Revistă print și online
Deși sunt numeroase aparițiile anului început nu de mult, puține titluri trec proba literaturii ori a interesului nostru. Cum am primit multe cărți la redacție, am avut de unde să alegem. Un eveniment ni se pare apariția Mitologiei orientale de Joseph Campbell, traducere de Oana Badea, TREI, 2023, o carte de bibliotecă și de formare, autorul fiind renumit mai ales pentru mitologie comparată. Cartea face parte dintr-un studiu amplu, în patru volume, Măștile zeului.
Donna Tartt, bine-cunoscută mai ales prin romanul Sticletele, ecranizat, are o nouă apariție – Micul prieten, trad. Magda Groza, LITERA, 2023: ca și în celelalte cărți ale ei, avem o poveste alertă, cu tramă polițistă, complicată cu investigații psihologice.
O carte care a încântat toată redacția este Fiul a mii de oameni de Valter Hugo Mãe, trad. Isabel Lazăr, Casa Cărții de Știință, 2023. Un roman excelent, despre marginalizare și dorințe moștenite, prejudecăți, cu acțiunea plasată într-o comunitate mică.
David Grossman revine pe piața noastră cu Mierea leului, trad. Andrei Pogăciaș, Nemira, 2023, povestea biblicului Samson.
O carte așteptată, Către paradis de Hanya Yanagihara, trad. Adriana Bădescu, Litera, 2023, scrisă în stilul inconfundabil al unei autoare aflate pe val, povestește seducător și memorabil despre trecut, prezent și viitor. Viziunea, imaginarul, formula epică originală fac din această carte cea mai însemnată apariție a începutului de an.
Tot la Litera, a apărut recent și volumul de povestiri Depravatul din Gorgani, semnat de Doina Ruști: proză scurtă, plasată într-un context istoric, cu personaje vii și delicii de stil.
Tot cu o carte de povestiri vine și prozatorul mexican Carlos Fuentes: Toate familiile fericite, trad. Eugenia Alexe Munteanu, Curtea Veche, 2023. Scrisă în tradiția literaturii sud-americane, cartea aduce mai multe povestiri, subintitulate "coruri", despre familia mexicană contemporană și decăderile ei.
Apartamentul din Paris de Lucy Foley, trad. Ioana Văcărescu, Trei, 2023 e un policier, un joc ce implică cititorul, un roman ingenios.
Romanul Uimire, semnat de un bine-cunoscut scriitor american, Richard Powers, și tradus de Petru Iamandi, Pandora M, 2023, este o poveste despre doliu. Punctul forte este stilul.
O carte despre care se vorbește în mediile academice este Între lumi. Romanul românesc în sistemul literar modern de Daiana Gârdan, Casa Cărții de Știință, 2023. Studiul tratează despre subgenurile romanului modern, propunând alt tip de abordare analitică.
Marco Polo. De la Venetia la Shangdu de Laurence Bergreen, apărută la Grupul Editorial Art, în 2023, traducere de Laura Ciobanu, e un volum impresionant, cu o biografie celebră, documentată la firul ierbii și fermecător scrisă.
Englezul din Gara de Nord de Tatiana Niculescu, Humanitas, 2023 aduce o poveste alertă în stilul specific autoarei, un caz real, care îl are în centru pe Brian Spencer. Acțiunea se derulează la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Și încheiem cu o carte apărută la finele anului trecut, Războiul care a creat Imperiul Roman de Barry Strauss, traducere de Ovidiu Gheorghe Ruță, Polirom, 2022, care povestește pasional și documentat Bătălia de la Actium.
Exeget, cu studii aprofundate în literatură romană (Facultatea de Litere și masterul în studii literare românești), la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Ciprian Handru și-a început pregătirea în critică literară, prin studii dedicate lui Adrian Marino. Apoi și-a ales ca domeniu academic de cercetare proza românească actuală, în prezent fiind doctorand al Universității din București, unde pregătește o teză sub îndrumarea profesorului univ. dr. Ion Bogdan Lefter. A publicat mai multe articole și exegeze dedicate prozei actuale, unele premiate, dar și proză. Este redactor la revista Ficțiunea, unde ține o rubrică de carte: Lecturi contemporane. O listă inegală.