintre cărțile lui Geraldine Brooks, la noi s-a tradus și Poporul cărții.

Ciprian HANDRU

Doctorand al Universității din București, este autor de articole și exegeze, unele premiate, cu precădere dedicate lui Adrian Marino, dar și poeziei clasice. Are în lucru un studiu legat de antropologia receptării.