Revistă print și online
Pentru actrița gălățeană Petronela Buda, 2022 a fost anul unei mari reușite. Concursul de monodrame "Bacău Fest Monodrame – 2022" i-a adus mai multe premii. Cel mai important este, desigur, "Marele Trofeu", la care s-au adăugat Premiul actorilor "Dinu Apetrei" și Premiul tinerilor "Ștefan Iordache", toate în cadrul aceluiași festival. Cred că sunt toate premiile din acel festival. Juriul a fost format din criticul Alina Epîngeac, actorul și profesorul Adrian Titieni și actorul și regizorul Alex Bogdan.
Monodrama care i-a adus succesul se intitulează "Ușa e deschisă". Regia îi aparține lui Vlad Ajder, iar textul, semnat de mine, este scris, cu mulți ani în urmă, special pentru Petronela Buda. Altfel spus, o adevărată colaborare a Asociației Creatorilor de Ficțiune filiala Galați, întrucât toți cei implicați sunt colegi de asociație!
Povestea acestei piese începe cu mai bine de zece ani în urmă, atunci când Petronela m-a rugat să îi scriu un text scurt și intens pentru un concurs de actorie. Făcea vâlvă un caz în presa națională, cel al studentei criminale de la Timișoara. Am pornit de la acest caz real, însă am modificat povestea, nu am respectat strict realitatea. Petronela nu a mai participat la acel concurs, așa că textul a ajuns în cartea de proze scurte "Plaja de la Vadu" (ed. Brumar, 2013). Pandemia a făcut ca actorilor de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galați să li se ceară texte mai scurte, cu actori puțini, tocmai pentru a respecta reglementările sanitare în vigoare. Așa că Petronela și-a reamintit de acel text (oricum nu îl uitase), iar regizorul și actorul Vlad Ajder a venit cu propunerea de a combina două proze scurte din aceeași carte. Așa s-a ajuns la monodrama cu titlul "Ușa e deschisă" (metaforă inspirată de filosofia lui Epictet).
Rar mi-a fost dat să văd pe scena unui teatru o interpretare mai plină de emoție! Petronela face un rol de zile mari, cucerește și te face să empatizezi cu un personaj extrem. Nu doar premiile îi atestă talentul, ci și publicul, care face ca piesa să nu fie scoasă din program și să fie jucată în continuare. Din când în când, primesc câte un telefon de la o cunoștință care a văzut piesa și îmi spune cât de impresionant joacă Petronela. Dacă ar fi să mă gândesc la un artist cu adevărat expresiv, atunci Petronela Buda merită, fără doar și poate, acest titlu! Pune atâta pasiune în rolul tragic din piesă încât, mi s-a confesat, o zi înainte de interpretare și o zi după e afectată psihic și fizic.
Scriitor gălățean (născut pe 3 februarie 1980), Andrei Velea scrie proză, poezie, eseu jurnalistic, fiind autorul mai multor cărți, între care "Gimnastul fără plămâni" (2010), "Hotel în Atlantida" (2011), "Lumea e o pisică jigărită" (2012), "Orgoliul" (2013), "Plaja de la Vadu" (2013), "Benzinăria whiskey" (2017) "#Agora" (2018), "Omul vag". Cel mai recent volum al său este "a.normal"(2022), un roman foarte bine primit de public. Implicat în promovarea culturală și în diverse acțiuni sociale, Andrei Velea face parte din diverse grupuri, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România și președintele filialei Galați a Asociației Creatorilor de Ficțiune, a înființat PACT, alături de alți intelectuali gălățeni.