Revistă print și online

Romantic târziu dintr-o țară postmodernă. Oigăn văzut de George Enescu

Pe Eugen Nuțescu eu îl știu de Oigăn. Târziu am aflat că are și un nume. Și zic târziu, că pe Oigăn l-am cunoscut pe plaja de nudiști din 2 Mai, undeva prin 1992. Nu cred că mă înșel. Și dacă mă înșel, puțin contează... Era o comunitate acolo cu un mod de trai ce aducea cu poveștile generației hippie din anii ’60.

Lui Oigăn îi plăcea să cânte la chitară și o făcea acolo, pe plajă, cu un deosebit talent, repertoriul lui fiind foarte divers. Astfel, ne adunam foarte mulți în jurul lui și participam și noi la primele lui show-uri muzicale improvizate pe malul mării. Recunosc că mai existau și ceva sticle... Ne-am împrietenit imediat și această prietenie durează și tot durează. Între timp, Oigăn scoate un super album – "Despre Cuvinte" – cu prima lui formație, Talitha Qumi (1992). Foarte puțini cunosc acest album, un rock progresiv cu influențe din folclorul românesc, ce suna unitar și foarte bine. Masterpiece, ce mai…! În 1997, înființează Kumm, singura trupă românească ce suna "ca cei de afară", după cum îi auzeam spunând pe mai toți fanii prezenți la concerte. Și nici măcar nu știau că denumirea trupei era născută pe aceeași plajă din 2 Mai, "kumm" însemnând "nisip" în tătărească. Trupa Kumm, de departe cel mai frumos proiect de rock alternativ românesc, mă declar umilul ei fan, îmi aduce aminte de o perioadă când mergeam în diferite locuri din țară să o urmăresc în concerte, atât de bine suna. Îmi aduc aminte și cât mi-a fost de greu să îi aduc la Galați... Prima oară au avut concert la Casa de Cultură a Studenților. Apoi totul a fost o simplă formalitate, Kumm concertând la Scena Cafe, apoi la Zodiar și Daily Pub de nenumărate ori.

Oigăn nu s-a oprit niciodată din compus și creativitatea lui a mers, începând cu 2013, spre un nou proiect muzical – Moon Museum. În același an devine și membru al trupei Robin and the Backstabbers. Cu Robin susține concerte în Daily Pub și este deja o prezență constantă pe scena festivalului gălățean "Rock la Dunăre". O multitudine de albume sunt la dispoziția oricărui pasionat de muzici faine.

Oigăn are și carieră solo, există două materiale faine sub această titulatură: "Oigăn – Sex With Onions" (2009) și "Antimaterie" (2022), cel din urmă fiind primul lui vinyl. Oigăn a concertat solo și la Galați. A venit în Daily Pub (alături de prietenul Victor Udreș, cunoscut și apreciat chitarist și solist vocal al trupei gălățene Over) și în Gourmet Pub, cu proiectul "Singur printre loopi". Legat de vinylul apărut anul acesta, Oigăn a declarat: "Vinylu-i ca iubirea, streaming-ul ca sexul. Eu zic că avem nevoie de ambele."

George Enescu

în același număr