OPTm
nr.crt.

Scena civică: Generația VOT

Diana BENCHEA, Maria CHIRILĂ - Opinii. Social - nr. 40 / 23 noiembrie, 2020

ACTUL I, scena 1

Undeva, deasupra României, în cer, pe doi nori, o șezătoare civică divină dezbate importanța mersului la vot. La cât de aprinsă era conversația, pământenii se întrebau de ce sunt fulgere și tunete la începutul săptămânii. Dar, ca în orice scenariu scris la mai mult de două mâini, după ploaie și furtună vine vremea bună. 

Cetățeanul turmentat, sughițând la fiecare cuvânt: Da’ eu cu cine votez?

Ion Luca Caragiale: Dar altă întrebare nu mai știi? Toate generațiile de-un veac încoace își pun această întrebare din vina ta. Iar acum, se întreabă chiar dacă are rost votul? Auzi!? Ce nesăbuire!

Cetățeanul turmentat: Și cum, la mai mult de-un veac, vrei să îmi schimb replica? Am ajuns unde-am ajuns pe barba mea, maestre. Ce rost mai are acum?

Ion Luca Caragiale: Deși năravul nu se schimbă, vremurile - da. Mai aruncă și tu un ochi jos din când în când. Curat-murdar, dar totuși votu-i vot. Vezi tu: noi, aci, o ducem bine, dar colo jos e nevoie de schimbare.

Actul I, scena 2

București, vara anului 2020. Doi tineri în parc, la un picnic după ploaia ce tocmai trecuse. 

Cristi Drăgan, descălțându-se de role: Tushi, anul ăsta sunt alegeri parcă, nu?

Tushar Advani: Verific acum. (scoate telefonul și caută data alegerilor locale) Da, pe 27 septembrie. Și, din ce văd, pe 6 decembrie avem și parlamentarele.

Cristi: Cool, cool. Tushi, dar oare e atât de slabă prezența tinerilor la vot? Iar o să vuiască internetul că nu ieșim și nu facem nimic.

Tushi: Pași mici, Cristi, pași mici. Vorbim cu prietenii noștri, îi mai dăm un telefon bunicii. Picătură cu picătură se face un ocean.

Cristi: Dar putem mai mult. Ce avem și eu, și tu, și toți cei de vârsta noastră în comun? Telefoanele, social media, Instagram-ul. Hai să punem de o inițiativă civică, prin care să întrebăm cât mai mulți tineri: te scot la vot?

Tushi: Cum îți sună Generația VOT?

ACTUL II, scena 1

Octombrie 2020, Generația VOT se pregătește pentru alegerile parlamentare. E miercuri seară, ședință pe Zoom. Ambasadorii Generației VOT fac pancarte împreună și încearcă să găsească idei cât mai creative.

Ambasador 1: Începe cu dreptul. Dreptul la vot.

Ambasador 2: Nu mai da cu seen la vot.

Ambasador 3: Dacă vrei în legi schimbare, vino la parlamentare.

Ambasador 4: Votarea bună se cunoaște de dimineață.

Ambasador 5: Unde-s mulți, procentul crește.

Ambasador 6: Votarea bună trece primejdia rea.

Ambasador 7: Voulez vous ieșiți la vot avec moi? Etc, etc, etc.

Ambasador 450: To vote or not to vote? Not even a question.

ACTUL II, scena 2

Piața Drumul Taberei. Nepotul își ajută bunicul să care cumpărăturile. Observă un banner electoral, iar bunicul oftează.

Bunicul: Of, tataie, dacă am merge cu toții să votăm ce bine ar fi...

Nepotul: Că bine zici, bunule. Dar nu îmi pierd speranța. Eu cu colegii mei de la facultate, tu cu tovarășii de la table din parc, mama cu prietenele de la yoga, tata cu băieții de la muncă, așa facem gașcă mare pentru parlamentare.

Bunicul: Important e să votăm. Apoi, fiecare alege ce îl reprezintă mai bine. Votul ar trebui să ne unească, nu să ne despartă. Haide, mergem?

Nepotul: Of, bunule, mai sunt două săptămâni. Ai puțintică răbdare. Pe șase decembrie.

Cortina se trage. Aplauzele pe 7 decembrie.


Generația VOT este un proiect apolitic care încurajează tinerii să iasă în număr cât mai mare la vot. Fondat de Cristi Drăgan și Tushar Advani în vara anului 2020, Generația VOT își propune: informarea și educarea tinerilor în privința procesului electoral; crearea unei comunități de adolescenți și de tineri adulți activi în societatea civilă și susținerea tinerilor artiști prin implicarea acestora în realizarea de lucrări grafice utilizate pentru comunicarea mesajului Generației VOT. În prezent, mișcarea a strâns  peste 5000 de susținători și o echipă de aproximativ 500 de ambasadori din toate colțurile țării.

Diana BENCHEA, Maria CHIRILĂ

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

 

 

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

 

NOUA LITERATURĂ

Cu o scriitură matură, observațională și epurată de artificii, Emilia TOMA a ales registrul confesiunii clasice și un narator masculin. Începutul romanului Terapie pentru o cauză pierdută promite o biografie complicată și o poveste păstrată multă vreme.

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

 

Oamenii Epocii Fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei de Tudor Dinu.

Humanitas, 2018

Carte recomandată de Cristina BOGDAN

 

 

 

Biblioteca de Proză Contemporană. LITERA

 

 

 

 

 

 

 

CĂRȚI

 

ART, 2020

 

Litera Mov, Cultura în direct: Doina Ruști & Cristina Bogdan

 

 

 

 

 

 

Litera, 2020

 

 

Editura Muzeul Literaturii Române, 2020

 

 

Polirom, 2020

 

Crime Scene Press, 2020

 

 

 

 

 

Litera, 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

În nr.-ul acesta semnează

 

 

 

ȘCOLI

BookLand renovează școli din mediul rural

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © fictiunea.ro