Revistă print și online

O nouă premieră la TNB: Evadarea tăcută

Actrița Oana Pellea debutează ca regizoare în "Evadarea tăcută" de Lena Constante, fiind totodată și interpreta unui spectacol tulburător care va avea premiera oficială pe 18 noiembrie 2023, la Sala Atelier a Teatrului Național din București.

O poveste profundă despre rezistența umană în fața opresiunii regimului comunist în România, cartea Lenei Constante stă la baza unui spectacol în care marea actriță Oana Pellea (care semnează de altfel și dramatizarea textului) urmărește viața protagonistei, o femeie puternică și independentă, care se confruntă cu dificultățile și limitările impuse de sistemul politic al vremii.

În "Evadarea tăcută", actrița surprinde lupta interioară a personajului pentru găsirea unei căi de evadare dintr-o realitate aspră și rigidă, evidențiind puterea incontestabilă a spiritului uman de a rezista și de a căuta libertatea interioară, chiar și în cele mai întunecate momente.

"Nu poți printr-o dramatizare să "joci viața" unui Om! Mi se pare indecent. De aceea, spectacolul "Evadarea tăcută" mi-l doresc o mărturisire și nu un spectacol de teatru. Scopul meu nu este performanța actoricească, ci o experiență umană împărtășită cu publicul! Îmi doresc ca textul și experiența unui fenomen uman pe numele de Lena Constante să ajungă la spectatori", spune actrița Oana Pellea.

Actrița mărturisește că pentru ea este "o datorie de onoare să fac cunoscută publicului această Lecție de viață: Cum poți evada din iadul trăit plonjând în raiul din tine! Vă invit la o mărturisire. Cea mai mare dezamăgire pentru mine ar fi: "ați jucat bine". Nu vreau să "joc". Nu vreau să fiu actriță în acest spectacol. Vreau doar să vă împărtășesc cu smerenie experiența acestui excepțional Spirit. Atât".

Lena Constante s-a născut pe 18 iunie 1909. A studiat la Școala de Arte Frumoase din București, avându-l ca profesor pe Dimitrie Gusti. În acea perioadă l-a cunoscut și pe viitorul ei soț, etnomuzicologul Harry Brauner. A fost o artistă binecunoscută pentru lucrările sale originale de tapiserie și pentru activitatea folcloristică. În 1954 a fondat Teatrul "Țăndărică" împreună cu Elena Pătrășcanu, soția ministrului de justiție de la acea vreme, Lucrețiu Pătrășcanu, ceea ce a dus la arestarea și condamnarea ei și a lui Harry Brauner la câte 12 ani de închisoare. A fost eliberată în 1962, iar în 1968, la rejudecarea procesului, amândoi au fost găsiți nevinovați. Deși membră a Uniunii Artiștilor Plastici, Lena Constante nu a putut expune lucrările din cauze politice. Pe 2 noiembrie 2005 părăsea această lume.

Spectacolul "Evadarea tăcută" va avea premiera oficială pe 18 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Atelier a Teatrului Național I.L.Caragiale București. Scenografia este realizată de Vladimir Turturică. Cu prilejul acestei premiere, Editura Humanitas va reedita cele două volume, "Evadarea tăcută" și "Evadarea imposibilă", iar acestea vor fi disponibile pentru publicul prezent la eveniment. Spectacolul este realizat cu sprijinul Băncii Transilvania.

Adriana TEODORESCU

Absolventă UNATC, cu master în teatrologie și o pasiune complexă pentru păpuși, este directoarea Teatrului Colibri din Craiova și prietenă bună cu Zenob.